FESTIVAL DOMINIKÁNSKEHO FILMU

Honorárny konzulát Dominikánskej republiky v Slovenskej republike spolu s Veľvyslanectvom Dominikánskej republiky pre Švédske kráľovstvo, Dominican republic Film Commission a so Cervantesovým inštitútom v Bratislave organizuje filmový festival Ciclo de cine dominicano, ktorého súčasťou bude prehliadka piatich súčasných dominikánskych filmov.

Festival sa uskutoční od 18. októbra do 15. novembra s nasledovným programom:
18.10.2022 o 18:00: Mis 500 locos (Leticia Tonos Paniagua, 2020), prezenčne v Kine KLAP, Bratislava
19.10. – 25.10.2022: Liborio (Nino Martínez Sosa, 2021), online
26.10. – 01.11.2022: La fiera y la fiesta (Laura Amelia Guzmán; Israel Cárdenas, 2019), online
02.11. – 08.11.2022: Papi (Noelia Quintero Herencia, 2020), online
09.11. – 15.11.2022: El naturalista isleño (Eladio Fernández; Freddy Ginebra, 2021), online 

Online filmy budú k dispozícii na kanáli Flumotion s prístupom zo Slovenska, Rakúska a Švédska na stránke Cervantesovho inštitútu v Bratislave.

Úvod k cyklu a prehľad filmov: 

Dominikánska kinematografia sa v poslednom desaťročí v knihách, katalógoch festivalov a odborných časopisoch často označuje pojmami ako „prebudenie“, „boom“, či „rozmach“. Nasledujúci cyklus ponúka panoramatický pohľad na túto rozvíjajúcu sa filmografiu prostredníctvom výberu piatich diel, ktoré nedávno vznikli v tejto karibskej krajine. Nájdeme tu napríklad film noir založený na desivom skutočnom príbehu (Mis 500 locos, Leticia Tonos Paniagua, 2020), návrat k príbehu významnej mýticko-populárnej postavy (Liborio, Nino Martínez Sosa, 2021), trúfalú poctu filmovému tvorcovi, ktorý upadol do zabudnutia (La fiera y la fiesta, Laura Amelia Guzmán; Israel Cárdenas, 2019), literárnu adaptáciu plnú farieb a zábavných odkazov na 80. roky (Papi, Noelia Quintero Herencia, 2020) a dokumentárny film o ochrane životného prostredia (El naturalista isleño, Eladio Fernández; Freddy Ginebra, 2021).

18.10.2022 o 18:00: Mis 500 locos (Leticia Tonos Paniagua, 2020), prezenčne v Kine KLAP, Bratislava

V roku 1953 začala medzinárodná tlač šíriť zverstvá krutej diktatúry Rafaela Leónidasa Trujilla. Po úteku skupiny duševne chorých z Psychiatrickej nemocnice v Nigüe je Antonio Zaglul vymenovaný za nového riaditeľa ústavu, aby umlčal negatívnu kritiku incidentu. Humanistický lekár, ktorý študoval v Európe, ignoruje politiku a sústreďuje sa na zlepšenie podmienok chátrajúceho miesta a svojich pacientov. Sanatórium však nie je imúnne voči ničivému násiliu režimu. Doktor urobí čokoľvek, aby ochránil svojich „bláznov“, zatiaľ čo začne spochybňovať vlastnú pasivitu zoči-voči despotickej vláde. Film evokujúci kinematografiu noir a inšpirovaný slávnou rovnomennou knihou od Zaglula, vydanou v roku 1966, bol vybraný, aby reprezentoval Dominikánsku republiku na Oscaroch v roku 2021.

