Hrdinovia a hrdinky nových talianskych filmov prepisujú vlastné životné príbehy, je tu 21. ročník MittelCinemaFestu

Stredoeurópsky festival talianskeho filmu MittelCinemaFest už viac než dvadsať rokov prináša aktuálne trendy v talianskej kinematografii. Tohtoročné diela začínajúcich tvorcov a etablovaných režisérov – Nanniho Morettiho, Paola Genoveseho či Micheleho Placida siahajú po úspešných literárnych predlohách, alebo sa obzerajú do minulosti v snahe nájsť odpovede na zložité problémy dneška. Aktuálny 21. ročník sa uskutoční od 6. do 9. decembra 2023 v Kine Mladosť v Bratislave. Pripravil ho Taliansky kultúrny inštitút v spolupráci s Istituto Luce Cinecittà a distribučnou spoločnosťou Film Europe.

„MittelCinemaFest už považujeme za tradíciu, ktorá nám vďaka spolupráci so spoločnosťou Cinecittà, umožňuje každoročne uviesť niekoľko talianskych filmových noviniek. V tmavej kinosále sa čas na okamih zastaví, nadobudne magické čaro, stáva sa príležitosťou na rekapituláciu toho, čo sme prežili, na snívanie o novej realite, ktorú treba napísať alebo prepísať. A presne to robia naši filmoví hrdinovia,“ povedala riaditeľka Talianskeho kultúrneho inštitútu v Bratislave Alessandra Sanniti.

Program festivalu je rozdelený do štyroch dní, pričom každý deň sa premieta o 18.00 a 20.15 hod. Všetky filmy uvádzame v pôvodnom znení s titulkami. Vstupenky sú už v predaji.

Festival otvorí filmový prepis románu Cesarea Paveseho KRÁSNE LETO režisérky Laury Luchetti, odohrávajúci sa v Turíne v roku 1938. Osemnásťročná Ginia  túži po láske, ktorú nachádza u mladého maliara. Do turínskych umeleckých kruhov ju uvedie zmyselná a provokatívna Amélia (Deva Cassel, debutujúca dcéra hereckých hviezd Moniky Bellucci a Vincenta Cassela). Stretnutie s ňou otrasie Giniimi istotami. Snaží sa vzdorovať náhle objavenej túžbe, aby sa jej nakoniec počas „krásneho leta“ poddala a oslávila odvahu byť sama sebou. Film je na programe v stredu 6. decembra o 18.00 hod.

SVETLÝ ZAJTRAJŠOK barda talianskej kinematografie Nanniho Morettiho uvidia diváci v stredu 6. decembra o 20.15 hod.   Film, ktorý súťažil o Zlatú palmu na tohtoročnom festivale v Cannes, je nabitý hereckými hviezdami – Nanni Moretti, Margherita Buy, Silvio Orlando ale talianska herečka slovenského pôvodu Barbora Bobuľová. Fiktívny taliansky režisér Giovanni pripravuje politický film. Keď sa však nakopia nepriaznivé okolnosti ako manželská kríza, producent na pokraji bankrotu či rýchlo sa meniaci filmový priemysel, musí prehodnotiť svoj prístup, inak nad jeho malým svetom nesvitne na lepšie časy. Osobný charakter Morettiho filmu v mnohom pripomína Felliniho slávnu snímku 8 ½.  

Vo štvrtok 7. 12. o 18.00 hod. je na programe snímka JA SOM TI TO HOVORILA. Vo svojom druhom režisérskom počine nás Ginevra Elkann prenesie do Ríma, ktorý aj uprostred zimy čelí extrémnym teplotám. Čierna komédia o rôznych podobách osamotenia vo svete, ktorý sa nám vymyká spod kontroly, o ľudských zlyhaniach či excesoch, ktoré sa rodia z nefunkčných vzťahov, alebo sú ich príčinou, stojí na  plejáde ženských hrdiniek v  podaní herečiek Valerie Bruni Tedeschi, Valerie Golino či Alby Rohrwacher.

V rovnaký večer o 20.15 festival uvedie film Paoly Cortellesi  AJ ZAJTRA JE DEŇ. Známa talianska herečka sa svojím režisérskym debutom pokúsila vzdať hold ženám –  súčasným, minulým a predovšetkým tým neviditeľným, ktoré napriek všetkému dokázali prepisovať dejiny. Paola Cortellesi rozpráva v prvej osobe (ako režisérka a herečka) príbeh ženy vystavenej domácemu násiliu v povojnovom Ríme, robí to však spôsobom, ktorý vás zabaví, dojme a predovšetkým prekvapí. Film veľmi pozitívne zarezonoval u talianskych divákov aj kritiky. Mesiac po premiére sa stal v Taliansku tretím najúspešnejším filmom roka a v rámci filmových debutov prekonal všetky doterajšie rekordy návštevnosti.

