Tohtoročný festival Deň architektúry objaví konštrukcie zo všetkých kútov Slovenska

Festival Deň architektúry, ktorý sa tento rok uskutoční od 29. septembra do 5. októbra, opäť pozve na stovky podujatí po celom Slovensku a Českej republike. Pre tohtoročný trinásty ročník festivalu v Českej republike a dvanásty ročník na Slovensku si organizátori zvolili motto Objav konštrukcie! a program sa zameria na výnimočné konštrukčné riešenia nielen s ohľadom na vzhľad stavieb, a to v historickej architektúre, ako aj v architektúre 19. storočia a jeho priemyselnom dedičstve, ale aj v stavbách 20. – 21. storočia. Festival si pravidelne pripomína i výročia významných osobností architektúry. Tento rok sa festival v Českej republike vydá i po stopách výnimočného predstaviteľa barokovej gotiky Jana Blažeja Santiniho-Aichela, od ktorého úmrtia uplynie tento rok 300 rokov, a stavieb jedného z najvýznamnejších predstaviteľov povojnovej architektúry Karla Pragera, ktorý sa narodil pred 100 rokmi. 

Pod heslom Objav konštrukcie! festival ponúkne desiatky podujatí, ktoré predstavia zaujímavé stavebné riešenia. V programe nájdeme stavby rôznych materiálov a riešení, či už ide o tehlu, oceľ, betón, drevo alebo sklo. „Navštívime súčasné realizácie, historické paláce, sakrálne stavby, bytové domy, administratívne budovy, priemyselné budovy, veže, špecifické krovy, mosty, kostoly, rozhľadne, mosty, haly atď. Cieľom tohtoročného podujatia je poukázať na neoddeliteľnosť stavebníctva od architektúry a zdôrazniť význam prepojenia technického riešenia s funkčnosťou a estetikou. Zároveň chceme poukázať na skryté poklady po celej krajine, ktoré sú výnimočné vďaka práci s konštrukciami,“ vysvetľuje Marcela Steinbachová, zakladateľka a riaditeľka festivalu. 

Festival Deň architektúry sa na Slovensku organizuje od roku 2012 a doteraz bolo v jeho rámci organizovaných viac ako 150 akcií. Tohtoročného programu účastnia vyše dve desiatky slovenských miest, ktoré predstavia program vo formátoch, akými sú komentované prechádzky, cyklovýlety, workshopy nielen pre deti, komentované prehliadky objektov, či formáty PechaKucha, výstavy a diskusie. Na Slovensku a najmä počas víkendu 30. 9. a 1. 10. ponúkne desiatky akcií. V tomto roku má festival namierené do Banskej Bystrice, Banskej Štiavnice, Bardejova, Bratislavy, Galanty, Gelnice, Košíc, Kremnice, Krupiny, Martina, Nitry, Partizánskeho, Piešťan, Plaveckého Štvrtka, Popradu, Rajeckých Teplíc, Šale, Topoľčian, Trenčína, Vysokých Tatier, Zvolena a Žiliny.

Bohatý program ponúkne hlavné mesto Bratislava. Súčasťou budú prehliadky známych a neobvyklých konštrukcií, akými je budova vysielača Kamzík, kam sa návštevníci vyberú spoločne s architektom a spoluautorom stavby, Ing. Stanislavom Májekom. Komentovanú prehliadku ikonickej pyramídy Slovenského rozhlasu povedie redaktor RTVS Ľuboš Kasala, ktorý okrem samotnej konštrukcie ponúkne vhľad do špecifických vlastností interiéru s autentickou výpoveďou 90-ročnej histórie vysielania. Do tohtočného programu po novom patrí i budova Národnej Banky Slovenska, kde návštevníci, spoločne s architektom rekonštrukcie, Pavlom Paňákom, preskúmajú priestory foyer, átria, oceľovej konštrukcie výťahovej šachty či heliportu. Okrem spomenutých, sa návštevníci budú môcť tešiť i na prechádzku po Námestí Slobody, dokonca bude možné vstúpiť i do podzemných priestorov technického zázemia novozrekonštruovanej fontány, komentovanú prehliadku Slovenskej Národnej Galérie, program v Galérii Mesta Bratislavy, workshop nielen pre deti v Staromestskej knižnici, či prechádzku okolo Kmeťoho námestia, Pivovaru Stein, Konskej železnice, Novej Tržnice a už neexistujúcej budovy Istropolisu. 

Mestá, ktoré patria medzi festivalové stálice, tento rok doplní i množstvo nováčikov s atraktívnym programom. Tradične bohatý program v Banskej Bystrici predstaví reťazovú strechu bývalého Meštianskeho pivovaru, ktorá je jediným dochovaným dielom staviteľa Bedřicha Schnircha v celosvetovom meradle. Okrem toho sa účastníci všetkých vekových kategórií budú môcť zúčastniť workshopu, ktorý má za cieľ rozšíriť obzor o architektonickom povedomí vo všetkých merítkach. Počas prednášky a dialógu skúseného remeselníka a majiteľky slameného domu na Liptove si záujemcovia priblížia jedinečnosti architektúry konštrukčne navrhnutej zo slamy. 

