Festival súčasného umenia Prešov: V Prešove sa chystá jemne provokatívny festival.

Festival súčasného umenia Prešov premení podlhšom čase nádvorie pred prešovským PKO na koncertný priestor. Kolorit muzikantov, ktorí tu vystúpia 30.júla ponúkne pocitovú hudbu,tanec aj audiovizuálne vystúpenie. Účinkujúci sa zhodujú, že takýto program by ste márne hľadali na niektorom z letných festivalov.

„Existuje kultúra, ktorá sa zaoberá skôr pocitom ako zábavou. Tieto projekty sú natoľko špecifické až odlišné, že majú minimálnu šancu sa stretnúť a zároveň to nie sú mainstreamové projekty, ktoré by človek mohol vidieť na štandardných festivaloch,“ uviedol pre médiá spoluorganizátor podujatia Stano Čorej.

The Blessed Beat, Úzka Krajina, COIMP, Inside Group a Panáčik podľa všetkého pritiahnu natoľko diverzné publikum, že nehrozí triedne strenutie bývalých spolužiakov a ich rodinných príslušníkov. Práve naopak, nie je to multižáner, ale „iný typ hudby, ktorý nepreskúmava cielene zábavné stránky ľudského bytia, ale otvára oveľa širšie témy,“ dodáva Čorej.

Ďalším špecifikom je samotný priestor, v ktorom sa podujatie uskutoční. Nádvorie pred PKO ožije hudbou po dlhšom čase. Pódium bude vlastne schodisko, ktoré bolo vybudované presne za týmto účelom a chystá sa aj špeciálne nasvietenie tohto exteriéru. „Čaká nás príjemný mestský festival, ktorý bude jemne provokatívny a zároveň aj istým osviežením v kontraste s podujatiami, ktoré sa dejú v meste. Veľký podiel má na jeho organizácii PKO, ktoré festival zaradilo do Prešovského kultúrneho leta,“ pozvýva na Stano Čorej na podujatie.

Okrem hudby a vizuálu sa návštevníci môžu tešiť vďaka prítomnosti Vlasta Kráľa na atmosféru prešovského Little Jazz Cafe, ktoré zabezpečí cateringovú zónu. Večerom bude sprevádzať znalec prešovskej hudobnej scény Michal Frank, ktorý je autorom Frenkyho hudobnej encyklopédie, v ktorej mapuje všetky prešovské kapely.

https://www.youtube.com/watch?v=zHP4CykW4eI

Podujatie bude na sedenie aj státie, aby si každý našiel svoj komfort. Lístky nájdete v predpredaji v PKO za 5 eur a zakúpiť si ich budete môcť za nezmenenú cenu aj na mieste. Vozičkári budú mať vstup za 1 euro.

FSUP

Zdroj: Edo Kopček, PR manažér podujatia