Festival Deň architektúry pozýva už tento týždeň na cesty po stopách histórie i súčasnosti architektúry ôsmich slovenských miest.

Sídlisková výstavba a jeho revitalizácia, industriálne dedičstvo a jeho využitie, história bývania od zemľanky k paneláku, umenie vo verejnom priestore, architektúra a zdravie. To všetko sú témy tohtoročného festivalu Deň architektúry na Slovensku. Od 1. do 7. októbra zamieri 11. ročník festivalu Deň architektúry do ôsmich desiatok miest a obcí naprieč Čechami, Moravou a Slovenskom. Jeho bohatý program, obsahujúci niekoľko stoviek akcií, ponúkne zdarma prechádzky, exkurzie, cyklovýlety, prednášky s pútavým výkladom odborníkov na dané témy a rôzne workshopy. K prevahe českých a moravských miest sa pripája 8 miest zo Slovenska a najmä počas nadchádzajúceho víkendu ponúkne desiatky akcií. V tomto roku zamieri do Bratislavy, Žiliny, Banskej Bystrice, Zvolena, Nitry, Bardejova, Kremnice a Piešťan. Prehľad všetkých podujatí je prístupný na webovej stránke festivalu www.denarchitektury.cz.

Program slovenského Dňa architektúry ukáže pohľad na bývanie i úžitkové stavby v rôznych historických etapách. Poukáže na to, ako sa ich darí, či nedarí navzájom skĺbiť, zmeniť alebo prispôsobiť súčasným požiadavkám na bývanie a život. Ukáže zemľanky aj kúpeľné domy, secesný palác i sídliská, bulvár z počiatku minulého storočia aj rozhľadňu v blízkosti raketovej základne.

Sídlisková zástavba a možnosti jej revitalizácie, ako aj výtvarné diela vo verejnom priestore z posledných siedmich dekád, budú témou banskobystrického Dňa architektúry, kým v Bardejove sa uskutoční napínavá exkurzia s archeológom do histórie bývania od zemľanky až po panelák.

V Bratislave budú témou napríklad možnosti transformácie industriálneho dedičstva, od velikána slovenskej architektúry Dušana Jurkoviča, do novej podoby a unikátna novostavba rozhľadne Modlivka na území bývalej raketovej základne v oblasti prírodného biotopu Devínska Kobyla.

Nitra ponúkne napríklad cestu po zabudnutých spojniciach v priestoroch Svätoplukovho námestia, cyklovýlet po tržnici alebo výpravu do bývalého kina, ktoré je na mape  Technických pamiatok Nitry . Miznúca architektúra v dôsledku necitlivej asanácie historických domov je bolestivou témou súčasnej Kremnice. V Piešťanoch sa tradične uskutoční cyklovýlet, workshop pre najmenších a nanovo aj diskusia s hlavnou témou povojnovej architektúry a práce v projektových ústavoch, najmä vo Zdravoprojekte. Vo Zvolene si potom pripomenieme život a dielo architekta Gustáva Stadtruckera, autora budovy Mestských kúpeľov. V Žiline sa zvedaví záujemcovia spolu so znalcami prejdú po bulvári, ktorý má svoju slávu za sebou, ale stále ešte môže ožiť. V rámci akcie „Hurá dovnútra“ potom nahliadnu na secesiu nielen v Rosenfeldovom paláci, ale budú sa venovať umeniu ako súčasti architektúry, pozrú si Svojdomov a budú sa môcť dozvedieť mnoho informácií o jedinečnej stope medzivojnového funkcionalizmu, ktorý spoluvytváral podobu súčasnej Žiliny.

S finančnou podporou: Ministerstva kultúry SR | Hlavného mesta Praha | Mesta Brno | Nadácie českej architektúry | Štátneho fondu kultúry Českej republiky | Mestskej časti Praha 7 | Mestskej časti Praha 1 | Mestskej časti Praha 10 | Veľvyslanectvo Holandského kráľovstva

Pod záštitou: Českej komory architektů, Svazu měst a obcí ČR

Zdroj: TS