Čo môžme urobiť ďalej pre Olega Sencova?

Organizátori minulotýždňového večera na podporu ukrajinského režiséra Olega Sencova – filmový portál Kinečko, Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet, Nová Cvernovka – predbežne avizujú ďalšie kroky. Po výzve “K prípadu Olega Sencova nesmie byť Slovensko ľahostajné,” prichádza na rad otázka “Čo môžme urobiť pre Olega Sencova?”. Táto dôležitá téma spojila filmárov a občianskych aktivistov dvoch krajín, ktorí spolu v tejto chvíli budujú platformu Slovensko a Česko za Olega Sencova.

Presne pred týždňom sa konal mimoriadny večer – uvedenie dokumentu Proces: Ruský štát vs. Oleg Sencov a diskusia. O slovensko-ruských vzťahoch ako aj o živote na Ukrajine a jej aktuálnom postavení diskutovali: politológ Alexander Duleba, Matúš Korba, referent pre Ukrajinu MZVaEZ SR, predsedkyňa Ukrajinsko – slovenskej iniciatívy Ľudmila Verbická; viedol ju dokumentarista, ktorý dlhodobo sleduje situáciu na Ukrajine, Juraj Mravec.

Na podujatí Slovensko verzus Oleg Sencov sa zúčastnilo vyše stovky ľudí fyzicky a viac ako 2000 prostredníctvom online streamingu, čo považujem za výrazný krok na ceste k prebudeniu verejnej mienky na túto tému. Prípad sa podarilo dať do kontextu medzinárodných vzťahov Slovenska, predovšetkým teda nadštandardných vzťahov slovenskej vlády s putinovským Ruskom. Alarmujúce však je, že Národná rada Slovenskej republiky ani formálne nezareagovala na oficiálne pozvanie do diskusie. Zároveň ma mrzí, že vzhľadom na šírku a hĺbku témy sme sa na ploche dvoch hodín nedostali ku konštruktívnym riešeniam – čo môžme  urobiť ďalej pre Olega Sencova? Aj preto by som rada vyzvala každého, kto má čím prispieť k tejto téme, aby nás neváhal kontaktovať. Komunita slovenských občanov podporujúcich Olega Sencova by sa mala aj naďalej rozrastať a nadobúdať na efektivite,“ povedala šéfredaktorka Kinečka Eva Križková.

Ukrajinský režisér začal držať v ruskom väzení protestnú hladovku prresne pred troma mesiacmi, 14. mája 2018. Na jeho podporu sa ozývajú tak ľudsko-právne organizácie ako aj osobnosti svetovej kinematografie a médiá. Pripravovanú udalosť v Bratislave so záujmom sledovali aj členovia Európskej filmovej akadémie, ktorí vyjadrili organzátorom svoju podporu.

K protestom v zahraničí sa pridala aj Slovenská filmová a televízna akadémia. Ešte na konci mája na situáciu zareagoval aj slovenský režisér, člen Európskej filmovej akadémie Robert Kirchhoff. Otvorený list adresoval ministrovi zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky a predsedovi Valného zhromaždenia Organizácie spojených národov Miroslavovi Lajčákovi a veľvyslancovi Ruskej federácie na Slovensku Alexejovi Leonidovičovi Fedotovovi, spolu s ním ho podpísalo 22 slovenských osobností. Vo štvrtok 26. júla 2018 sa konalo pred ruskou ambasádou v Bratislave protestné zhromaždenie, prišli naň desiatky ľudí, aby sa pridali k celosvetovej výzve na prepustenie režiséra.

Pozrite si streaming TU.

Zhrnutie večera na portáli Kinečka, autorka: Lena Bohunicki https://kinecko.dennikn.sk/diskusia-o-vaznenom-ukrajinskom-reziserovi-narusila-pokoj-v-slovenskej-kulture/

FB na udalosť: https://www.facebook.com/events/237067463598279/

Link na prípad a petíciu: https://pripady.amnesty.sk/pripad/sentsov

EFA: https://www.europeanfilmacademy.org/Free-Oleg-Sentsov.465.0.html

www.kinecko.com

Zdroj: TS

Foto: Michal Babinčák