Festival Lužické léto přivítá Pavla Dobeše, Ester Kočičkovou nebo Kluka z Husovky, podpoří vznik komunitní zahrady

Ve dnech 24. – 25. 6. proběhne v Lesním divadle Sloup v Čechách charitativní festival Lužické léto. Vystoupí folkový písničkář Pavel Dobeš, zpěvačka a komička Ester Kočičková, na cenu Anděl nominovaný písničkář Kuba Horák s projektem Kluk z Husovky nebo Divadlo Harmonika. Výtěžek vstupného bude věnován na budování otevřené venkovské zahrady v areálu Domova pro osoby se zdravotním postižením Kytlice.

Páteční program představí silnou hudební sestavu. Pavel Dobeš je autorem hitů jako Něco o lásce, Jarmila, Zum zum nebo Pražce, je však také spisovatelem. Jeho hudební začátky jsou spojeny s ostravskými bigbeatovými kapelami, posléze začal působit na country a folkové scéně, byl členem skupin B-komplex a Minimum, vystupoval také v legendárním Semaforu.

Zpěvačka, textařka a moderátorka Ester Kočičková zaujala jako moderátorka Rádia Limonádový Joe, pro Českou televizi moderovala pořady Ženský hlas, Dvojhlas, Nejhorší vyhrává a Pavlač Ester Kočičkové. Jako zpěvačka intepretuje šansony s vlastními texty a s hudbou skladatele Lubomíra Nohavici. Na akci vystoupí s doprovodnou kapelou Moody Cat Band.

Projekt Kluk z Husovky spojuje partu hudebníků, podílející se na prvním sólovém albu písničkáře a textaře Kuby Horáka. Deska Kluk z Husovky byla nominována na Cenu Anděl 2022 v kategorii folk.

Sobota bude patřit především dětem. Divadlo Harmonika komedianta, hudebníka a výtvarníka Marka Vojtěcha potěší pohádkou O vodníkovi Řešátkovi malé i velké. Vojtěchovým domovským souborem je divadelní společnost Koňmo, spolupracoval např. s Teátrem Víti Marčíka nebo kejklířem Vojtou Vrtkem, coby akordeonista vystupoval se skupinou Gothart. Jako výtvarník publikoval mj. v časopisech Pastelka, Mateřídouška či Sluníčko.

Na pódiu vystoupí také Anička Maruška Horáková, talentovaná osmiletá zpěvačka. Vystupuje se svým otcem, Kubou Horákem, objevila se nejen na albu Kluk z Husovky, ale spolu s Horákem chystá nové album Pro nás – pro děti. Návštěvníci se mohou těšit právě na písně z připravované novinky.

Veškerý zisk z dvoudenního setkání poputuje do Kytlic a bude využit pro budování otevřené venkovské zahrady, která leží v areálu tamního Domova pro postižené. Zahrada je místem setkávání všech generací a místem konání kulturních akcí. Na budování tohoto živého prostoru se podílejí i samotní klienti. Pokud se někde daří integrace postižených do společnosti, je to právě zde.

Více informací o Lužickém létě naleznete na divadlonb.cz/program. Vstupenky k zakoupení na divadlonb.cz/prodej. Lužické léto se koná s podporou města Nový Bor, obce Sloup v Čechách a organizace Kultura Nový Bor.

Zdroj: TS