„Fashion show recyklovane módy“ šokovala úžasnou kreativitou!

Úžasné, šokujúce, krásne a mimoriadne kreatívne. Tieto slová sa najčastejšie skloňovali po skončení unikátnej módnej prehliadky „Fashion show recyklovanej módy“. Slávna návrhárka Lýdia Eckhardt bola prekvapená a potešená tým, aká talentovaná generácia mladých návrhárov na Slovensku vyrastá. Moderátorka Vera Wisterová je zas presvedčená, že podujatie ľudí zasiahlo natoľko, že odteraz budú žiť viac v súlade s prírodou. A organizátori sa tešia, že narastá počet Slovákov, ktorých zaujíma to, v akých podmienkach vznikli ich šaty.

Refinery Gallery v Bratislave bola toho roku po prvý raz miestom jedinečnej „Fashion show recyklovanej módy“. Nenechalo si ju ujsť množstvo osobností slovenského spoločenského života, ktoré po jej skončení zostali príjemne šokované. Návštevníci videli bohatú kolekciu ohromujúcich modelov vyrobených z PVC materiálov. Sršala z nich hravosť a neuveriteľná kreativita.

„Veľmi rada podporujem takéto akcie a preto ma potešilo, že ma organizátori oslovili. Dlhodobo totiž propagujem koncept trvalo udržateľnej módy a dizajnu, čiže téma slow fashion a recyklácie je mi blízka. V Košiciach, kde žijem a tvorím, dokonca robím workshopy pre deti s podobnou témou. Snažila som sa, aby moje modely boli vizuálne efektné a aby neboli prvoplánové. Chcela som ukázať, že aj z plastov sa dá vytvoriť veľa krásnych vecí, napríklad módnych doplnkov, náušníc, či iných šperkov,“ povedala módna dizajnérka Jana Polak, ktorej modely očarili návštevníkov najmä ohromnou farebnosťou.

Projekt aj tento rok podporila Lýdia Eckhardt, ktorá nad ním dokonca prevzala patronát. Modely študentiek Strednej priemyselnej školy vo Svidníku a Strednej umeleckej školy v Trenčíne ju ohúrili. Slovenskú módnu ikonu nadchla tiež tvorba Denisy Bizoňovej, ktorá tvorí pod značkou Zeydee. Očarili ju jej kabelky a doplnky z plechovkových vrchnákov.

„Videli sme tu úžasné modely a toľko kreativity, že som tým úplne fascinovaná. Bolo tu veľa skvelých nápadov, mladým tlieskam. Keď môžem, vždy takéto podujatie podporím. Videla som totiž veľa filmov, z ktorých viem, v akých biednych podmienkach sa vyrábajú mnohé látky alebo odevy. Najviac ma však táto téma zasiahla, keď som to videla na vlastné oči. Precestovala som Afriku, celú južnú Ameriku, aj Áziu a musím povedať, že je to strašné utrpenie, v akom tam ľudia vyrábajú rýchlu módu. Viem, že nezmením tento svet, ale môžem zmeniť aspoň seba,“ upozornila Lýdia Eckhardt na to, že odevy pre známe značky vyrábajú šičky v nezdravých podmienkach za minimálnu mzdu.

Tvárou kampane bola krásna moderátorka Vera Wisterová, ktorá titulnú fotografiu fotila v šatách študentky SPŠ Svidník Zuzany Ľos Božikovej. Aj ona sa zúčastnila na módnej prehliadka, no tentoraz nie v úlohe modelky, len pozorovateľky.

„Musím povedať, že tie modely ma miestami šokovali. Šokovali ma tým, čo všetko sa dá z plastov vytvoriť a akých šikovných dizajnérov na Slovenku máme. Ale hlavne si myslím, že dnes večer bola na sto percent naplnená idea a zámer tejto prehliadky. Zdá sa mi, že ľudia odtiaľto odchádzali zmenení. Som presvedčená, že keď zajtra budú vyhadzovať plastové fľaše, už ich určite hodia do toho správneho kontajnera. Myslím, že to, čo sa malo udiať, teda transformácia myslenia ľudí, to sa skutočne podarilo,“ skonštatovala Vera Wisterová.

Zaujímavé modely predviedli aj ďalšie mladé talenty, študentka ŠÚV Josefa Vydru Martina Kociánová a študentka súkromnej školy dizajnu Laura Bezúchová. Organizátori zo združenia Resonance sú potešení, že z roka na rok narastá nielen počet známych mien, ktoré sa do kampane zapájajú. Sú radi, že aj tento rok si unikátnu módnu prehliadku nenechali ujsť stovky ľudí.

„Keď Mária Šraneková urobila pred desiatimi rokmi recyklovaný model z PVC, všetci sa na ňu pozerali, že čo je to za úlet. Spoločnosť už ale začína brať tieto veci vážne. Som neskromne veľmi spokojná s tým, ako to dnes vypálilo a ako tak počúvam ľudí, mám pocit, že sa ich to dotklo. A to je to hlavné,“ uzavrela Zuzana Aichová zo združenia Resonance. 

Dramaturgiu a choreografiu „Fashion show recyklovanej módy“ bravúre zvládol Jaro Bekr, odmoderoval ju známy moderátor Michal Sabo. Ambasádorkou projektu bola aj toho roku Babsy Heribanová, ktorá sa však prehliadky nemohla osobne zúčastniť. Narodilo sa je totiž bábätko.

Zdroj: TS