ENIESA a jej MELODY z víťazného filmu NEVIDITEĽNÁ.

Speváčka a hudobníčka Eniesa má za sebou naozaj tvorivý rok 2020 a to ešte neskončil. Okrem toho, že vo februári vydala a pokrstila svoj štvrtý autorský album Jablko a natočila k nemu sériu videoklipov, tiež ste jej tvorbu mohli počuť vo filme Neviditeľná. Tento dokument mal premiéru 7. novembra na filmovom festivale Jeden Svet, kde bol zaradený do hlavnej súťaže, ktorú napokon aj vyhral spolu s diváckou cenou.

Neviditeľná režisérky Maii Martiniak je skladačkou príbehov, ktoré nám dovoľujú preniknúť do emocionálneho života traumatizovanej ženy a ukázať nám pravý dôvod jej traumy. Je to jemné prerozprávanie skúseností, ktoré inšpirujú k novým možnostiam príchodu detí na tento svet. Neodmysliteľnou súčasťou, ktorá dotvára celkovú atmosféru filmu a režisérky je hudba.

„Sandra Urbančíková – Eniesa bola pre film Neviditeľná okamžitá voľba. Poznáme sa dlhšie a vedela som, že k tvorbe hudby pristúpi citlivo a zodpovedne. Nechala sa uniesť príbehom a pocitmi, ktoré v nej film vyvolal. O to viac, že rodila doma a zažila si skutočne veľmi silný a pozitívny zážitok. Na spoluprácu si prizvala hudobníka Pavla Jeňa…“ (Maia Martiniak)

Hudba do celého filmu vznikala v košickom štúdiu Undergroove Records pod rukami Sandry Urbančíkovej a Pavla Jeňa. Na pomoc si prizvali aj hosťujúcich muzikantov. Peter Tóth podfarbil atmosféru elektrickou gitarou a František Jano dotvoril soundtrack slákom.

Titulná pieseň vznikla pri tvorení dramaturgie hudby k celému filmu. Počas stretnutia režisérky a autorky hudby Eniesy, práve jeden z príbehov žien učaroval Eniese natoľko, že ju inšpiroval k tvorbe piesne. Tá nesie rovnaké meno ako žena, o ktorej spieva. Melody.

„Hovorili sme o príbehoch žien a o pocite, ktorý zažívajú a ako ho pretaviť do filmu. Zrazu Sandra vzala gitaru a začala spievať: „All my life I’ve been waitin‘ for miracle – And today I’m still waitin‘ – Who are you to see me so physical – Who is ready for changin‘ – My friends covered me with stones – And I’m still all alone…

Príbeh Melody sa jej začal vlievať do hudby a slov a ja som v tej chvíli vedela, že máme pesničku k filmu. Asi sa to na Slovensku nenosí. Pesničku k filmu mávajú iba veľké filmy z hranej produkcie, ale v dokumentárnom filme to teda určite nie je zvykom a budget býva tak na hrane, že sa nad tým ani neuvažuje. Lenže čo spravíte, keď vám Sandra zloží v izbe hit?“

Napokon Melody dostala aj vizuálnu podobu vo forme videoklipu. Jeho scenár sa postupne vyvíjal, občas aj radikálne menil a pri realizácii sa objavovali stále nové prekážky. Ale ani dva spadnuté stromy na ceste k lokácii, prekvapivá zima a dážď či natáčanie pod vodou nezabránili tímu odhodlaných žien vytvoriť pôsobivé video. Dokonca mu pridali na dramatickosti. Výsledok ich práce si môžete pozrieť v novom videoklipe Eniesy s názvom Melody od režisérky Maii Martiniak.

Text: Želmíra Urbančíková
Fotografia: videoklip Eniesa – Melody