Fanúšik, teraz je rad na tebe. Na slovensko dorazil crowdfunding.

Najväčší crowdfundingový portál v strednej Európe Hithit prichádza na Slovensko. Slovenskí kreatívci môžu oddnes využívať tento zdroj financovania na realizáciu svojich projektov. Portál Hithit.sk je plnohodnotnou pobočkou českej materskej firmy, ktorá vznikla presne pred dvomi rokmi a doposial rozposlala 610-tisíc EUR vyše 200 projektom.

Vďaka podpore fanúšikov vznikli napríklad albumy Xaviera Baumaxu, Lenky Dusilovej, alebo Vladimíra 518, vyšli zaujímavé knihy. Uskutočnilo sa niekoľko filmových a hudborných festivalov a turné kapiel.  Zrealizovalo sa mnoho projektov vo verejnom priestore, napríklad Piána na ulici, výstav moderého umenia a veľa ďalších kreatívnych podujatí. Rekord v českom crowdfundingu drží multižánrový festival United Islands, ktorý vybral od fanúšikov viac ako 60-tisíc EUR.

HitHit_03

Aktuálne na Hithite zháňajú peniaze od fanúšikov a podporovateľov dva slovenské projekty, jedným z nich je slovenská bluesová kapela ZVA 12-28 BAND. Za tri dni od spustenia projektu má na konte viac ako 10% požadovanej cieľovej čiastky, 1807 EUR.

ČO JE CROWDFUNDING?

Crowndfunding, v preklade skupinové financovanie, je nová, inšpiratívna forma získavania finančnej podpory. Umelci, športovci, vývojári, otvorené hlavy už nemusia dotovať iba veľké firmy, teraz ich financujú ich fanúšikovia. Na crowdfundingových portáloch ako je Hithit.sk si u nich predplácajú produkty a služby. Kreatívec má na zber peňazí presne 45 dní. Ak dopredu stanovenú cielovú čiastku za túto dobu nezíska, Hithit.sk všetky peniaze vráti, odkiaľ prišli. Ak tvorca projektu čiastku vyzbiera, napríklad za 3 dni, projekt končí až po 45 dňoch, takže na konci tohoto obdobia môže mať kreatívec na konte aj 200% cieľovej čiastky.

HitHit_02

Crowdfunding nie je charita. Je to nový kanál na zisk prostriedkov. Každý, kto projekt podporí, si kupuje reálny produkt. ,,Našim cieľom je pomôcť na svet zaujímavým veciam, hudbe, filmom, hrám, aplikáciám, projektom, ktoré by inak skončili v šuplíku iba preto, že ich tvorca nie je dobrý obchodník,“ hovoria zakladatelia Hithitu Aleš Burger s Pavlem Eichlerom.

Ľudia + Internet. Hotovo. Hithit prepája kreatívnych ľudí s tými, ktorí ich chcú podporiť. Je to platforma pre muzikatov, výtvarníkov, filmárov, športovcov, dizajnérov, vývojárov a programátorov, ktorí sú skvelí vo svojom obore, ale nie sú zdatní obchodníci. To je tím serveru Hithit.sk, odhodlaná skupina ľudí, ktorí hľadajú čerstvú krv na svojej ceste, ako posunúť svet dopredu.

www.hithit.sk
www.facebook.com/Hithit.sk

HitHit_01

Zdroj: hithit