Eniesa: Príbeh z planéty 333 NUSEIN!

Eniesa (20) je zatiaľ na slovenskej populárnej scéne menej známa. Jej album 333 TO NUSEIN je však predzvesťou, že sa nejedná o nováčika, ale o speváčku, ktorá má v slovenskej hudbe čo povedať. Ako prvá z albumu vychádza skladba VHODENÍ, ku ktorej vznikol poetický videoklip pod taktovkou režisérskej dvojice Mária Martiniaková – Richard Chomo.

Eniesa, vlastným menom Sandra Urbančíková, pochádza z Košíc a spevu sa venuje od detstva. Prvý výrazný komerčný úspech zaznamenala, keď sa v roku 2008 zúčastnila súťaže SLOVENSKO MÁ TALENT, kde sa spolu s vtedajšou kapelou SunTraband prebojovala až do semifinále.

BU2A5486

O rok neskôr sa objavila ako vokalistka kapely v divadelnom predstavení Katky Raševovej JA A JA, ktoré bolo multimediálnym prepojením vzdušného tanca, divadla, hudby a fotografie. Spojenie obrazu a hudby jej učarovalo, a tak nasledovala spolupráca s režisérom Michalom Holečkom, multimediálny koncert DREAM.

Na spojení živého koncertu a videoprojekcie sa podieľali muzikanti ako Adrián Harvan, Tomi Okres a Jozef Zima. V roku 2009 sa Sandra Urbančíková venovala jazzovej scéne s kapelou GROOVIN HEADS. Nasledovali koncerty na Bratislavských jazzových dňoch, o rok neskôr na Open jazz fest na Zelenej vode a Orava jazz fest v Námestove, následne na Gemer jazz fest v Rožnave.

Výrazný posun v jej smerovaní ovplyvnilo stretnutie s hudobníkom Maokom, známym skôr tvorbou meditatívnych improvizácii a filmovou hudbou pre režisérov ako Pavol Barabáš (TATRY, BHUTÁN) alebo Juraj Jakubisko (BÁTHORY). Nasledovalo spoločné vystúpenie v rámci premiéry tanečno–akrobatického predstavenia skupiny Argolla 5.ELEMENT a spolupráca na Maokovom najnovšom albume s názvom ENIESA.

„Hudbu tvorím najradšej v tichu a sama“, hovorí Sandra ENIESA Urbančíková. „Stretnutie s Maokom ma veľmi inšpirovalo, a preto sa objavil aj v mojom novom videoklipe. Text skladby VHODENÍ je o znovustretnutí dvoch spriaznených duší. Mám radosť, že sa tento príbeh režisérom klipu podarilo  naplno vystihnúť,“ dopĺňa Eniesa. Videoklip vznikol ako prvý autorský projekt režisérskej dvojice dokumentaristky Márie Martiniakovej a režiséra tanečných projektov Richarda Choma. „Chceli sme priniesť videoklip, ktorý nebude iba strihom pekných lokácií, ale príbehom vyrozprávaným v obrazoch,“ dopĺňa režisérka Mária Martiniaková. „Eniesa má na svojom albume veľa inšpiratívnych skladieb a už teraz sa tešíme na ďalšie nakrúcanie, ktoré máme naplánované na jar/leto 2014 s hlavnou lokáciou vo Fínsku,“ dopĺňa.

BU2A5701

Videoklip ku skladbe VHODENÍ sa nakrúcal v Bratislave a blízkom okolí. Rozprávkový vizuál dotvorili šaty z dielne módnej návrhárky Hany Převrátilovej a špeciálne čelenky. Jedna priamo od Hany, druhá od Slávky Toscherovej. Videoklip mal premiéru 21.decembra 2013 na hudobnej stanici musiq1.

Zdroj: Mária Martiniaková, Sandra Urbančíková