Fenomenálny gitarista Andreas Varady s Radovanom Tariškom na májovom In Jazz We Trust.

„Andreas Varady je jedným z najtalentovanejších ľudí tejto planéty, ktorý hudbu vracia na miesto, kam patrí“ Quincy Jones

Na jarnom vydaní koncertnej série In Jazz We Trust sa stretnú dvaja hudobníci dvoch rôznych generácií, ktorí predstavujú špičku slovenského jazzu. Gitarista Andreas Varady ešte nemá 18 rokov a už stihol vydať album na prestížnej značke Verve Records, stať sa protežantom samotného Quincyho Jonesa a predskakovať na koncertoch legendárneho Georga Bensona. V pondelok 4. mája sa na pódium Nu Spirit Clubu postaví spolu so saxofonistom Radovanom Tariškom, jedným z najvýraznejších jazzmanov spomedzi slovenských tridsiatnikov.

Dvojica hudobníkov sa prvýkrát stretla na pódiu práve v Nu Spirite pred viac ako piatimi rokmi a na jam session po decembrovom odovzdávaní cien Krištáľové Krídlo sa dohodli, že si spolu opäť zahrajú. Ich spoločný koncert bude znamenať prvý čisto domáci line-up na In Jazz We Trust, sérii, ktorá prináša špičkový jazz do intímneho klubového prostredia a medzi jej doterajších headlinerov patria svetové mená ako David Sanborn alebo Robert Glasper.

Andreas sa narodil v Rimavskej Sobote v rómsko-maďarskej rodine. Rozlietaný mladý hudobník žije už niekoľko rokov v Írsku, koncertuje po celom svete a na rodnom Slovensku ho nie je ľahké zachytiť. Práve v Írsku ho ako pouličného muzikanta objavil domáci bubeník a producent David Lyttle, ktorý mu ako 12-ročnému v roku 2010 vydal aj prvý album. O rok neskôr už ako historicky najmladší headliner koncertoval v prestížnom londýnskom klube Ronnie Scott. V roku 2013 si ho Quincy Jones vybral do výberu mladých talentov zvaného Global Gumbo, v rámci ktorého vystúpil aj na Montreaux Jazz Festival. Legendárny hudobník Andreasa aj manažuje a minulý rok mu spoluprodukoval aj eponymný album na prestížnej značke Verve.

Radovan Tariška patrí medzi kľúčové postavy súčasného slovenského jazzu. Absolvent žilinského konzervatória sa stal členom Big Bandu Gustava Broma už krátko po škole, doteraz vydal tri vlastné albumy a na 19 ďalších hral ako sideman. Folklore to Jazz z roku 2013, ktorý čerpá zo slovenskej tradičnej hudby a s Radom ho nahrala medzinárodná zostava mladých jazzmanov, bodoval u kritiky aj publika a bol nominovaný na Radio_Head a Esprit Awards.

Sprevádzať ich budú ďalší členovia Andreasovho rodinného tria, otec Ondrej „Bandi“ Varady na base a o štyri roky mladší brat Adrian na bicích. O DJskú bodku za večerom sa postará špecialista na fúziu jazzu a tanečnej hudby DJ Kinet.

Lístky na koncert sa dajú kúpiť v predpredaji v sieti Ticketportal.
https://www.facebook.com/events/970233796328733/
https://www.ticketportal.sk/event.aspx?id=20803

ns_Andreas_Varady_Trio_tlacovky

Zdroj: Nu Spirit