Festival poézie Ars Poetica 2019 – slová pulzujúce obrazmi.

Festival Ars Poetica prináša do Bratislavy už tradične kontakt s tou najkvalitnejšou a najvýraznejšou svetovou i slovenskou poéziou. Od 7. do 17. novembra čaká na návštevníkov bohatý program naplnený stretnutiami s medzinárodnými básnikmi a umelcami, ktorí nás dokážu uviesť do sveta, v ktorom sa transformuje zdanlivo všedný okamih na jedinečný, povznášajúci, občas až mystický zážitok.

Súčasťou festivalových dní, ktoré budú prebiehať v Café Berlinka, Galérii Nedbalka, v Modrom salóne SND a na ďalších miestach, budú aj rôzne multižánrové spojenia, kde poézia v symbióze s hudbou, vizuálnym umením, divadlom a inými prejavmi, dostáva celkom novú tvár a vytvára jedinečné zážitky.

Slovenskému publiku sa predstaví napríklad palestínsko-sýrsko-švédsky básnik a perfomer Ghayath Almadhoun. Jeho hlas je hlasom osamelého, proroka na púšti, hlasom básnika najlepších mystikov Blízkeho východu, ako aj hlasom človeka žijúceho v exile, ktorý však stále zostáva súčasťou svojej kultúry a osudov ľudí na pravom brehu Jordánu. Festival privíta aj jedného z najfascinujúcejších performerov zvukovej poézie na svete Jaapa Blonka a spomedzi medzinárodne uznávaných poetiek si pozornosť návštevníkov zaslúži vystúpenie Susanne Ringell – jednej z hviezdnych autoriek severskej poézie a literatúry, ako aj večer Carolyn Forché – autorky, ktorej tvorba nielenže vychádza v najvýznamnejších vydavateľstvách v USA, ale je to aj básnické zosobnenie toho, čomu sa hovorí hlas svedomia.

Jedným z headlinerov aktuálneho ročníka je Claudio Pozzani z Talianska, ktorému bola len prednedávnom udelená veľmi prestížna Montaleho cena a Ars Poetica privíta aj celý rad unikátnych a sugestívnych performerov: Iana Keteku z Toronta, Deana Bowena z Rotterdamu, Eduarda Escoffeta z Barcelony a ďalších.

„Ars Poetica je najväčším prekladovým projektom zahraničnej poézie na Slovensku. Festival je otvorený všetkým, ktorí chcú dať šancu poézii. Aby ich oslovila možno celkom nečakane, len tak mimochodom –  niečím, čo azda ani nevedeli, že sa im môže stať. Ide o zážitok krásy z čohosi, čo na prvý pohľad pôsobí len ako slovo. Nie sú to však len slová, je to poézia“ pozýva na festival jeho riaditeľ, básnik a prekladateľ Martin Solotruk.

Nabitý program sedemnásteho ročníka festivalu je už tradičnou oslavou kvalitnej svetovej poézie, no nebudú chýbať ani skvelé hudobné koncerty. Robert Pospiš & Martin Sillay & the Band s programom Poézia v hudbe/Hudba v poézii, či americká umelkyňa a autorka Shannon Sullivan&The Band, ktorá je živým dôkazom, že spojenie hudby a poézie prináša nielen estetické, ale aj aktivistické posolstvo, ktoré v nás dokáže prebudiť túžbu po lepšom svete.

Dramaturgiu Ars Poetica dopĺňajú aj rôznorodé sprievodné podujatia – programy pre deti, tanečné a kreatívne workshopy prepájajúce pohyb, vnímanie so sebauvedomovaním a imagináciou a špeciálny Ars Poetica Film v dramaturgii Martina Palúcha. Ide o prehliadku filmových lahôdok istým spôsobom spojených s poéziou, na ktorú sa diváci môžu tešiť od 11. do 15. novembra v kine Lumiére.

„Každoročne je naším cieľom vytvoriť vysokokvalitný umelecký program, ktorý v neobyčajnej šírke spektra ukáže slovenskému publiku silu a kvalitu súčasnej svetovej poézie. No súčasne predstavujeme poéziu ako živé, aktuálne médium, ako tvorivú energiu, ktorá umožňuje spojenie viacerých druhov umenia“ dopĺňa riaditeľ Ars Poetica.

Viac o festivale Ars Poetica a kompletný program nájdete na www.arspoetica.sk.

Zdroj: TS