Etruskovia z Perugie – Výstava!

Na Slovensko po prvýkrát prichádzajú originálne unikátne etruské nálezy priamo z Talianska, z Národného archeologického múzea v Perugii, najstaršieho družobného mesta Bratislavy.

Pozrieť si ich môžete na výstave Etruskovia z Perugie v pivniciach Bratislavského hradu od 31. októbra 2014. Pivnice hradu sa touto výstavou taktiež po prvýkrát po rekonštrukcii sprístupňujú verejnosti a návštevníci budú môcť obdivovať jedinečne zachované pôvodné múry a klenby.

s_Urna z rodinnej hrobky v anei marcna_02

Etruskovia žili aj v dnešnom regióne Umbria (stredné Taliansko), ktorého hlavným mestom je Perugia. Život tajomného zaniknutého národa Etruskov paradoxne poznáme najmä z obsahu ich hrobiek, preto vzácnymi exemplármi sú travertínové sarkofágy s reliéfnymi výjavmi zdobenými polychrómiou, typickými pre oblasť Perugie.

Najvzácnejším je sarkofág č.53 z rodinnej hrobky cacni z lokality Elce so zachovaným pozlátením. Dvadsaťdva kusov týchto sarkofágov bolo náhodne objavených v roku 2003 pri stavbe podzemnej garáže. Majiteľ objav zatajil, nenahlásil a sarkofágy rozpredal. Pri ich čistení dokonca zoškrabal originálnu farebnosť z niektorých kusov. Karabiniérom zo špeciálnej jednotky pre ochranu kultúrneho dedičstva, sa však podarilo tento nezákonný čin odhaliť, všetky rozpredané sarkofágy zachrániť. Vďaka tomu umy máme dnes možnosť, ako ďalšie európske hlavné mesto po Ríme, tieto unikáty vidieť a prezentovať.

s_Antefix s hlavou Satyra

Výstavu Etruskovia z Perugie pripravilo Slovenské národné múzeum – Historické múzeum Soprintendenza per i Beni Archeologici dell’Umbria Perugia, Museo Archeologico Nazionale dell’Umbria Perugia a Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave. Mestá Bratislava a Perugia sú partnerskými mestami už od roku 1962, čo je pre hlavné mesto SR najdlhšie trvajúce zahraničné partnerstvo.Výstava Etruskovia z Perugie poukazuje najmä na vyspelú kultúru a život etruského národa v Perugii, vypovedá príbeh Etruskov, praotcov – zakladateľov Perugie, neskôr asimilovaných, pohltených rímskou hegemóniou. Ako každá veľká civilizácia, aj tá etruská postupne upadla do zabudnutia, ale je na nás,aby sme ju znovu oživili.

Zdroj: SNM