Festival NEXT predstaví hviezdne mená aj mladých inovátorov súčasnej hudby.

Šestnásty ročník festivalu NEXT prichádza opäť s ambíciou predstaviť to najinšpiratívnejšie, čo sa podľa jeho kurátorov deje na svetovej aj na domácej scéne súčasnej hudby.

Prehliadka sa odohrá sa od 25. do 28. novembra v A4 – priestore súčasnej kultúry a na ďalších miestach v Bratislave. Návštevníkov čakajú štyri dni vzrušujúcich zvukov od etablovaných aj menej známych mien, sľubujúcich neobvyklé zážitky v celom spektre od invenčnej elektroniky cez improvizovanú hudbu až po multimediálne projekty.

Okrem headlinerov ako Nurse With Wound, Lorenzo Senni, či dua Thomas Lehn a Marcus Schmickler prinesie festival aj vystúpenia umelcov z krajín ako Island, Česko, Irán, Taliansko, Nemecko či Poľsko. Súčasťou programu je aj prehliadka mladej východoeurópskej tvorby a premiéry nových slovenských aj medzinárodných projektov.

Popri vyše dvoch desiatkach koncertov ponúkne NEXT aj sprievodný program v podobe workshopu a prezentácie islandských hudobníkov z kolektívu S.L.Á.T.U.R.

Kathy_Alberici_540x300

Festival otvorí koncert skladateľa Martina Burlasa so súborom Musica falsa et ficta, ktorý nanovo naštudoval pod umeleckým vedením Mira Tótha jeho dielo Hexenprozesse, tentoraz aj s aktuálnym politickým podtextom.

Medzi ďalšie pozoruhodné osobnosti patrí Angličan James Welburn, ktorý sa v A4 nedávno predstavil ako súčasť projektu Tonyho Bucka Transmit. Skúsenosti gitaristu a elektronického hudobníka, ktorý sa na medzinárodných koncertných pódiách pohybuje od deväťdesiatych rokov, sa tu snúbia s inšpiráciou sound artom, fyzickosťou drone metalu a shoegaze. Naživo spoločne s hosťujúcim bubeníkom predstaví svoj oceňovaný debutový album ‚Hold‘.

Jedným z najväčších lákadiel tohtoročného festivalu bude post-industriálna legenda Steven Stapleton so svojím projektom Nurse With Wound, ktorý sa na Slovensku predstaví po prvýkrát a hneď v silnej štvorčlennej zostave.

Stapleton, aj keď to sám nerád priznáva, je jedným zo základných kameňov žánru a na pódiách sa pohybuje úctyhodných 37 rokov.

lorenzo_senni_

Rozjímavé husľové plochy, analógová elektronika a hypnotický drone, to je v skratke Bocca al Lupo – najnovší projekt všestrannej Talianky Kathy Alberici. Mladú umelkyňu, ktorá tiež pôsobí v psychedelickom doom projekte Drum Eyes či v kolektíve Small But Hard, budú na NEXTe sprevádzať live vizuály Federica Nittiho.

Hviezdnym menom svetových festivalov je v poslednej dobe taliansky dekonštruktér tanečnej elektroniky Lorenzo Senni, ktorý v programe potvrdzuje krédo NEXTu: inšpiratívna a nová hudba bez žánrových obmedzení. Senniho antieuforický pulzujúci anti-trance ma blízko k projektu EVOL, Marcusovi Schmicklerovi či Markovi Fellovi. Práve

Schmickler sa po dvoch rokoch vracia do A4. Tentokrát však v celkom inom, analógovo-digitálnom improvizovanom sete vedľa svojho nemeckého kolegu Thomasa Lehna.

Permanentky dostupné cez sieť interticket.
www.nextfestival.sk
Atrakt Art, Gallayova 43, 841 02 Bratislava

next_FB_SK

Zdroj: NEXT