Festival Colours of Ostrava prichádza druhýkrát s hudobnou konferenciou Czech Music Crossroads s rozšírením na Poľsko a na Slovensko.

Druhý ročník showcaseového festivalu a konferencie Czech Music Crossroads, ktorú pred svojim zahájením usporiada festival Colours of Ostrava, sa tento rok rozšíri na dva dni a ponúkne výber kapiel nie len z Českej republiky, ale aj zo Slovenska a zo sliezkeho regiónu v Poľsku.

Stretnutie zahraničných aj domácich hudobných profesionálov, publicistov, promotérov a verejnosti tak tento rok prebehne 14. a 15. júla a presunie sa do nových zrekonštruovaných priestorov Dolu Hlubina v Dolnej oblasti Vítkovice. Pre záujemcov z radu verejnosti a profesionálov z hudobnej oblasti je už teraz možné sa registrovať na dopoludňajšie panelové diskusie aj na popoludňajšie showcaseové koncerty kapiel a hudobníkov, ktorých vybrali odborníci a publicisti z troch krajín. Z Českej republiky zahrajú Ida Kelarová, Tara Fuki, Kalle, Ladě, Musica Folklorica & Veronika Malatincová, Beata Hlavenková a kapela Muff. Zo Slovenska na základe odporúčaní tímu odborníkov prídu zoskupenia Banda, Talent Transport a Walter Schnitzelsson. Z Poľska potom Qferau + Zora, hipiersoniK a Gooral. Tohtoročnou novinkou je vyhlásenie dvoch cien. Czech Music Crossroads Award pridelia najlepšej kapele zahraniční a domáci odborníci, zatiaľ čo o Cene publika Czech Music Crossroads rozhodnú svojími hlasmi návštevníci. Viac informácií, presný program aj možnosť registrácie nájdu záujemcovia na www.crossroads.colours.cz.

14

Druhý ročník Czech Music Crossroads má podtitul Silesian Roots: Music from Czech, Polish and Slovakian border regions. “Nie sú malé hudobné národy, niekedy je však k prospechu veci, keď svoje prezentačné sily smerom do zahraničia spoja. Tohtoročný medzinárodný charakter vychádza z plánovanej východoeurópskej platformy, ktorá by mala vyvrcholiť spoločnou prezentáciou hudby týchto zemí na jesennom veľtrhu Womex v Budapešti,” uvádza riaditeľka festivalu Colours of Ostrava Zlata Holušová.

V panelových diskusiách sa opäť predstavia zahraničné osobnosti a odborníci zastupujúci prestížne festivaly, významné média a booking agentúry – napríklad tento rok bývalý dlhoročný riaditeľ veľtrhu Womex Gerald Seligman alebo šéfredaktor vplyvného britského magazínu Songlines Simon Broughton. Pozvaní sú domáci organizátori, publicisti a zástupcovia médií. Panelové diskusie sú prístupné taktiež širokej verejnosti. Na Czech Music Crossroads sa opäť ponúka priestor pre prezentáciu domácich aj zahraničných vydavateľov a promotérov, ktorí sa už teraz môžu zaregistrovať.

10

Garantom hudobného výberu Poľska sa stala Martyna Markowska z Instytucji Kultury Katowice. Hudobný výber Slovenska koordinovala Shina zo skupiny Longital so svojim tímom: Daniel Salontay (SlnkoRecords), Oliver Rehák (hudobný publicista), Juraj Kušnierik (hudobný publicista), Michal Kaščák (riaditeľ festivalu Pohoda), Jana Polnishová (festival Waves Wien-Bratislava, Wilsonic), Jarmila Vlčková (shiraz.sk, world-music export SK) a Alexander Čerevka (PR manager). Za Českú republiku je to “Porota Siedmych statočných” za prispenia ďalších publicistov: Zlata Holušová (riaditeľka Colours of Ostrava), Petr Dorůžka (hudobný publicista), Josef Ostřanský (hudobník), Ondřej Bezr (hudobný publicista), Michal Schmidt (dramaturg festivalu Folkové prázdniny Náměšť nad Oslavou), Maxim Horovic (hudobný publicista) a Tomáš Kočko (hudobník, producent).

Prvý ročník sa stretol s pozitívnou odozvou, zúčasnilo sa ho cca 50 svetových profesionálov z oblasti hudby a stovky divákov pri showcaseových koncertoch. Napríklad britský publicista a hudobník Andrew Cronshaw povedal organizátorom: “Bol to dobrý začiatok. Veľa krajín dnes organizuje predajné veľtrhy svojej hudby. Je dobré vidieť, že sa k nim pridáva aj Česká republika. Tieto akcie predstavujú domácu hudbu, naviac ale vytvárajú v krajine prostredie, v ktorom hudobníci vidia možnosť dostať sa so svojou hudbou do sveta a naďalej rozvíjať to, čomu sa venujú. Výber pozvaných zástupcov bol dostatočne široký a dobrý, zúčastnila sa rada hlavných postáv súčasného hudobného diania zo sveta, a to ako aktéri, tak žurnalisti.” Význam a podstatu Czech Music Crossroads do budúcna zhrnul taktiež Petr Dorůžka: “Prvý ročník Crossroads bol pre našu scénu medzníkom. Druhý je výzvou urobiť všetko ešte lepšie, naviazať na úspešný formát minulého roku, bez toho aby sme ho museli opakovať.

pages2_28

Pre študentov, ktorí sa vopred akreditujú na konferenciu (a prídu na ňu) i na showcase (a preukážu sa študentskou kartou ISIC), je konferencia a showcase zadarmo.

Czech Music Crossroads 2015
Silesian Roots: Music from Czech, Polish and Slovakian border regions
14. a 15. júla 2015, Ostrava, areál Dolu Hlubina

Organizuje festival Colours of Ostrava s finančnou podporou Ministerstva kultúry Českej republiky a v spolupráci s mestom Ostrava. Generálny partner: Arcelor Mittal Ostrava. Hlavný partner: Česká spořitelna.

Zdroj: Zdenko Hanout / HANOUT PR