Fantasy odmietajú protidrogové liečenie!

Stropkovská hudobná liga odštartovala 5. ročník prvým dvojkolom. Vo svidníckom klube Holičstvo sa predstavilo päť kapiel, ktoré ponúkli zaujímavú mozaiku prístupu k hudbe a jej interpretácii.

Najväčší úspech zožali „domáci“ Fantasy. Autorom väčšiny skladieb je Miro Šalap. Inšpiráciu z vlastných zážitkov, vďaka čomu je prejav skupiny prežitý. „Žáner sme nijako zvlášť neriešili, dali sme tomu voľný priebeh a to, čo z každého vyšlo, sme spojili do jedného celku s názvom Fantasy. Hudba je pre nás viac ako voda, viac ako chlieb. Je to zmysel života, jediná verná frajerka…, droga, z ktorej sa nechceme liečiť,“ pridal sa Dávid Kleban.

shl-vol05-zakl-kolo01-fantasy-dscf9847

Fantasy si nezískavajú fanúšikov iba na koncertoch, kde si pred nástupom na pódium dajú fajku mieru, potlesk a gitarista sa musí trošku pozlostiť a ponadávať. S piesňou Ako ďalej sa 15 týždňov držali na popredných miestach (5 týždňov dokonca na 1. mieste) v hitparáde rádia Lumen s názvom Gospelparáda. Aktuálne majú pripravený singel S ňou. „Nikdy nedosiahnete ozajstný cieľ, bez toho aby ste nemali niekoho, kto vás podrží a dáva chuť tvoriť a žiť,“ definoval jej posolstvo D. Kleban.

Medzi štyrmi chlapskými zostavami svietila mladá dievčenská kapela Druhé Ja. Kočky pochádzajú z malej obce spod Vysokých Tatier zo Šuňavy. Hoci sa dali dokopy z čisto dievčenského rozmaru, aby chlapcom z partie urobili na truc, v tom, čo pre nich hudba znamená, majú úplne jasno. Štýl, ktorému sa v súčasnosti venujú, je folk-rock. Motiváciu našli u svojich predchodcoch a rodičov, ktorí začínali s country. Keďže vždy mali blízko k ľudovej hudbe, neskôr sa ich žáner vyprofiloval do súčasnej podoby.

shl-vol05-zakl-kolo02-druhe-ja-dscf9964

Z viacerých akcií zaujali predovšetkým na country festivale v nemeckom Gross Dubene, kde sa už niekoľko rokov na pozvanie s obľubou vracajú. Dievčence svoje skúsenosti z medzinárodného pódia potvrdili aj vo Svidníku, pretože zaujali nielen hudbou, ale tiež vizážou a komunikáciou s publikom. „V našom ponímaní k slovu hudba priradzujeme ekvivalenty – liek, záľuba, lepidlo nášho priateľstva, útek z reality a určite nám slúži aj ako rozhovor. Hudba je dôvod, proces, ale aj výsledok. Na to, aby človek porozumel hudbe, nepotrebuje ani tak sluch, ako srdce,“ vysvetľovali Druhé Ja.

Zdroj: Mária Fedorová, Imrich Makó