Film Para nad riekou o jazzmanovi Lacovi Déczim prichádza do kín o mesiac.

Patrili medzi špičku domácej i zahraničnej jazzovej scény, hrali po boku hviezd, žiarili na nich reflektory. Unikátny príbeh o sláve a jej pominuteľnosti – príbeh o troch fenomenálnych slovenských hudobníkoch zo 60. rokov – o trubkárovi Lacovi Déczim, saxofonistovi Ľubomírovi Tamaškovičovi a kontrabasistovi Jánovi Jankeje prináša na plátno slovensko-české režisérske duo Robert Kirchhoff a Filip Remunda. Ich dokumentárna jam-session Para nad riekou prichádza do slovenských kín o mesiac, 19. mája 2016.

Chvála bláznivosti či život bohémy – aj tak možno charakterizovať tento film, ktorý vznikal takmer celé desaťročie.

„Naši hrdinovia sú osoby natoľko autentické, že ich vlastne kamera už ani nezaujíma. Pracovali sme s nimi ako s hercami ich vlastných životov. Nadoraz – život a smrť. Laco Déczi je hviezda, ktorá má stále svoju tvár, Ľubomír Tamaškovič žije vo svojej minulosti, Jano Jankeje chce žiť blažene a všetci spolu chcú nájsť stratenú slávu, ktorá uschla ako poľná tráva,” vysvetľujú režiséri.

para nad riekou

„V podstate sme nakrúcali skupinový portrét, ale celý čas sme sa pokúšali porušovať konvenciu a životopisnú faktografiu. Aj to je dôvod, prečo dnes hovoríme o dokumentárnej jam session. Improvizovali sme ako v jazzovej muzike – niekedy sme nechali situácie úplne bez dozoru, len s kameramanom. Nazvali sme to – autoréžia,” dodali.

Divákom sa tak pootvorí skrytý a takmer nepredstaviteľný svet troch muzikantských osobností za sprievodu jazzovej hudby, ktorá plynie ako ozvena z ich minulosti. Na plátne uvidia aj Jana Jankejeho, ako si pred nemeckým obchodným domom zarába na živobytie v mikulášskom obleku, Ľuba Tamaškoviča, ktorý vyráža do Paríža hľadať stratenú slávu v podobe duchovného brata a kapelníka Ray Stephana Ocheho, s ktorým viac než pred štyridsiatimi rokmi hrávali vo vypredaných kluboch, no namiesto toho nachádza karaoke večierky so znudenou parížskou mládežou, či Laca Décziho, ktorého pred americkým klubom zatýka policajt za zahranie troch falošných tónov.

„V priebehu času sa scenár menil. Príbehy postáv sa vyvíjali. A niektoré situácie, ktoré sme nakrútili, sú na úrovni dokumentárneho zázraku,” myslia si Robert Kirchhoff a Filip Remunda.

„Je to síce dokument, ale vlastne nič nedokumentuje. Stopercentne vychádza z konania postáv, dôležitý je prienik do ich psychológie. Vo filme spájame nespojiteľné, zdôrazňujeme absurdnosť a humor. Prišli sme na to, že ten zvláštny smútok a strach zo smrti potláčajú vôľou, ktorá občas vyzerá ako šialený úškľabok a inokedy ako existenciálna úzkosť. Vznikla tak dobrá kombinácia tragiky a komiky. O tom je ten film. Je to vlastne recept na život,” dodali tvorcovia.

Filmová odysea zobrazuje tri postavy, ktoré hrajú sami seba a ako sa z ich každodennosti stáva sled očakávaní, hľadaní, prekvapení, sklamaní, ale aj prehier. Situácie tak otvárajú témy ľahkosti bytia i smrti. Na svete s miliardou muzikantov vystupujú teraz do popredia títo traja.

„Svetská sláva, poľná tráva. Ľudský život je ako para nad riekou a preto niet kam sa ponáhľať,“ vraví na začiatku filmu Ľubomír Tamaškovič, ktorý sa už premiéry nedočkal, skonal v roku 2013.

Para nad riekou mala svetovú premiéru na Medzinárodnom filmovom festivale Visions Du Reel v NYON vo Švajčiarsku, československú premiéru na Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Jihlava na jeseň 2015. Slovenskú predpremiéru si snímka odbyla na Medzinárodnom festivale filmových klubov Febiofest 2016.

V rámci obľúbeného cyklu Music & Film v Kine Lumière si film budú môcť diváci pozrieť už 10. mája 2016. Do našich kín Paru nad riekou prináša od 19. mája 2016 Asociácia slovenských filmových klubov.

Krajina pôvodu: Slovenská republika, Česká republika
Rok výroby: 2015
Odporučená prístupnosť: 15+
Formát: DCP, Blu-ray, DVD
Žáner: dokumentárna jam session
Produkcia: atelier.doc, s.r.o., www. atelierdoc.sk, Hypermarket film, www.hypermarketfilm.cz, Česká televize, www.ceskatelevize.cz
Scenár a réžia: Robert Kirchhoff, Filip Remunda
Kamera: Martin Matiášek, Jakub Halousek, Tomáš Staněk
Strih: Jana Vlčková
Zvuk: Václav Flegl
vo filme vystupujú: Laco Déczi, Ľubomír Tamaškovič, Ján Jankeje a ďalší
Minutáž: 90 min.
O projekte: 
https://www.atelierdoc.sk/projekty/15/24/Robert-Kirchhoff-Filip-Remunda-PARA-NAD-RIEKOU/
 https://www.asfk.sk/film/para-nad-riekou

Zdroj: Film Para nad riekou