Film Proces: Ruský štát verzus Oleg Sencov sa podarilo získať pre Slovensko!

Do slovenských regiónov putuje exkluzívny distribučný projekt. V Banskej Bystrici, Žiline, Liptovskom Mikuláši, Košiciach a Bratislave budú môcť diváci v nasledujúcich týždňoch vidieť žiadaný dokument Proces: Ruský štát vs. Oleg Sencov. Projekcie budú sprevádzať diskusie s odborníkmi na aktuálnu situáciu na Ukrajine, na historické aj súčasné prieniky Slovenska s Ruskom a reč bude aj o samotnom prípade väzneného ukrajinského režiséra Olega Sencova, ktorý sa stal politickým väzňom v Ruskej federácii a už viac ako 130 dní drží protestnú hladovku.

Sériu diskusií vo vybraných mestách povedú: Milan Benčík, Viera Dubačová, Róbert Kirchhoff, Rado Sloboda, Arpád Soltész, Ľudmila Verbická.

Od začiatku sme si vedomí, že film musia vidieť aj diváci v regiónoch a tiež o ňom potrebujú po premietaní diskutovať, pretože ide o dokument, po ktorom zostane v divákovi veľa otázok a nemôže len tak odísť domov a pokračovať vo svojom každodennom živote. Film Proces: Ruský štát vs. Oleg Sencov prinášame do Košíc, Žiliny, Liptovského Mikuláša a Banskej Bystrice. Kruh sa uzavrie v Bratislave a to práve na festivale, ktorý otvára témy slobody a ľudských práv – na Jednom svete, kde bude mať svoju slovenskú derniéru,“ povedala distribútorka zo spoločnosti Filmtopia Eva Križková.

Ako prví uvidia film v Banskej Bystrici, v Artfore – vo štvrtok 27. septembra 2018, prvého októbra príde na rad Stanica Záriečie v Žiline, na druhý deň Diera do sveta v Liptovskom Mikuláši a v piatok 5. októbra 2018 je film na programe v košickej Tabačke Kulturfabrik.

Po filme budú viesť diskusie na dané témy odborníci z rôznych oblastí: Ján Benčík (občiansky aktivista, publicista, držiteľ ocenenia Biela vrana), Viera Dubačová (divadelná režisérka, poslankyňa), Róbert Kirchhoff (filmový režisér, dokumentarista), Rado Sloboda (občiansky aktivista, programový riaditeľ Sokratovho inštitútu), Arpád Soltész (novinár), Ľudmila Verbická (zakladateľka Ukrajinsko-Slovenskej Iniciatívy).

Film Askolda Kurova Proces: Ruský Štát verzus Oleg Sencov som prvý raz videla v úzkom kruhu na uzavretej projekcii v Kine Lumiére, kde na mňa zanechal hlboký dojem. Stará známa pravda, že raz vidieť je viac než stokrát počuť alebo čítať, tu nadobúda konkrétnu tvár. Aby sme správu o osude a krivde, ktorá sa stala Olegovi Sencovili tlmočili čo najširšiemu publiku, usporiadali sme najskôr projekciu v Novej Cvernovke s diskusiou. Podarilo sa nám otvoriť diskurz, po ktorom nasledovalo sformovanie platformy Slovensko a Česko za Olega Sencova,” uviedla Eva Križková ku genéze filmu u nás. Spomínanú diskusiu sledovalo prostredníctvom live streamingu viac ako 2200 ľudí, udalosť v autorskej reflexii Leny Bohunicki zaznamenal aj magazín Kinečko.

Estónsko-poľsko-český dokument Proces: Ruský štát vs. Oleg Sencov režíroval Askold Kurov, rodák z Uzbekistanu, podpísal sa aj pod scenár a kameru. Základnú os filmu tvorí priebeh procesu s ukrajinským režisérom, ktorý sa počas udalostí na Ukrajine aktívne zapojil do občianskych procesov a netajil sa tým, že neuznáva ruskú anexiu Krymu. V máji 2014 ho zadržali ruské bezpečnostné orgány, následne ho okrem iného obvinili z prípravy teroristických útokov a za údajné členstvo v ukrajinskom nacionalistickom hnutí Pravý sektor. Dôkazy budili od začiatku pochybnosti a postupy ruskej strany vyvolali vlnu medzinárodných protestov. Aj napriek tomu uznal ruský súd Olega Sencova vinným a odsúdil ho na 20 rokov väzenia.

Zdroj: TS