Festival MittelCinemaFest otvorí film oscarového režiséra Salvatoresa a uzavrie sa filmom Prvý zradca, ktorý Taliani nominovali na Oscara.

Desať filmov, ktoré počas piatich dní uvedie tohtoročný Stredoeurópsky festival talianskeho filmu MittelCinemaFest, poodhalí, čím žije súčasné Taliansko. Pod úvodným a záverečným filmom sú podpísané veľké filmárske mená: oscarový režisér Gabriele Salvatores prináša dobrodružnú cestu otca s autistickým synom inšpirovanú skutočnosťou a Marco Bellocchio vyrozpráva príbeh človeka, vďaka ktorému sa podarilo koncom 80-tych rokov naštrbiť systém talianskej mafie.  

17. ročník festivalu sa začne už zajtra, 20. novembra 2019 a v bratislavskom Kine Lumière potrvá do nedele 24. novembra. Pripravil ho Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave v spolupráci s Istituto Luce Cinecittà.

„Vďaka ponuke festivalu sa diváci zoznámia aj s tvorbou novej generácie talianskych filmárov aj debutantov, no úvodný a záverečný film sú dielom renomovaných režisérov. Takmer všetky snímky budú mať na prehliadke svoju slovenskú premiéru a teší nás, že dve z nich sa dostanú aj do slovenskej distribúcie,“ uviedla Adriana Šulíková z Talianskeho kultúrneho inštitútu, ktorá sa spolupodieľa na zostavovaní programu.

Festival slávnostne otvorí v stredu o 20.00 hod. film VOLARE oscarového režiséra Gabriela Salvatoresa. Willi je barový spevák a biologický otec Vincenta, s ktorým sa po prvýkrát stretne, keď má chlapec šestnásť rokov. Zistí však, že je iný, než si ho predstavoval. Spoločne sa vydajú na šialenú cestu, ktorá je začiatkom veľkého dobrodružstva, príležitosťou na vzájomné spoznávanie a zblíženie sa. Film bol uvedený na prestížnom medzinárodnom festivale v Benátkach a je horúcou novinkou, ktorá mala v Taliansku premiéru len koncom októbra.

V nedeľu 24. novembra o 20.00 hod. festival vyvrcholí najnovším filmom Marca Bellocchia PRVÝ ZRADCA a vráti nás v čase do Talianska osemdesiatych rokov. Ústrednou postavou príbehu je mafiánsky boss Tommaso Buscetta, ktorý ako prvý porušil prísahu, popísal praktiky najväčšej zločineckej organizácie Cosa Nostra a pomohol tak sudcovi Falconemu dostať stovky jej členov za mreže. Za filmom, natočeným podľa skutočnej udalosti, stoja tie najväčšie mená súčasnej talianskej kinematografie, získal sedem Strieborných stúh vo všetkých hlavných kategóriách, Zlatý glóbus za najlepší film a najlepšiu hudbu. Za zmienku stojí herecký výkon Pierfrancesca Favina v úlohe Tommasa Buscettu. Film súťažil o Zlatú palmu na festivale v Cannes a je talianskym kandidátom na Oscara v kategórii najlepší cudzojazyčný film.

Na programe festivalu ďalej figurujú filmy: BANGLA, filmový debut mladého talianskeho režiséra s bengálskymi koreňmi Phaima Bhuiyna; film ZÁKON BIELYCH MIEST Maura Caputa, ktorý vznikol podľa rovnomennej poviedky Giorgia Pressburgera, režiséra, spisovateľa a dramaturga, ktorý sa narodil v Budapešti v židovskej rodine pôvodom z Bratislavy; komédia S CHUŤOU TOSKÁNSKA o priateľstve medzi Guidom a kedysi uznávaným michelinským šéfkuchárom Arturom, ktorí sa snažia, každý po svojom, zaradiť do spoločnosti; ženské témy a otázku materstva prináša film režisérky Laury Bispuri DCÉRA MOJA; režisér Leonardo D’Agostini zasadil svoj debutový film ŠAMPIÓN do futbalového prostredia a vytvoril komediálnu drámu so silným výchovným posolstvom; výnimočne za hranice Talianska odvedie divákov film MATERSTVO začínajúcej režisérky Maury Delpero; dvoch známych talianskych hercov – Valeria Mastandreu a Marca Gialliniho – obsadil do svojho najnovšieho filmu ZAJTRA BUDE NOVÝ DEŇ režisér Simone Spada; film DAFNE režiséra Federica Bondiho rozpráva poetický príbeh otca a dcéry s Downovým syndrómom, ktorí sa vydajú na spoločnú cestu, aby si pripomenuli pamiatku matky.

Festival MittelCinemaFest pripravil Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave v spolupráci s Istituto Luce Cinecit.                       

Organizátori MittelCinemafestu: Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave, Talianske veľvyslanectvo, Istituto Luce Cinecittà

Zdroj: TS