Experimentální levantská hudba a rytmické analogové obrazy v podání Jerusalem In My Heart

JIMH. Jedinečný projekt libanonsko-kanadského hudebníka Radwana Ghazi Moumneha a montréalské filmařky ErinWeisgerber je pohlcujícím audiovizuálním zážitkem, jehož těžiště leží v posouvání hranic tradiční levantsko-arabské hudby a ručně manipulovaných analogových videoprojekcích.

Tradiční melismatické zpěvy a hru na buzuk doprovází moduláry a terénní nahrávky, Moumnehovy texty jsou zase hluboce expresivním průsečíkem osobního a politického. Weisgerber hudbu živě ilustruje smyčkami a projekcemi, při nichž manipuluje s 16mm analogovým filmem a utváří tak fascinující rytmické obrazy.

Název jejich poslední desky Qalaq vyjadřuje (a doslova znamená) hluboké znepokojení. Odkazuje nejen kočividným globálním problémům, ale především k nestabilní situaci v Libanonu: hroutícímu se politickému systému, korupci, následkům exploze v bejrútském přístavu v roce 2020, násilí a celé řadě dalších společenských nesnází.Album je ryze kolaborativním projektem, který vznikl ve spolupráci s Timem Heckerem, Moor Mother, Lucrecií Dalt a celou řadou dalších interpretů a interpretek.

Po české premiéře v brněnském Kabinetu Múz v roce 2017 se JIMH v dubnu vrací, aby svůj live set představili vesmíchovské továrně. Hostem koncertu bude rumunská multimediální umělkyně Réka Csiszér se svým projektem VÍZ, v němž se zaměřuje na tvorbu konceptuálních audiovizuálních děl s prvky science fiction. Akce má omezenou kapacitu a je na sezení.

Jerusalem In My Heart + VÍZ, 6. 4. 2023 v 20:00
MeetFactory, Ke Sklárně 15, 150 00 Praha 5
Vstupenky: 390 Kč na webu MeetFactory & v síti GoOut; 450 Kč na místě

MeetFactory je v roce 2023 podporována grantem hl. m. Prahy ve výši 10.000.000 Kč.

Zdroj: MeetFactory