Festival Bachovej hudby Bach Tribute 2012!

2. júla, 2012 o 19.00 h – slávnostný koncert v kostole Sv. Kataríny v Banskej Štiavnici otvoril II. ročník Festivalu Bachovej hudby – Bach tribute 2012. Pre verejnosť je pripravených šesť dní hudby na počesť známeho velikána v podaní našich a zahraničných interpretov. Novým pohľadom na barokovú klasiku v atmosfére chrámových interiérov banskoštiavnických kostolov vzdajú hold dielu J. S. Bacha renomovaní umelci aj mladé začínajúce talenty. Festival potrvá do 7. júla 2012.

Myšlienka nového festivalu sa zrodila v lete v roku 2010, paradoxne na posedení pri káve. Študenti hudby a nadšenci umenia Matúš Sliacký a Slavomír Michna sa v snahe združiť aktívnych mladých ľudí a organizovať zaujímavé hudobné projekty dohodli na založení občianskeho združenia Ars é vitae. Inšpiráciou pre rozvírenie diania na poli hudobného umenia na Slovensku im bola kniha Christopha Wolffa: Johann Sebastian Bach a život vtedajších umeleckých kruhov okolo tohto hudobného génia.

Po vzore lipského festivalu BachFest, ktorý patrí k najvýznamnejším v Nemecku aj vo svete, sa hlavní aktéri rozhodli prezentovať prácu mladých talentovaných hudobníkov. Na úspešný minuloročný I. ročník Festivalu Bachovej hudby – Bach tribute tak nadväzuje ďalší ročník, ktorý v starobylej Banskej Štiavnici sľubuje rovnako kvalitný umelecký zážitok.

Nová interpretácia starej klasiky zaznie v prostredí banskoštiavnických kostolov: Nanebovzatia Panny Márie, kostola sv. Kataríny Alexandrijskej a Dolného kostola na zrenovovanej Kalvárii. Koncerty sú venované prevažne obdobiu baroka a klasicizmu, organové koncerty prezentujú romantizmus. Záverečný slávnostný festivalový koncert 7. júla predstaví diela Johanna Sebastiana Bacha.

Z hlavných hostí festivalu treba spomenúť najmä Mag. Petra Frisée, mladého 28-ročného organistu, známeho svojou brilantnou technikou hry. Dva koncerty – z toho jeden nočný violončelový recitál v Dolnom kostole na Kalvárii – budú patriť Michalovi Sťahelovi, ktorý hrá na pravé barokové violončelo. Na záver festivalu sa predstaví tiež učiteľ organovej hry na Vysokej škole múzických umení Doc. Imrich Szabó, jeden z najlepších organistov strednej generácie na Slovensku.

Program
pre zväčšenie programu kliknite na obrázok

Zdroj: Organizátor
Publikoval: Redakcia GREGI.NET