Film Photophobia získal ocenenie na festivale v Benátkach

Film Photophobia režisérov Ivana Ostrochovského a Pavla Pekarčíka, ktorý sleduje príbeh dvoch ukrajinských detí, ukrývajúcich sa s rodinami pred bombardovaním v metre zdevastovaného mesta Charkov získal na Medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach cenu Europa Cinemas Label. Festival uviedol film v sekcii Giornate degli Autori, v podprograme Special Events a v svetovej premiére ho odpremietal 1. septembra. Cenu počas dnešného slávnostného večera  prevezme producentka filmu Katarína Tomková.

Cenu Europa Cinemas Label každoročne udeľuje sieť kín európskeho filmu Europa Cinemas. Ocenenie je súčasťou kampane Europa Cinemas, ktorej cieľom je propagácia, distribúcia a odprezentovanie európskeho filmu čo najširšiemu publiku. Víťazný film odpremieta vo svojich členských sálach po celej Európe.  

Cena Europa Cinemas Label je udeľovaná od roku 2003 na piatich európskych festivaloch, v Berlíne, Cannes, Karlových Varoch, Locarne a v Benátkach. Každý rok o jej víťazovi rozhoduje štvorčlenná porota zložená z prevádzkovateľov kín siete Europa Cinemas. V tomto roku o udelení ocenenia rozhodli zástupcovia kín z Francúzska, Talianska, Bulharska a Slovenska. O cenu sa uchádzalo 12 súťažných filmov.

Stanovisko poroty

Photophobia je veľmi originálny, krásny, observačný film, ktorý sa odohráva v podzemnej stanici charkovského metra uprostred vojny na Ukrajine. Nejde o žiadne vojnové klišé. Vidíme spôsob, akým sa ľudské bytosti, najmä deti učia žiť nový spôsob života. Je tu nádej a radosť z maličkostí, ako občasný luxus pocítiť na tvári lúče slnka. Film je mimoriadne dobre spracovaný, vyniká kamerou. Dôrazne odporúčame, aby si medzinárodní predajcovia tento film pozreli a veľmi rýchlo sa pustili do práce. Sme presvedčení, že na film čaká široké publikum. Našou jednohlasnou voľbou pre ocenenie Europa Cinemas Label, tu v Benátkach je Photophobia,“ Priscilla Gessati, Gerardo de Vivo, Mira Staleva a Lukáš Berberich. 

Medzinárodný filmový festival v Benátkach sa koná od 30. augusta do 9. septembra.

Film v Benátkach okrem režisérov a hlavného tvorivého tímu, počas svetovej premiéry osobne uviedli aj hlavní detskí predstavitelia Nikita Tiščenko a Viktorija Mac. 

Ivan Ostrochovský a Pavol Pekarčík prišli na Ukrajinu s humanitárnou pomocou na jar 2022 a s prestávkami tu nakrúcaním strávili štyri mesiace. Od začiatku si uvedomovali, že pozornosť sveta sa bude zameriavať predovšetkým na dianie na bojiskách. Preto sa snažili hľadať obrazy života bežných ľudí, aby ich uchovali podľa svojich najlepších schopností ako chvíle skutočnej ľudskosti v čase zničujúcej hrôzy. V Charkove objavili deti skrývajúce sa tri mesiace v metre. Na začiatku apríla bezprostredne hrozilo obkľúčenie Charkova. Nikto nevedel, čo prinesú nasledujúce týždne. Šanca, že sa deti dostanú von z úkrytu metra bola minimálna. Deti upadali do apatie a depresie, ktoré s nimi riešila lekárka dochádzajúca do metra. Nakrúcanie filmu s deťmi uväznených vojnou v metre vychádzala zo snahy vytrhnúť deti z apatie a narastajúcej depresie. Pre autorov bolo fascinujúcim  zistením, že aj v tak nehostinných podmienkach, vojna nevie vymazať z detí ich detskosť.

Film sleduje príbeh dvanásťročného Nikiho a jeho rodiny, ktorí v jedno chladné februárové ráno prichádzajú na stanicu metra, aby sa ukryli pred bombardovaním, ktoré postupne ničí ich sídlisko – obydlie pre pol milióna ľudí. Pre rodinu sa stalo denné svetlo synonymom smrteľného nebezpečenstva. Niki nesmie opustiť priestory stanice, kde žije pod neustálou žiarou neónových svetiel spolu so stovkami ďalších ľudí. Bezcieľne sa túla po opustených vagónoch a nástupištiach. Stretáva však dievča Viku a vtedy sa pred ním otvára celkom nový svet. Deti sa postupne zbližujú a spoločne nachádzajú odvahu opäť pocítiť na svojich tvárach slnečné lúče.

Tvorcovia sa rozhodli kontrastovať život bez času a cieľa, ktorý boli nútení žiť Niki a jeho rodina, s mrazivými scénami odohrávajúcimi sa na povrchu zeme, pomocou záberov nakrútených na Super 8mm film. Nasnímali obrazy vojnou zničenej krajiny, ktoré sa môžu zdať ako vzdialené predstavy traumatizovaného dieťaťa, takmer ako sen z dávno minulých čias, ale spoločne s divákmi si bolestne uvedomíme, že sú bohužiaľ realitou dnešnej Ukrajiny. Do distribúcii kín príde film pod slovenským názvom Svetloplachosť prostredníctvom spoločnosti Filmotopia už 26. októbra 2023. Pred tým ho v slovenskej festivalovej premiére uvedie MFF Cinematik v Piešťanoch.

Giornate degli Autori – Dni autorov, je nezávislá sekcia benátskeho festivalu založená v roku 2004. Jej cieľom je propagovať vysokokvalitnú kinematografiu, ktorá prináša inováciu, originalitu, nezávislosť a ktorá sa zaoberá neprebádanými postupmi a obsahom a formou nie je obmedzovaná zaužívanými filmárskymi postupmi. Giornate degli Autori je tiež paralelou prinášajúcou  miesto pre stretnutia autorov, producentov, distributérov a novinárov a podporuje ich diskusiu v neformálnom prostredí. 

Účasť filmu a delegácie na MFF Benátky finančne podporil Audiovizuálny fond.

Ivan Ostrochovský a Pavol Pekarčík debutovali celovečerným dokumentárnym filmom Zamatoví teroristi (2013), ktorý režírovali spolu s dokumentaristom Petrom Kerekesom a ktorý ocenil festival Berlinale.

Giornate degli Autori: https://www.giornatedegliautori.com/
Europa Cinemas Label: https://www.europa-cinemas.org/en/activities/find-and-foster/europa-cinemas-label

Zdroj: TS