Ensemble Arco Antiqua – „Hudba medzi Stredovekom a Renesanciou Leonarda da Vinci“

V roku, v ktorom si pripomíname 500-té výročie od smrti Leonarda da Vinci, Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave organizuje koncert zoskupenia „Ensemble Arco Antiqua“, ktorý vás prevedie hudobným vývojom od Stredoveku až po hudbu času veľkej kultúrnej obrody v období Renesancie.

Hudobné úryvky sú často dielom anonymných autorov, rôznej proveniencie, od „Danza del Porcaro“,  maďarského pôvodu až po významných autorov ako Michael Praetorius (1571-1621).

Súbor sa predstaví aj úryvkom zo slávnych stredovekých textov Carmina Burana a tiež skladbou „Canconeta de Purim“ od Mordechaja Data, intelektuála z Emílie XVI. storočia, ktorá predstavuje jednu z mála svedectiev židovskej hudby talianskeho Cinquecenta. Rovnako si vypočujeme aj poctu Svätému Františkovi z Assisi v podobe skladby „Sia Laudato San Francesco“ z „Laudario di Cortona“. Časť koncertu bude venovaná aj „pochabosti“, jednej z najstarších tém európskej hudby, v Bratislave si vypočujeme aj „Saltarello“ a „Tourdion“, obľúbené divákmi tak kedysi ako i dnes.

Združenie „Ensemble Arco Antiqua“ so sídlom v meste Arco v severnej oblasti Gardského jazera sa snaží o rozširovanie hudobného kultúrneho povedomia. Združenie tvoria profesionálni hudobníci z celého sveta so špecializáciou na historickú hudbu, ktorí pôsobia na prestížnych európskych akadémiách ako Schola Cantorum Basiliensis, Musikhochschule Trossingen, Royal Academy v Londýne a oddelenie historickej hudby z konzervatórií v Benátkach a Vicenze.

Združenie „Ensemble Arco Antiqua“ má v svojej histórii za sebou organizáciu mnohých podujatí, z ktorých za zmienku stojí najmä prvé moderné spracovanie Missa l’homme armé“ od Guillauma Fauguesa (XV. storočie) pri príležitosti vydania jeho Opera Omnia od muzikológa Francesca Rocco Rossiho pre švajčiarske vydavateľstvo Schola Cantorum v Neuchâtely.

 

„Ensemble Arco Antiqua“ sa v Bratislave predstaví po prvý krát v tomto zložení:

  • Michele Mastrotto: perkusie, gajdy a psaltérium
  • Luciano Sberze: nickelharpa a gajdy
  • Luca Ventimiglia: flauty
  • Walter Rizzo: ninera
  • Guido Trebo: dirigent

Vstup voľný

Informácie:
Dátum: utorok 29. októbra 2019
Čas: od 20:00 do 21:00 hod.
Miesto: Kapucínsky kostol, Župné nám. 10, Bratislava
Organizátor:  Taliansky kultúrny inštitút , Bratia Kapucíni v Bratislave

Zdroj: Taliansky kultúrny inštitút