Festival v Trenčianskych Tepliciach mal tento rok rekordnú účasť: návštevníkov nadchol film Bohemian Rhapsody.

Trenčianske Teplice, 26. júna 2019 – Kúpeľné Trenčianske Teplice sa počas troch dní premenili na umelecké mesto. Počas víkendu tu prebiehal multižánrový festival ART IN PARK, ktorého súčasťou bola aj dvadsaťšesť ročná filmová tradícia mesta. 4. ročník festivalu dosiahol rekordnú účasť v parku i na open air filmovom premietaní. Koncept festivalu chce organizátor v meste zachovať aj o rok.

Festival odštartovali deti

ART IN PARK v piatok už tradične otvorilo ranné filmové premietanie pre najmenších, ktorého sa zúčastnili deti zo základných škôl. Žiaci si pozreli animovaný film Mimi a Líza: Záhada vianočného svetla, ktoré prišli osobne uviesť jeho tvorkyne Ivana Šebestová a Katarína Kerekesová. Piatkového premietania sa zúčastnili tiež mladí režiséri a filmoví tvorcovia Paula Reiselová Terézia Tokárová, Martin Piga a Nataša Findrová, ktorí uviedli výber najlepších  študentských filmov festivalu ÁČKO. Dospelí si  v kine vychutnali počas ART IN PARK úspešné filmy ako Green Book, Jan Palach, Toman či McQueen. „V kinosále sa najviac páčil film Green Book. Napriek nepriaznivému víkendovému počasiu malo tento rok rekordnú účasť open air premietanie, na ktorom si film Bohemian Rhapsody vyslúžil účasť 650 ľudí“,hovorí art director filmovej časti, Braňo Hollý. „V rámci vonkajšieho premietania boli obsadené všetky miesta, návštevníci si priniesli aj vlastné deky, aby si mohli sadnúť na zem, niektorí dokonca stáli na chodníku. Bolo úžasné sledovať tak veľký záujem o premietanie,“dopĺňa produkčná manažérka festivalu z CULTURA o.z., Zuzana Danechová.

Príležitosť ukázať sa mali najmä mladí

Počas troch dní festivalu si všetci návštevníci užili koncerty mladých hudobníkov ako Kataríny Málikovej, Blanch, Puding pani Elvisovej či Papyllon. „Tento rok sme prvýkrát stavili aj na zahraničného interpreta a priniesli sme hudobné vystúpenie britského pesničkára Emilia Pinchi, veľkýúspech mala opäť akciasilent disco a návštevníkov zaujalo aj prekvapenie v podobe nočného stage v priestoroch pivnice parku vedľa vodnej elektrárne,“ hovorí Danechová. Park tento rok ozdobili umelecké inštalácie na tému Akcia – reakcia od študentov výtvarného umenia z SUŠ Trenčín a STU Bratislava. Študenti vystavili práce ako objekt Nefunkcionalizmus, ktorý reaguje na súčasný stav liečebného domu Machnáč či interaktívnu inštaláciu pre deti Vyba, ktorá reaguje nielen na detskú hravosť, ale aj problematické vyslovovanie písmenka „R“. Ukázať svoju tvorbu dostali príležitosť tiež študenti odevného dizajnu z SUŠ Trenčín, ktorí svoje práce ukázali v rámci módnej prehliadky v nedeľu.

Z divadla si všetci užili predstavenia od divadelných zoskupení SpozaVoza, Kapor Na Scéne a najviac zabavila návštevníkov opäť stand-up show s Pavlom Serišom, no tentokrát z prostredia reštaurácií. V rámci sprievodných aktivít si návštevníci zacvičili jogu, ochutnali špeciality z gastro zóny či navštívili park market s handmade výrobcami ako Mydlove z Teplíc, Treaf s ich drevenými doplnkami či Smaltovaná babka.

Svojich priaznivcov si našiel ekologický koncept

Okrem kvalitného umenia ART IN PARK tento rok priniesol edukáciu v oblasti ekológie a sám sa zapojil do boja proti odpadu. Do programu organizátori zaradili filmové premietanie s ekologickou tematikou pre deti aj dospelých, prednášky a workshopy na tému s Inštitútom cirkulárnej ekonomiky, separačné zóny, ale aj kompletne kompostovateľný riad na mieste. „Oceňujem, že festival v Trenčianskych Tepliciach sa vydal takouto cestou. Je super, že aj festivaly v menších mestách sa zapájajú do zero waste aktivít. Veľmi sa mi páčili prednášky od INCIEN a oceňujem aj workshopy, kde deti tvorili z recyklovaných materiálov,“povedala návštevníčka Barbora.

Návštevníkov nadchla atmosféra

„Našim cieľom je prinášať kvalitný program, zaujať vizuálnou stránkou festivalu a dizajnovými prvkami. Chceme, aby sa tu ľudia cítili dobre a mali možnosť výberu z množstva aktivít. Počas 3 dní festivalu sa mohli zúčastniť filmového premietania, divadiel, workshopov alebo si len tak posedieť v parku a vychutnávať hudbu a predovšetkým celkovú atmosféru. V koncepte chceme určite pokračovať aj o rok,“ dodala Danechová.Atmosféru ocenili aj návštevníci:„Je tu veľmi príjemné, tešíme sa z festivalu. Každoročne nás dostane svojou atmosférou. Za nás super,“zhrnul na záver návštevník Tomáš.

Kultúra v meste Trenčianske Teplice pokračuje aj po skončení ART IN PARK. Už 4. júla začína 74. Hudobné leto, najstarší festival komornej hudby v strednej Európe.

Zdroj: Cultura o.z.