False Beacon Remix Contest.

Niečo viac ako polroka po vydaní svojho štvrtého štúdiového celku False Beacon prichádza Autumnist s verejnou súťažou na vytvorenie remixu ktorejkoľvek z deviatich skladieb z tohto albumu. Súťaž, jednoducho pomenovaná False Beacon Remix Contest, bola spustená prostredníctvom oficiálnej webovej stránky autumnist.com začiatkom decembra a potrvá do 20. januára 2019. Každý zúčastnený producent môže do súťaže prihlásiť iba jeden remix a finálny výber tých najlepších výjde ako maxi singel pod názvom Future Lights vo februári 2019.

Autumnist s takouto súťažou má svoje skúsenosti, už v minulosti prebehla remixová súťaž na skladbu Some Ground z predchádzajúceho albumu Sound Of Unrest. Svoje tracky vtedy prihlásilo viac ako 15 remixérov zo Slovenska ale aj z Čiech, Nemecka, Veľkej Británie či dokonca Austrálie. Jeden z najzaujímavejších remixov poslal aj vtedy ešte neznámy teenager Samo Štefanec a.k.a. Bulp, ktorý sa vďaka nemu dostal do pozornosti vydavateľstiev Deadred a Starcastic, kde nakoniec neskôr debutoval so svojím výborne prijatým Endian EP a oceneným albumom Yrsa.

Remix má pre mňa opodstatnenie vtedy, keď si pri jeho počúvaní poviem – škoda, že ma to pri produkovaní tracku nenapadlo urobiť práve takto… Napríklad aktuálna koncertná verzia skladby Some Ground vznikla na základe jedného z remixov zo súťaže, s láskavým súhlasom autora. Ideálne by mal byť remix lepší ako originál, prípadne neporovnateľný, úplne iný, z iného sveta, s novými harmóniami, inou atmosférou a kontextom”, hovorí na tému remixov samotný Vlado Ďurajka a.k.a. Autumnist.

Maxi singel Future Lights s víťaznými remixami výjde vo februári 2019 digitálne v sieťach streamovacích služieb ako Apple Music, Spotify, Deezer, Google Play a pod. a ako 12-palcový vinylový dubplate v limitovanej edícii, ktorá doplní predchádzajúce vinylové a digitálne single z albumu False Beacon: Inner Space Invaders,  Feather a Evening Falls On Mars. Podrobné informácie o súťaži, jej pravidlá a podmienky, ako aj audio podklady jednotlivých skladieb na stiahnutie sú zverejnené na stránkach Autumnist.

Album False Beacon zaznamenal od svojho vydania pozitívne ohlasy od fanúšikov aj odbornej verejnosti. Ako jediný z albumov vydaných v roku 2018 na Slovensku získal nomináciu na Cenu nadácie Tatra banky za umenie v kategórii Hudba. Autumnist je aj jedným z deviatich slovenských hudobných projektov, ktoré boli vybraté organizátormi najväčšieho európskeho showcase festivalu Eurosonic Noorderslag 2019, aby na ňom koncertne vystúpili v rámci realizovaného Česko-slovenského fokusu.

Autumnist (bio)

Hypnotická zmes najsúčasnejšej elektroniky s nadžánrovými presahmi ako manifestom. V širokospektrálnom mixe kombinuje ambient s hip-hopom či breakbeatom, hi-tech postupy s lo-fi popom či bizarnú filmovú atmosféru s mimozemským folklórom. Autumnist je projekt Vlada Ďurajku a pôvodne pod názvom Abuse vydal niekoľko EPs ako Silt, 4th Floor Sinking (2001) či Sleepfields (2002). Kritikou i poslucháčmi výborne prijatý debutový album The Great Outdoors (2005) bol nasledovaný množstvom koncertov. Eponymný album The Autumnist (2009) bol ocenený ako Album roka 2009 podľa kritikov v rámci Radio_Head Awards. Na Sound Of Unrest (2013) je badať trend mierneho vzďaľovania sa od elektroniky v ústrety organickejšiemu zvuku. Aktuálny album False Beacon (marec 2018) sa posunul ešte viac do piesňovej roviny a objavilo sa na ňom niekoľko zaujímavých hostí ako Pjoni, Bulp, Rowanna, Gabriel Kain či  Nina Kohoutová.  Jedná sa o zatiaľ najsurovšiu a najpriamočiarejšiu nahrávku Autumnist, oproti predchádzajúcim viac trip-hopom ovplyvneným albumom je tentokrát inšpirovaná viac kraut-rockom, psychedelickým space rockom a proto-synthpopom.

Autumnist naživo je pôsobivá kapela, elektroniku dopĺňa živá rytmická sekcia s basou a bicími, gitarista a alternujúci saxofón s klarinetom spolu s podporou synchronizovanej videoprojekcie a viacerými vokálnymi hosťami. Kapela sa objavila v minulosti na viacerých zahraničných festivaloch a kluboch a predskakovala naživo známe projekty ako Recoil, Laika, Cinematic Orchestra či Mouse on Mars.

Stránka súťaže:
https://autumnist.com/remix

Album False Beacon:
https://autumnist.fanlink.to/false-beacon

Autumnist:
https://autumnist.com
https://autumnist.bandcamp.com
https://www.facebook.com/autumnist
https://www.instagram.com/autumnist/

Vydavateľstvá:
https://deadred.sk/
https://starcasticrecords.cz/

Zdroj: TS