Festival Dolce Vitaj vzdáva hold Leonardovi, rebelský génius zomrel pred 500 rokmi.

Massimo Polidoro je významný taliansky novinár, spisovateľ a predovšetkým propagátor vedy. Do Bratislavy prichádza v rámci svojho talianskeho turné s inscenovanou prednáškou Ja, Leonardo – tajný život rebelského génia, ktorá vznikla pri príležitosti 500. výročia smrti Leonarda. Uskutoční sa v taliančine v utorok 18. júna 2019 o 10:00 hod. v Kine Lumière a je určená predovšetkým študentom talianskeho jazyka. V rovnaký deň sa v kníhkupectve Martinus na Obchodnej ul. o 18:00 hod. Pišta Vandal stretne s Massimom Polidorom, autorom knihy Leonardo – Tajný život rebelského génia, aby predstavil slovenskej verejnosti jeho tvorbu, vzťah k vede a predovšetkým renesančného génia Leonarda. Festival Dolce Vitaj organizuje Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave.

Massimo Polidoro je skutočný detektív a ak nepatríte k ľudom, ktorí sa rozplačú pri odhalení, že Ježiško nenosí darčeky, v jeho knihách sa dozviete veľa zábavných príbehov. Ale neobmedzil by som sa len na zábavu. Skutočnosť, že Polidoro má tak veľa práce znamená, že dôverčivosť je rozšírenejšia, než by sme sa nazdávali. A tak, nech je kníh ako píše on, čím viac,“ povedal Umberto Eco o Polidorovi.

Polidoro, spisovateľ, moderátor talianskej televízie RAI1 a propagátor vedy vracia svojich poslucháčov o päťsto rokov späť a sprevádza ich neuveriteľnou cestou naprieč nepokojnou Európou. Ľudia akoby kráčajú po boku Leonarda, sledujú nevídaný rozvoj jeho talentu, obdivujú ho v procese tvorby a prostredníctvom Polidorovho hlasu sa môžu započúvať do uvažovania najvšestrannejšieho génia histórie ľudstva. „S Pištom Vandalom sa budeme rozprávať o jeho posadnutosti históriou, poslaní jeho tvorby, o záhadách, ktorým sa snaží prísť na koreň a hlavne o Leonardovi, ktorého 500. výročie smrti si pripomíname v tomto roku,“ hovoria organizátori programu z Talianskeho kultúrneho inštitútu.

Massimo Polidoro (Voghera, 1969) prednášal na Univerzite v Miláne – Bicocca psychológiu paranormálnych javov a v súčasnosti vyučuje Komunikáciu v oblasti vedy na doktorandskom štúdiu Univerzity v Padove. Tvorí, moderuje a odborne zastrešuje relácie zamerané na propagáciu vedy pre televíziu RAI. Je jedným z najväčších expertov na poli pseudovied, záhad, zakladateľom CICAP (Taliansky výbor pre kontrolu výrokov o pseudovedách) spolu so známymi osobnosťami ako Umberto Eco, Margherita Hack, Silvio Garattini, Rita Levi Montalcini a Umberto Veronesi. Je autorom viac než 50 kníh, z ktorých môžeme spomenúť Atlas záhadných miest v Taliansku (Atlante dei luoghi misteriosi d´Italia), Záhady a poklady Vatikánu (Segreti e tesori del Vaticano), Dobrodružstvo Kolosea (L´avventura del Colosseo), Veľké záhady dejín (Grandi misteri della storia). Na svojom kanáli You Tube Massimo uvádza dve série: Nezvyčajné príbehy (Strane storie), venované vedeckým výskumom záhadných príbehov a Leonardo – rebelský génius (Leonardo. Genio ribelle) venovaná Leonardovi da Vinci.

Okolo mena Leonardo da Vinci prekvitajú legendy, mýty, fantastické príbehy. Aj napriek tomu zostáva v jeho životopise množstvo záhad a temných zákutí. Potrebovali by sme stroj času na rozlúštenie záhady jeho osobnosti, ktorá vo všeobecnom povedomí ľudstva stelesňuje pojem renesancie.

* V rámci festivalu Dolce Vitaj sa v Považskej galérii umenia v Žiline koná výstava, ktorá približuje dielo Giuseppeho Chiariho, významného talianskeho skladateľa, performera a konceptuálneho umelca, úzko spojeného s hnutím Gruppo ´70, medzinárodným hnutím Fluxus. Výstava potrvá do konca júna tohto roku. * Celé tri mesiace – od 5. júna do 15. septembra 2019 – bude v priestoroch Slovenského národného múzea veľkolepá výstava fotografií s názvom V ústrety kráse – talianska krajina vo fotografii. * Tradične býva súčasťou Dolce Vitaj filmová prehliadka CINEVITAJ; tohto roku s podtitulom Veľkí talianski majstri na plátne. Dramaturgia prehliadky sa viaže k 500. výročiu smrti Leonarda da Vinciho. Od 6. do 27. júna 2019 v Kine Lumière (výber poputuje do Košíc, Žiliny, Popradu, Modry a Prievidze). * 7. júna 2019 o 19.30 hod. vystúpili po prvý raz na Slovensku Avion Travel, legendárne talianske hudobné zoskupenie, ktoré pôsobí na jazz-popovej scéne od osemdesiatych rokov, ako jedno z najvýznamnejších v tomto žánri.* Úspešný taliansky autor Paolo Giordano (Osamelosť prvočísel, Ľudské telo, Čierna a strieborná) sa po troch rokoch vrátil do Bratislavy, diskusia s ním sa uskutočnila v kníhkupectve Martinus 11. júna 2019 o 18.00 hod., reč bola najmä o jeho najnovšom románe Požierači neba. * Pod hlavičkou Dolce Vitaj sa konalo aj jedno z predstavení v rámci medzinárodného divadelného festivalu Eurokontext.sk. Do Bratislavy pricestoval divadelný súbor Fortebraccio z Bologne, ktorý priniesol antickú poému Pieseň piesní inšpirovanú biblickými motívmi, 12. júna 2019 o 19.00 hod. v Štúdiu SND. * Massimo Polidoro je významný taliansky novinár, spisovateľ a predovšetkým propagátor vedy; do Bratislavy prichádza v rámci svojho talianskeho turné s inscenovanou prednáškou Ja, Leonardo – tajný život rebelského génia, ktorá vznikla pri príležitosti Leonardovho jubilejného roku. Uskutoční sa v taliančine 18. júna 2019 o 10.00 hod. v Kine Lumière a je určená predovšetkým študentom talianskeho jazyka. V rovnaký deň s ním v kníhkupectve Martinus na Obchodnej ul., bude od 18.00 hod. viesť diskusiu Pišta Vandal. * Záverečný koncert festivalu Dolce Vitaj sa uskutoční 28. júna 2019 o 19.00 hod. vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu, predstaví sa taliansky multiinštrumentalista a hudobný skladateľ – experimentátor s klasickým základom Luca D’Alberto so svojím triom. * Ako každý rok bude súčasťou festivalu aj Taliansky trh na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave, kde si od 17. do 26. júna budú môcť okoloidúci vychutnať špeciality talianskej kuchyne. Podujatie vyvrcholí 26. júna už tradičnou oslavou talianskeho vína Vino vitaj. Taliansko – slovenská obchodná komora pripravila ochutnávku produktov z tých najlepších talianskych pivníc spolu s desiatkou talianskych reštaurácií a kaviarní.

Viac informácií ponúka stránka www.iicbratislava.esteri.it

Zdroj: Dolce Vitaj 2019