Festival iránskych filmov mieri do Bratislavy. Kino Lumiére ho bude hostiť od 19. do 21. januára!

V roku 2013 sa v Bratislave uskutočnil prvý Festival Iránskych filmov. Tradícia pokračuje aj v roku 2017, keď sa znovu predstaví v Kine Lumière s rafinovaným výberom najlepších filmov iránskej kinematografie posledných dvoch rokov v čele so snímkou Asghara Farhadího Salesman (Klient), ktorý je nominovaný na Zlatý Glóbus 2017.

Festivalový tím starostlivo vyberal z viac ako 600 filmov, aby vytvoril prehliadku tých najohromujúcejších diel iránskych filmárov žijúcich v Iráne i v zahraničí. Všetky filmy si v sebe nesú neoddeliteľné spojenie s iránskym umením a históriou. Zároveň však každý filmár vytvára svoj vlastný iránsky vesmír a dokazuje, že domov si nosíme v srdci, hranice nie sú dôležité a film je univerzálnym jazykom,“ hovorí programový riaditeľ Festivalu iránskych filmov Kaveh Daneshmand.

Vo štvrtok 19. januára o 18:00 otvorí bratislavskú čast festivalu snímok Asghara Farhadího Salesman (Klient), ktorý mal minulý rok premiéru na festivale v Cannes a je nominovaný na Zlatý Glóbus 2017. O 20:30 na Klienta nadviaže projekcia filmu Nahíd (Nahid) režisérky Idy Panahandeh, ktorý sa tiež predstavil v Cannes v roku 2015.


V piatok 20. januára o 18:00 uvedie Kino Lumiére film Bodkin Ras od Kaweho Modiriho a od 20:30 najnovší film Maniho Haghighiho Príchod draka (A Dragon Arrives!), ktorý mal premiéru na festivale Berlinale 2016.

V sobotu 21. januára bude od 16:00 Kino Lumiére patriť filmu Nesmrteľní (Immortal) režiséra Seyeda Hadi Mohaghegha. O 18:00 na neho nadviaže snímok (I) od Soheila Beiraghího a v 20:30 Zahalení tieňom (Under the Shadow) Babaka Anvariho.

Kompletni program Festivalu iránskych filmov a ďalšie informácie nájdete na https://iranci.cz/cs/program/.

SYNOPSY FILMOV

Klient
RÉŽIA: ASGHAR FARHÁDÍ
IRÁN, FRANCÚZSKO, 125’, perzsky
Mladý pár je nútený presťahovať sa z rozpadajúceho sa domu do nového bytu. Pár netuší, že jeho predchádzajúcou obyvateľkou bola žena so zlou povesťou. Tragická udalosť im následne úplne zničí manželstvo. Tento provokujúci, napínavý a prezieravý naturalistický film od oceňovaného režiséra Rozchodu majstrovsky nazerá do rozbúrených sŕdc a duší hlavných postáv.

Nahíd
RÉŽIA: IDA PANAHANDEH
IRÁN, 2015, 105’, perzsky
Dojemný a pútavý príbeh rozvedenej ženy, ktorá sa zo všetkých síl snaží postaviť na vlastné nohy a začať znovu. Skončila na okraji spoločnosti, kde má málo práv a ešte menej možností. Film sleduje jej neustávajúci zápas. Vo chvíli, keď sa s novým partnerom ocitnú na životnej križovatke, vyhrotí sa jej súboj o opatrovníctvo syna s bývalým sebadeštruktívnym manželom, ktorý prepadol hazardu.

Bodkin Ras
RÉŽIA: KAWEH MODIRI
HOLANDSKO, VEĽKÁ BRITÁNIA, 2016, 79’, anglicky/perzsky
Tento výnimočný celovečerný debut volí prekvapivé postupy a prekračuje hranice medzi fikciou a realitou. Sleduje záhadného cudzinca s temnou minulosťou a s pravdepodobne blízkovýchodným pôvodom. Prichádza do malého mesta vo vzdialenom kúte Európy, kde hľadá nový začiatok a šancu na nový život. Keď si ho obyvatelia mesta konečne obľúbia, dostihne ho znovu jeho tragická minulosť.

Príchod draka
RÉŽIA: MANI HAGHIGHI
IRÁN, 2016, 107′, perzsky
Film Príchod draka je pozoruhodnou kombináciu filmu noir, fiktívneho dokumentu a úplného výmyslu. Odohráva sa v bizarne vyzerajúcej púšti, kde mladý detektív so svojím osobitým týmom vyšetruje zdanlivú samovraždu politického väzňa a zároveň pátra po neuveriteľnej pravde. Tá sa skrýva na neďalekom strašidelnom cintoríne. Ako sa odvíjajú tenké vrstvy príbehu, ocitnú sa na tajomnej ceste, na ktorej konci ich čaká tajuplný údel.

Nesmrteľní
RÉŽIA: SEYED HADI MOHAGHEGH
IRÁN, 2015, 94′, perzsky
Hlboko pôsobivými a strhujúcimi zábermi film rozpráva o starnúcom mužovi a jeho vnukovi a o ich neutíchajúcom zápase s osudovou stratou. Bolestiplný a nevidený príbeh, ktorý sa odohráva na pozadí, núti oboch bojovať s osudom, s nezáživným a izolovaným svetom a so sebou navzájom. Jeden bojuje, aby uchopil život, druhý, aby ho rázne ukončil.

Zahalení tieňom
RÉŽIA: BABAK ANVARI
VEĽKÁ BRITÁNIA, KATAR, JORDÁNSKO, IRÁN, 2016, 84′, perzsky
Úchvatný a triumfálny celovečerný debut Zahalení tieňom je desivou alegóriou vojnou zničeného Teheránu 80. rokov. Matka s dcérou sa snažia ubrániť hrôzam, ktoré šíria prilietajúce rakety. Susedia jeden po druhom utekajú do bezpečia, až v dome zostanú len ony dve. Vtedy ich domov začne sužovať záhadná sila.

Oficiálne stránky festivalu: www.iranci.cz
Facebook: https://www.facebook.com/IranianFilmFestival

Zdroj: 2media.cz