Festival HORY A MESTO 2017 navštívia lezci, ktorí lámu rekordy a posúvajú hranice!

Osemnásty ročník Medzinárodného festivalu horského filmu a dobrodružstva HORY A MESTO sa tohto roku uskutoční už na záver marca, od 22. do 26. 3. 2017. Hlavnými hosťami budú lezci, ktorí lámu svetové rekordy a posúvajú hranice neprekonateľného na možné. Mladý americký lezec KEVIN JORGESON a svetová jednotka v skalnom lezení ADAM ONDRA vyliezli ako jediní voľným štýlom najťažšiu cestu na svete Dawn Wall na El Capitan v Yosemitoch, v Bratislave o tom povedia viac; pricestuje aj nemecká profesionálna lezkyňa a spisovateľka INES PAPERT.

Päť festivalových dní so súťažnou filmovou prehliadkou, multimediálnymi prezentáciami, cestoklubmi KINO SVET a ďalším programom sa tradične bude konať v multiplexe Cinema City v bratislavskom Auparku.

„Teší nás, že na festival do Bratislavy môžeme pozývať tých aktuálne najlepších, poskytnúť im priestor na vzájomné osobné stretnutie a konfrontáciu svojich zážitkov, skúseností či výkonov, ktoré zdieľajú s divákmi prostredníctvom premietania fotiek, filmov a rozprávania príbehov,“  povedala projektová manažérka festivalu Hory a mesto Natália Bokníková.

Po prvý raz v histórii festivalu bude v jeho programe figurovať dvojprednáška, organizátori ňou chcú zareagovať na mimoriadny úspech dvoch svetových lezcov, ktorí približne dva roky po sebe ako jediní vyliezli voľným štýlom Dawn Wall na El Capitan v Yosemitoch. Na prelome rokov 2014 a 2015 (27. 12. 2014 – 14. 1. 2015) sa to ako prvému podarilo Kevinovi Jorgesonovi, ktorý cestu podnikol spolu s Tommym Caldwellom, hosťom festivalu Hory a mesto spred troch rokov. Táto cesta sa považuje za najťažšiu na svete, pripravovali sa na ňu šesť rokov  a samotný výstup im trval celých 19 dní. Týmto výkonom si vyslúžili pozornosť svetových médií.

Adam Ondra, vo svete lezenia považovaný za „zázračné dieťa“ a zároveň za najlepšieho skalného lezca sveta, bol druhým lezcom v histórii, ktorý Dawn Wall vyliezol voľne; bolo to v novembri 2016,  len po niekoľkých týždňoch skúšania. Adam Ondra bol na festivale Hory a mesto už trikrát (2013, 2011, 2008); v Bratislave má medzi divákmi festivalu silný fun club. „Adama poznáme od jeho lezeckých začiatkov, kedy bol označovaný ako lezecky zázračne talentované dieťa. Hory a mesto navštívil viackrát a dalo by sa povedať, že sa stal miláčikom festivalu, skamarátili sa s ním mnohí členovia nášho štábu aj dobrovoľníci. Adam sa vypracoval na výborného rozprávača a na to, že je svetovou jednotkou, je nesmierne skromný,“ povedal programový riaditeľ festivalu Alan Formánek.

Obaja, Kevin a Adam, budú hosťami na Hory a mesto 2017 a po prvý raz budú mať ako dvaja hlavní hostia multimediálne prezentácie v jednom dvojbloku. Program, ktorý sa bude konať v sobotu 25. marca 2017 v najväčšej kinosále, bude venovaný prelezeniu cesty Dawn Wall.

Nemecká profesionálna lezkyňa a publicistka Ines Papert pricestuje na Hory a mesto prvýkrát. Pochádza z muzikantskej rodiny, hrá na klavír a saxofón. Po tom, čo vyštudovala fyzioterapiu, sa presťahovala do Bavorských Álp, kde v sebe objavila vášeň pre hory. Napriek tomu, že lezeniu sa začala venovať až v dospelom veku, vypracovala sa na mimoriadne silnú skalnú, alpskú, ľadovú či mixovú lezkyňu, ktorá sa svojimi výkonmi častokrát vyrovnáva aj mužom. Drží viacero rekordov v ženskom lezení a má za sebou mnoho prvovýstupov, napríklad aj na himalájsku horu Likhu Chuli I (6719 m) v Nepále, na ktorú dokonca vyliezla sama. V roku 2006 vyhrala svetový šampionát Ice Climbing Wolrd Cup a v priebehu siedmich rokov ho vyhrala ešte trikrát. Ines bola prvou ženou, ktorá vyliezla stupeň M 11 v mixovom lezení.

Na festivale Hory a mesto predstaví v piatok 24. marca 2017 svoj najnovší film Riders on the Storm o prelezení rovnomennej cesty na Torres del Paine v Patagónii. Porozpráva aj o expedíciach vo viacerých oblastiach sveta ako v Alpách, v Nórsku, v Himalájach či amerických Rockies.

Hosťami festivalu sú samozrejme aj slovenskí lezci, horolezci a skialpinisti. Miro Peťo a Robo Vrlák ponúknu multimediálnu prezentáciu o skialpovaní v Iráne a Stano Glejdura, jeden z priekopníkov slovenského skalolezenia najmä v oblasti Kaľamárka, ponúkne prierez svojou lezeckou kariérou.

Hlavnou časťou programu festivalu Hory a mesto je filmová prehliadka, ktorá je rozdelená do tematických sekcií – Zem, Skala, Voda, Vzduch, Sneh, Horské bicykle a Beh, nebudú chýbať ani obľúbené multimediálne prezentácie, inšpiratívne cestokluby KINO SVET a celý rad sprievodných aktivít.

Zdroj: bARSdobrýchýr