V piatok večer o 18.00 hod uvidia diváci snímku VŠETKO MÁ SVOJ ČAS, nakrútenú na motívy rovnomenného románu známeho teoretického fyzika a spisovateľa Carla Rovelliho, ktorý sa podieľal aj na scenári. „Čo ak zistíme, že v priebehu niekoľkých hodín môže svet zaniknúť? Prihodilo sa to jeden večer dlhoročným priateľom, ktorí sa každoročne stretávajú v prímorskej vile pri príležitosti narodeninovej oslavy. Odrazu sa zdá, že čas, ktorý ich delí od konca sveta, beží iným tempom, naberá na obrátkach, je nekonečný, a v priebehu jedinej noci zmení ich životy,“ uvádza sa k oficiálnej anotácii filmu režisérky Liliany Cavani.

Snímka KAPITÁN je inšpirovaná skutočným príbehom, ktorý sa odohral na začiatku druhej svetovej vojny. Salvatore Todaro, kapitán ponorky Talianskeho kráľovského námorníctva, po krátkej prudkej prestrelke potopí nepriateľskú loď aj s posádkou.  Bezprostredne po tom sa odhodlá k činu, ktorý sa zapíše do dejín: rozhodne sa zachrániť dvadsaťšesť námorníkov odsúdených na smrť vo vodách oceánu.

Bezbranný nepriateľ odrazu nie je nepriateľom ale človekom, a tak ho zachráni. Pretože skutočne silná ľudská bytosť dokáže podať ruku slabšiemu. Salvatore ovláda odveké pravidlá mora a súše, vie, že stoja nad akýmkoľvek zákonom. Kto zachráni jeden ľudský život, zachráni celý svet,“ priblížil svojho hrdinu režisér Edoardo de Angelis. Film je na programe v piatok o 20.15 hod.

Film PRVÝ DEŇ MÔJHO ŽIVOTA s hviezdnym obsadením (Toni Servillo, Margherita Buy, Valerio Mastandrea) je podmanivým príbehom o láske a zmysle života od režiséra hitu Úplní cudzinci (2016) Paola Genoveseho. Štyria ľudia z rôznych spoločenských vrstiev majú jedno spoločné – stratili nádej, že ešte niekedy budú šťastní. Vo chvíli, keď sa ocitnú na úplnom dne, stretnú tajomného muža, ktorý im ponúkne dohodu: jeden týždeň na to, aby zistili, aký by bol svet bez nich, a dostali tak druhú šancu. Každý z nich sa vydáva na svoju vlastnú intímnu cestu nočným Rímom. Nájdu silu začať odznova napriek tomu, že sa všetko okolo nich rúca? Nájdu nový zmysel života a dokážu si ho opäť zamilovať? Film, ktorý príde do slovenských kín vďaka distribučnej spoločnosti Film Europe  uvádzame v predpremiére v sobotu 9. 12. o 18.00 hod.

21. ročník festivalu MittelCinemaFest uzavrie v sobotu 9.12. o 20.15 hod životopisná dráma CARAVAGGIOV TIEŇ režiséra Micheleho Placida. Historický film s fiktívnou zápletkou oživí na plátne nespútaného rebela neustále bojujúceho s dobovými konvenciami a vlastnými démonmi, rockovú hviezdu prenesenú v čase do prostredia talianskeho baroka. V hlavnej úlohe exceluje Riccardo Scamarcio. Film prichádza do slovenských kín vďaka distribučnej spoločnosti Film Europe.

6. 12. 2023, 18.00 hod.
KRÁSNE LETO/LA BELLA ESTATE
r. Laura Luchetti, 2023, 110’

6. 12. 2023, 20.15 hod.
SVETLÝ ZAJTRAJŠOK/IL SOL DELL’AVVENIRE
r. Nanni Moretti, 2023, 95’

7. 12. 2023, 18.00 hod.
JA SOM TI TO HOVORILA/TE L’AVEVO DETTO
r. Ginevra Elkann, 2023, 100’

7. 12. 2023, 20.15 hod.
AJ ZAJTRA JE DEŇ/ C’È ANCORA DOMANI
r. Paola Cortellesi, 2023, 118’

8. 12. 2023, 18.00 hod.
VŠETKO MÁ SVOJ ČAS/L’ORDINE DEL TEMPO
r. Liliana Cavani, 2023, 112’

6. 12. 2023, 20.15 hod.
KAPITÁN/COMANDANTE
r. EDOARDO DE ANGELIS, 2023, 120’

9. 12. 2023, 18.00 hod.
PRVÝ DEŇ MÔJHO ŽIVOTA/IL PRIMO GIORNO DELLA MIA VITA
r. Paolo Genovese, 2023, 121’

9. 12. 2023, 20.15 hod.
CARAVAGGIOV TIEŇ/L’OMBRA  DI CARAVAGGIO
r. Michele Placido, 2022, 120’

Organizátori MittelCinemaFestu: Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave, Istituto Luce Cinecittà
Partneri: VÚB a.s., Kino Mladosť Bratislava, Film Europe SK
Mediálni partneri: citylife.sk, gregi.sk,
Viac informácií o filmoch: www.iicbratislava.esteri.it, www.kinomladost.sk, www.filmitalia.org

Zdroj: Taliansky kultúrny inštitút