V Šali sa návštevníci budú môcť tešiť na tvorbu slovenskej akademickej sochárky Erny Masarovičovej, ktorej diela sa nachádzajú i v tomto meste, cyklovýlet na Vodné dielo Kráľová, či populárny formát krátkych prezentácií PechaKucha.

V rámci populárneho a tradične bohatého programu v Nitre sa budú môcť návštevníci tešiť na workshop pre deti a dospelých, počas ktorého si účastníci lokalizujú a navrhnú konštrukciu mosta do vlastného mesta a preskúmajú rôzne špecifikácie navrhovania tejto technickej stavby. Okrem toho program ponúkne prednášky, výstavu i diskusie nielen na tému Scheerovanie, ktorá je zároveň slovnou hračkou spájajúcou meno architekta M.M. Scheera, ktorý sa významne pričinil o výstavbu v meste, a anglického výrazu to share ( z angl. zdieľať).

V Galante sa počas komentovanej prechádzky po rozsiahlom areáli nemocnice budú môcť návštevníci viac dozvedieť o význame umeleckého diela v architektúre, v Topoľčanoch si predstavia zaujímavú konštrukciu budovy elektrárne, ktorá je významným príkladom elektrifikácie na začiatku 20. storočia. V Piešťanoch sa návštevníci budú môcť tešiť na cyklovychádzku zameranú na hlavnú tému festivalu – konštrukcie, počas ktorej sa zamerajú na dominanty mesta, akými je kolonádový most, i prehliadané a konštrukčne zaujímavé riešenia, akými sú napríklad skryté krovy. 

Žilina i tento rok ožije architektúrou a predstaví pestrý program, súčasťou ktorého bude i prehliadka významného príkladu secesnej architektúry na Slovensku – Rosenfeldovho paláca s tvorivou dielňou pre deti. Rajecká dolina tiež zaradí hodnotné témy do programu – v Rajeckých Tepliciach to budú komentované prehliadky s vhľadom do výstavby, konštrukcii a charakteru prestavby funkcionalistickej kúpeľnej architektúry, podmienenej tvorbou architekta Josefa Stockara Bernkopfa, ktorý najskôr navrhol nový kúpeľný dom a Sanatórium Baník, a v roku 1937 spolu s architektom Josefom Šolcom odvážne vstúpili do rurálneho prostredia puristickým funkcionalizmom hotelov Veľká Fatra a Malá Fatra. V blízkom okolí sa predstaví i Zámok Kunerad, jeden z mála secesných zámkov na Slovensku, ktorý sa môže pochváliť jednou z najkomplexnejších strešných konštrukcií na Slovensku. 

Vo Zvolene si počas viacdňového programu predstavia diskusie a prednášku filmového architekta a scénografa Romana Rjachovského, a v rámci komentovaných prechádzok sa viac dozvedia i o miestnych parkoch a ich úpravách zvolenského parkového námestia. Počas komentovanej prechádzky po skrytých i viditeľných hodnotách travertínového pahorku Borová hora budu môcť účastníci dozvedieť viac o charakteristikách miestnej krajiny.

V programe nebudú chýbať Vysoké Tatry, ktoré počas prechádzky predstavia najvýznamnejšie pamiatky a miesta, kúpeľnú architektúra, minerálny prameň a vilu Alica. V Košiciach si počas rôznych formátov predstavia plán pre mesto a účastníci si budú môcť prehliadnuť budovu Magistrátu Mesta Košice. V Bardejove sa budú venovať významným kúpeľným dielam od klasicistickej po novodobú architektúru, a dielam záhradnej architektúry prof. Ivara Otrubu. Okrem zmienených miest sa návštevníci budú môcť tešiť na zapojenie i ďalších miest Slovenska. Pestrosť programu doplnia formáty, akými sú komentované prechádzky, workshopy, program pre deti či sprístupnenie bežne neprístupných budov v rámci festivalového formátu „Hurá dovnitř!“. Za trinásť rokov existencie festivalu sa do festivalu Deň architektúry zapojilo 240 miest v Českej republike a na Slovensku. 

Súčasne s festivalom Deň architektúry sa i tento rok uskutoční festival Film a architektúra, a to konkrétne v Piešťanoch, Šali, Žiline, Rajeckých Tepliciach, Poprade a Nitre. Časť programu bude prístupná po predošlej rezervácii cez systém GoOut. Za oboma festivalmi stojí český Spolek Kruh, ktorý sa opiera o viac ako dve desaťročia skúseností v tejto oblasti a dlhodobú spoluprácu s architektmi, združeniami a inštitúciami vo všetkých regiónoch.

Deň architektúry sa tradične koná pri príležitosti Svetového dňa architektúry, ktorý pripadá na prvý októbrový pondelok.

Program bude priebežne aktualizovaný na www.denarchitektury.cz.

Zdroj: TS