Febiofest 2015 odkryl svoj pestrý program.

Diváci sa môžu tešiť na 126 filmov rozdelených do jedenástich programových sekcií. V piatich bratislavských kinách sa od 20. do 26. marca premietnu horúce novinky zo svetových festivalov, predpremiéry klubových hitov, prehliadka najlepších slovenských filmov za ostatné roky, ale aj špeciálne pásmo filmov pre deti.

Medzi divácky najnavštevovanejšiu patrí už tradične sekcia Panoráma a novinkou bude tiež Panoráma V4, ktoré predstavia filmy ocenené na prestížnych svetových festivaloch. Prvým je film Aferim! – víťaz Strieborného leva na Berlinale 2015 za najlepšiu réžiu. Pozoruhodnou je aj snímka Blízko smrti režisérskej dvojice Delepine – Kervern, kde hlavnú úlohu stvárnil kontroverzný francúzsky spisovateľ Michel Houellebecq alebo nový film zázračného dieťaťa izraelského filmu Nadva Lapida – Učiteľka zo škôlky, ktorý mal premiéru na festivale v Cannes.

Ucitelka zo skolky_Haganenet_The Kindergarten Teacher

Dokumentárny film Prichádzame ako priatelia zvíťazil v súťaži stredoeurópskych dokumentov na festivale v Jihlave, nemecko-český film Schmitke sa stal na minuloročnom festivale v Cottbusu najlepším debutom z krajín strednej a východnej Európy, nomináciu na Oscara má na konte animovaný film Pieseň mora. V programe diváci nájdu aj dvoch čerstvých držiteľov ocenenia Český lev – film Cesta ven Petra Václavka a dokument Olga Miroslava Janka.

Programovou novinkou je očakávaná Slovenská filmová krajina, do ktorej organizátori vybrali 27 filmov natočených slovenskými filmármi za uplynulé dva roky. Divácky atraktívnymi sú aj sekcie Profily, ktoré tento rok predstavia kinotéku Xaviera Dolana, Jany ŠevčíkovejIsaacha de Bankolé, ktorý sa dokonca osobne zúčastní na otvorení Febiofestu 2015 s novinkou Mirage, kde si zahral hlavnú úlohu. Pre deti je pripravený Filmový kabinet deťom, milovníkov starších filmov potešia Poklady filmových archívov. Slovenských predpremiér sa dočká viacero filmov, ktoré prinesie organizátor festivalu – Asociácia slovenských filmových klubov, v špeciálnej sekcii Ochutnávka: Novinky ASFK.

Aferim002

Medzinárodný filmový festival Febiofest 2015 premietne 126 filmov v týchto programových sekciách:
– Súťaž krátkych filmov krajín V4
– Slovenská filmová krajina
– Panoráma
– Panoráma V4
– Ochutnávka: Novinky ASFK
– Poklady filmových archívov
– Pocty (Pocta Eduard Grečner, Pocta Miloslav Luther)
– Profily (Profil Jana Ševčíková, Profil Isaach de Bankolé, Profil Xavier Dolan)
– Klubový Jukebox
– Kino-Ikon +
– Filmový kabinet deťom

Kompletný program festivalu je k dispozícii na oficiálnom webe podujatia www.febiofest.sk.

MFF FEBIOFEST www.febiofest.sk
FB fanpage FEBIOFEST SK www.facebook.com/febiofest.sk

BRATISLAVA 20.-26.3 (Kino Lumière, kino Mladosť, Artkino za zrkadlom, A4-priestor súčasnej kultúry, FK 35mm_VŠMU) | TRENČÍN 27.-30.3. | LEVICE 8.-11.4. | KOŠICE 9.-11.4. | PREŠOV 12.-14.4. | MARTIN 8.-12.4. | KEŽMAROK 11.-13.4. | TRNAVA 13.-16.4. | PRIEVIDZA 13.-16.4. | BANSKÁ BYSTRICA 13.-16.4.

Zdroj: Febiofest