FEBIOFEST pozvá víťazov súťaže krátkych filmov V4!

Včera sa v Kine Lumière slávnostne zavŕšila bratislavská časť MFF Febiofest. Prebehlo aj udeľovanie cien v rámci Súťaže krátkych filmov krajín V4. V hre bolo 24 krátkometrážnych animovaných, hraných a dokumentárnych diel z krajín V4 a hosťujúceho Bieloruska. Ocenenia si prebrali tvorcovia z Česka, Poľska ale aj Slovenska.

Trojčlennú medzinárodnú porotu v zložení Katalin Vajda (Maďarsko), Matúš Vizár (Slovensko) a Tomasz Grabinski (Poľsko) najviac zaujal, a cenu za Najlepší krátky film si odniesol, poľský hraný film Mliečny brat režiséra Vahrama Mchitarjana.

_KOL1140x

Cenu si podľa poroty zaslúžil: „Za prepracovanú a kamerou nádherne zachytenú sondu do života rodiny v arménskej dedine, kde nutnosť tesného súžitia medzi človekom a zvieraťom nám, členom v tomto smere odťažitejšej spoločnosti, ponúka možnosť uvidieť normalitu a emócie v inom kontexte.“ Výherca Ceny SAPA za najlepší film Febiofestu 2015 získal aj finančnú prémiu 3000 eur, ktorá je čiastočne financovaná z podpory Slovenskej asociácie producentov v audiovízii (SAPA).

Tomasz Grabinski (potorca), P. Martinek

Zvláštne uznanie poroty získali tento rok až dva filmy – jeden česko-vietnamský a jeden slovenský . Ocenenie pre film Mat goc, česko-vietnamský hraný dokument, porota udelila: „Za sviežo spracovanú univerzálnu tému potreby poznať svoje korene, ktorá nie je dôležitá len pre hlavných protagonistov, ale aj pre nás ostatných v pochopení novej generácie Európanov vietnamského pôvodu.“ Slovenský dokumentárny film Toto nie je hra režiséra Dominika Jursu označila zase trojčlenná porota „Za materiál k nanajvýš aktuálnej téme, ktorý ponúka priestor obhájiť svoje názory chlapcom so zlou povesťou a pritom odkrýva najzákladnejšie a problematické korene ich záujmu o „obranu otčiny.“

S. Dubecká, reziserka N. Císařovská so scenaristom V. Bohuslavem (film Až zapadne Slunce)

Cenu divákov si odniesol český hraný film Natálie Císařovskej Až zapadne slunce.

MFF Febiofest sa konal od 20. do 26. 3. v Bratislave a od 27. 3 putuje do ďalších deviatich miest, v ktorých diváci uvidia aj všetky tri víťazné filmy.

MFF FEBIOFEST www.febiofest.sk
FB fanpage FEBIOFEST SK www.facebook.com/febiofest.sk

BRATISLAVA 20.-26.3 (Kino Lumière, kino Mladosť, Artkino za zrkadlom, A4-priestor súčasnej kultúry, FK 35mm_VŠMU) | TRENČÍN 27.-30.3. | LEVICE 8.-11.4. | KOŠICE 9.-11.4. | PREŠOV 12.-14.4. | MARTIN 8.-12.4. | KEŽMAROK 11.-13.4. | TRNAVA 13.-16.4. | PRIEVIDZA 13.-16.4. | BANSKÁ BYSTRICA 13.-16.4.

Zdroj: Febiofest