Festival Alternativa odhaluje eklektický program plný extrémních hudebních poloh.

Už dvacátý osmý ročník chystá festival Alternativa, který se odehraje o dvou víkendech 6. – 7. a 13. – 14. listopadu v několika prostorech v Praze. Jako každý rok je soupiska interpretů zaměřená na ty, kteří hledají dosud neprobádané úhly uměleckého pohledu osvobozené od zafixovaného očekávání většinového posluchače.

Photo: Malthe Folke Ivarsson

„Pro letošní ročník jsme smíchali úspěšné ingredience z posledních let – pevnou spolupráci s nezávislou scénou, hudební produkci od ambientu po noise, silné ženské hlasy i environmentální otázky,” osvětluje program první z dvojice dramaturgů festivalu Roman Odjinud. „Jako každý rok jsme se snažili o to, aby návštěvníci zažili zcela nová umělecká propojení a hráčům tak poskytujeme platformu, kde mohou nejen přehrávat, ale i skutečně tvořit,” dodává Petr Vrba. Nejedno překvapení a definitivní uzavření programu chystá festival na začátku září.

Vůbec poprvé se v Česku představí švédská skladatelka Maria w Horn oscilující mezi niterným minimalismem i výbušnými sonickými extrémy. Jeden z předních dánských skladatelů pracující se zvukovými krajinami a field recordings Jacob Kirkegaard uvede performance postavenou na svém oceňovaném albu Opus Mors, ve kterém se zabývá posmrtným životem. Mezinárodní ženské trio NYX pracuje s vokálně-instrumentální improvizací v dynamických vystoupeních a impulzivní akce a reakce hudebníků prozkoumá také dvoučlenný projekt Kapital Band 1. Ten tvoří Nicholas Bussmann a Martin Brandlmayr, kteří při svých vystoupeních využívají algoritmy vytvářející náhodné rytmické struktury.

V MeetFactory vystoupí i neúnavný inovátor nejtemnějších basových frekvencí Mick Harris, tentokrát s projektem Scorn a novinkou Cafe Mor. Kontrapunkt k jeho hlasité tvorbě vytvoří umělkyně Félicia Atkinson, jedna z nejvýraznějších postav současné francouzské avantgardy. Festival iniciuje také unikátní společná vystoupení hudebníků. Mezinárodní těleso The Big Orange poskládané kolem Vojtěcha Procházky předvede v sextetu skladbu na téma „Jak se vyhnout free-jazzovému jamu“. Premiérové vystoupení čeká také Krapo Quartet vedený prominentním rakouským trumpetistou Franzem Hautzingerem.

Prvními vlaštovkami z kurátorovaného úvodního večera v rukou promotérského kolektivu Wrong je londýnská performerka Naked zkoumající limity noisu v sevření BDSM estetiky a švédský, v Berlíně usazený producent rituálního post-industriálu Trepaneringsritualen.

Kurátorovaný program na druhé scéně MeetFactory pak doplňuje pásmo zástupců lokální scény BCAA System a Punctum. Domácí hudebníci budou mít v hlavním programu také výrazné zastoupení v impro-krautrockové jízdě Raw Deal z etablovaného labelu Stoned to Death.

Celofestivalové akreditace i jednodenní vstupenky na druhý festivalový víkend v MeetFactory zakoupíte v předprodejní síti GoOut. Dny vystoupení dosud zveřejněných umělců naleznete na novém webu festivalu www.alternativa-festival.cz.

Alternativa festival 2020
6.–14. 11. 2020
Oficiální event festivalu: Alternativa festival 2020
Oficiální webové stránky festivalu: https://www.alternativa-festival.cz/
facebook.com/festival.alternativa/ instagram.com/alternativafestival/
Vstupenky – předprodej:
Festivalová permanentka na 4 dny: 800 Kč Jednodenní vstupenky: 250 Kč
Dostupné v síti GoOut.

Zdroj: TS