19.10. – 25.10.2022: Liborio (Nino Martínez Sosa, 2021), online

Podľa legendy podľahol v roku 1908 roľník Liborio hurikánu, no po niekoľkých dňoch sa vracia ako liečiteľ, prorok a bojovník. Onedlho si vytvára skupinu nasledovníkov, ktorí ho sprevádzajú životom v horách a zakladajú sebestačné spoločenstvo. Keď oddiel americkej námornej pechoty napadne Dominikánsku republiku, vidí Liboria ako vzbúreneckú hrozbu a bojuje za rozloženie jeho skupiny. Na priblíženie tohto neuveriteľného skutočného príbehu používa film prizmatický naratívny prístup, ktorý utkáva tapisériu vyrobenú z viacerých perspektív tých, ktorí žijú s Liboriom – jednou z najdôležitejších mýtických a populárnych postáv v krajine. Film je plný piesní a obradov. Pohlcujúci a fascinujúci režijný debut Martíneza Sosu, ktorý mal premiéru v Rotterdame, cestoval po festivaloch ako Göteborg, Šanghaj a New Directors/New Films (MoMA, New York).

26.10. – 01.11.2022: La fiera y la fiesta (Laura Amelia Guzmán; Israel Cárdenas, 2019), online

Sedemdesiatročná herečka Vera cestuje z Paríža do Santo Dominga a spája bohémsku skupinu starých kolegov, aby nakrútila svoj najnovší film podľa scenára, ktorý po sebe zanechal jej zosnulý drahý priateľ Jean-Louis Jorge, dominikánsky filmár, ktorý robil výrazné a zmyselné diela mimo svojej doby, je neprávom zabudnutý. Nakrúcanie však ohrozujú skryté sily: k nekonečnému opakovaniu záberov sa pridávajú neznáme vnúčatá, krásne a podozrivé bytosti, vybavovanie účtov, tragické kostýmové párty, záhadné zmiznutia a niekoľko krvavých úmrtí. Vo viacnásobnej a nehanebnej hre filmu vnútri filmu sa zdá, že je film úplne posadnutý tvorivým duchom svojho autora, ​​ktorý mieša pôvab a gýč, sny a realitu, vášne a zvrátenosti. Nominácia Dominikánskej republiky na udeľovanie Oscarov v roku 2022, La Fiera y la Fiesta mala premiéru na festivale v Berlíne a premietala sa vo viacerých krajinách.

02.11. – 08.11.2022: Papi (Noelia Quintero Herencia, 2020), online

Na základe románu výnimočnej dominikánskej autorky Rity Indiany, sleduje Papi deň v živote Sonie, osemročného dievčatka, ktoré čaká na svojho otca, ktorý jej sľúbil, že ju vezme na pláž. Nepolapiteľný Papi sa objavuje, mizne a opäť sa objavuje, pretože obchod s dolármi, zbraňami, tovarom a ženami medzi New Yorkom, Miami a Santom Domingom ho veľmi zamestnáva. Malá Sonia zabíja čas a snaží sa vyrovnať s bolesťou opustenosti prostredníctvom hier a spomienok, ktoré osvetlia jej vzťah s všemocným a idealizovaným Papim. Zároveň si užívame skvelú cestu karibskou popkultúrou osemdesiatych rokov. Papi bol na festivaloch ako Los Angeles Latino a Cartagena ocenený ako najlepší film na Premios Soberano, čo je najvyššie umelecké uznanie v Dominikánskej republike.

09.11. – 15.11.2022: El naturalista isleño (Eladio Fernández; Freddy Ginebra, 2021), online

Tento dokument skúma jedinečný vzťah k prírode Eladia Fernándeza, ochranárskeho fotografa. Fernández, posadnutý svojou snahou skúmať a chrániť životné prostredie, nás vezme na cestu po rôznych častiach Haiti a Dominikánskej republiky, vrátane neprebádaných oblastí, ktorých biodiverzita zostáva do značnej miery nezdokumentovaná. Film, rozdelený do štyroch epizód, sprevádza objavenie nového, nezvyčajne vyzerajúceho kvetu, záchranu kriticky ohrozeného vtáka, znovuobjavenie magnólie, ktorá je považovaná za stratenú a návštevu jedného z hlavných hniezdisk veľrýb na svete. Počas filmu narážame na zložité problémy, ktorým musíme čeliť, ako je odlesňovanie, ťažba, nezákonný rybolov a chudoba. El naturalista isleño už bol vystavovaný okrem iných krajín aj v Španielsku, Spojených štátoch a Uruguaji s účasťou na podujatiach s environmentálnou tematikou.

Zdroj: TS