FEBIOFEST predstavil aj pripravované slovenské filmy.

Počas utorkového dopoludnia dýchala kinosála kina Lumière budúcnosťou. Slovenskí producenti a tvorcovia predstavili desať filmov na ktorých aktuálne pracujú. Filmy sa nachádzajú v rôznej fáze prípravy, na niektoré z nich sa diváci môžu tešiť už túto jeseň.

Na iné, ktoré sú momentálne vo fáze prípravy, si budú musieť počkať pár rokov. Počas podujatia Works in Progress boli predstavené projekty rôznych žánrov, od animovaného seriálu pre deti, cez rozprávku až po dokument o ženách bývalých komunistických hodnostárov.

WiP, K. Krnáčová, I. Grófová

„Sme veľmi radi, že filmárska verejnosť reagovala na možnosť prezentácie svojich filmov tak pozitívne, že sa nám podarilo poskladať reprezentatívnu kolekciu projektov rôznych žánrov, rôznych autorov a rôznych producentov, pretože aj to je zmyslom Febiofestu, aby prepájal rôzne sféry filmového priemyslu. Podujatie ocenili aj naši zahraniční hostia a dúfame, že sa ich nadšenie pre slovenský film prejaví aj v širších možnostiach financovania slovenskej kinematografie zo zahraničných zdrojov,“ zhodnotil dnešné podujatie Works in Progress Přemysl Martinek, umelecký riaditeľ festivalu a dodal: „Verím, že sa nám na tento program podarí v ďalších rokoch nadviazať a Febiofest sa stane miestom, ktoré pomôže producentom dať o ich projektoch vedieť tak v národnom, ako aj medzinárodnom kontexte.“

WiP

Podujatie pozitívne hodnotil aj Marek Mackovič, producent spoločnosti Filmpark, ktorý na Works in Progress predstavil dva projekty – dokumentárny film Okhwan a animovaný seriál pre deti Tresky Plesky: „Prezentovať projekt je nevyhnutnou súčasťou vzniku filmu, dobre odprezentovať film je umenie. Febiofest vytvoril podmienky, ako sa v tomto umení zdokonaľovať a zároveň otvoril diskusiu a spojil ľudí. Film Okhwan sme prezentovali po celom svete, ale doteraz  nikdy nebola príležitosť ho prezentovať na Slovensku. Sme veľmi radi, že sme mali možnosť predstaviť aj slovenským kolegom, v akom štádiu sa s filmom nachádzame.“ 

WiP, Marek Mackovič

Najbližšie sa slovenskí diváci môžu tešiť na filmy Sedem zhavranelých bratov (réžia Alice Nellis), Koza (réžia Ivan Ostrochovský), Eva Nova (réžia Marko Škop), ktoré sa do slovenských kín dostanú už v roku 2015. V rámci Works in Progress boli prezentované aj projekty Očami fotografky – dokument o Zuzane Mináčovej (réžia Matej Mináč), komédiu Daniela Dangla Filmári (réžia Lukáš Zdenikovič), dokumentárny film Sú družky (réžia Tereza Križková, Tereza Simanová), hranú drámu Piata loď (réžia Iveta Grófová), animovaný seriál pre deti Tresky Plesky (réžia Veronika Kocourková), dokumentárny film Okhwan (réžia Okhwan) a poviedkový film Čakáreň (réžia Palo Korec).

Kompletný program festivalu je k dispozícii na oficiálnom webe podujatia www.febiofest.sk.

MFF FEBIOFEST www.febiofest.sk
FB fanpage FEBIOFEST SK www.facebook.com/febiofest.sk

BRATISLAVA 20.-26.3 (Kino Lumière, kino Mladosť, Artkino za zrkadlom, A4-priestor súčasnej kultúry, FK 35mm_VŠMU) | TRENČÍN 27.-30.3. | LEVICE 8.-11.4. | KOŠICE 9.-11.4. | PREŠOV 12.-14.4. | MARTIN 8.-12.4. | KEŽMAROK 11.-13.4. | TRNAVA 13.-16.4. | PRIEVIDZA 13.-16.4. | BANSKÁ BYSTRICA 13.-16.4.

Zdroj: Febiofest