Erika Rein – Bruised Knees (feat. Isama Zing)

Druhý singel z pripravovaného albumu r’n’b speváčky Eriky Rein a producenta a skladateľa Jonatana Pastirčáka (Isama Zing, Pjoni) je akýsi protipól toho prvého.

Zatiaľ čo pesnička hihi. s ľahkosťou oslavuje sebavedomú sexualitu, Bruised Knees upozorňuje na jej odvrátenú stranu. Sexualizované násilie, špeciálne to páchané cirkevnými autoritami je veľa krát vedome prehliadané okolím. Obete musia čeliť nie len vysporiadavaniu sa s desivou hrôzou ktorú prežili, ale aj odsúdeniu od svojich blízkych a známych.

Vizuálne tému citlivo spracovala Šima Můllerová, kde v poetických metaforách zachytáva vnútorný konflikt a boj, ktorý sa v obetiach odohráva, rovnako ako nádej v zocelenie a novú silu pokračovať v živote, ešte silnejšia, odhodlanejšia, avšak s jazvou, ktorá sa nikdy celkom nezahojí.

Klip končí venovaním:Venované všetkým, ktorí sa musia vysporiadavať s traumou spôsobenou cirkevnými autoritami. Hanba tým, ktorí tvrdia, že sú tu na to aby liečili dušu a pomáhali, ale v realite iba vynášajú súdy a ubližujú.

Erika Rein je slovenská r’n’b a popová speváčka, s rómskymi koreňmi. Na konte má už viacero singlov a úspešných spoluprác s menami ako Dame, Yael, 7krát3. Poznať ju tiež môžete z tribute projektu 2000ckovým hitom 0u0us.Spoluprácou s Jonatanom Pastirčákom sa posúva od štandardnejšieho mainstreamu do nových vôd kde sa pop stretá s experimentom a naopak.

Jonatan Pastirčák, tiež známy ako Isama Zing alebo Pjoni, je oceňovaný hudobný producent a filmový skladateľ. Stojí za viacerými výraznými albumami českej a slovenskej hudobnej scény, ako napríklad Celibát od Katarzie, eponymný album Zvíře Jménem Podzim alebo svoj posledný autorský debut pod pseudonymom Isama Zing – Blurry AF, s ktorým vyhral aj cenu Radio Head Awards za najlepší album roka podľa novinárov. Je držiteľom Českého leva za najlepší soundtrack, ku filmu Arvéd. Rovnako ako dvoch Sĺnk v sieti, za hudbu k filmom Svetlonoc a Čiary.

Šima Müllerová (*1999) je režisérka, audiovizuálna tvorkyňa a rozprávkarka. Vo svojej tvorbe sa pohybuje na hrane reality a ponúka jej východiská pomocou fantazijných obrazov. Radšej než pozorovanú skutočnosť skúma rozličné obrazy vnútorných realít a iné nehmatateľné priestory. Vo svojich filmoch pracuje výrazne s hudobnou zložkou a preniká tiež do sveta videoklipov.

Na pesničke a klipe spolupracovali:
Spev: Erika Rein
Hudba: Jonatan Pastirčák a Erika Rein
Mix a produkcia: Jonatan Pastirčák
Za poskytnutie štúdia ďakujeme Creative Music HouseHrajú:Valerie
Vachková, Sára Polonyiová, David Herzig, Tatsuya Stem
Réžia/Námet/Strih/Grading: Šima Müllerová
Kamera: Sláva Pecháček
Choreografia: Kristína Tukan
Kostými: Valéria Volfová
Masky: Anna Martynenko
Pre-production: Klára Mamojková

Zdroj: TS