Elizabeth Kopecká vydáva svoju prvú pieseň v češtine Plán B

Presvedčivý prejav, mimoriadne zaujímavá farba hlasu a podmanivá charizma Elizabeth Kopeckej učarovali divákom počas poslednej série Česko Slovenskej SuperStar, vďaka čomu sa speváčka prebojovala až do finále. Odvtedy svojím talentom okúzlila mnohých i naživo. Na svojich štúdiových nahrávkach figuruje nielen ako speváčka, ale tiež ako autorka.  Po vlaňajších singloch Summer Boyfriend a Good Times aktuálne prináša veľmi osobnú pieseň Plán B, ktorá je jej prvým singlom naspievaným v češtine.

Skladba Plán B sa zrodila v rámci Songwriting Campu na Lipne a autorsky sa na nej spoločne s Elizabeth podieľali Pele Loriano zo Švajčiarska a Abi F. Jones z Veľkej Británie. Singel vychádza v sprievode emotívneho čiernobieleho videoklipu, ktorý vznikol v réžii Anežky Horovej.

„Veľmi mi záleží na textoch, a to predovšetkým pokiaľ ide o česky spievané piesne. Keď som sa rozhodla, že začnem tvoriť tiež v češtine, bolo pre mňa ťažiskové nájsť k sebe šikovného partnera, ktorý mi pomôže utriediť myšlienky a dať im správnu formu. V angličtine sa mi skladá ľahšie, s češtinou sa stále učím pracovať. Na odporučenie mojej učiteľky spevu Pavly Fendrichovej som  kontaktovala Šárku Krejčí. Každú vetu v texte sme potom spoločne dôkladne preberali, aby presne vystihovala môj príbeh a to, čo chcem piesňou povedať,“ vysvetľuje Elizabeth. „Z počiatočného strachu z češtiny neostala ani pamiatka, z textu som naozaj nadšená. Je veľmi osobný a zdieľa to, ako som sa cítila a čo som prežila – čo bolo mojím cieľom. Som zvedavá, koľko ľudí sa v texte nájde… Vlastne sa teraz skôr bojím, či nie je moja spoveď až príliš osobná, ale ak piesňou pomôžem uľaviť aspoň jednému sklamanému človeku, neľutujem. Skoro každý si totiž prechádzame podobnou skúsenosťou,“ dodáva.

Podobne ako predchádzajúce single Elizabeth Kopeckej i novinka Plán B je výsledkom medzinárodnej spolupráce. Hudobný základ bol nahraný v Prahe pod dohľadom Jana P. Muchowa a s účasťou domácej muzikantskej elity (Josef Štěpánek – gitara, Roma Vícha – bicie, Jan Steinsdörfer – piano). Výslednú zvukovú podobu skladbe dodal skúsený producent a spoluautor Pele Loriano v Zürichu a mastering piesne vznikol vo Švédsku.

Speváčka, ktorá excelovala tiež ako hosť na Tour de léto Mareka Ztraceného, zaspievala Marte Kubišovej k narodeninám v relácii 7 pádů Honzy Dědka, v Lucerne na Pocte Hane Zagorovej, na Karlštejne s Královnami popu, či divákom Oktagonu v rámci halftime show, novým singlom zároveň štartuje ďalšiu etapu svojej kariéry. Prím by v nej mal hrať v textoch piesní jej materinský jazyk, nehodlá však zanevrieť ani na angličtinu, o čom napokon vypovedá aj okruh spolupracovníkov, s ktorými tvorí ďalšie nové skladby. Nájdeme medzi nimi domácich mladých autorov a producentov, ale i zvučné mená domácej scény. V rámci hudobných výletov za hranice Elizabeth Kopecká smeruje najmä do Veľkej Británie a Švajčiarska. Konkrétne mená si však zatiaľ necháva pre seba…

„Po Pláne B mám pripravené ďalšie skvelé piesne. Sú síce teraz v angličtine, ale polovica z nich bude mať i český text. Veľmi dobre sa mi pracuje na hudbe v cudzine. Mám pocit, že sa lepšie otvorím ľuďom, ktorí ma nepoznajú a ja nepoznám ich, takže sa stretávame bez predsudkov, a to mi vyhovuje. Ale i doma som našla niekoľko skvelých hudobných parťákov,“ dodáva Elizabeth.

Pre viac aktualít a informácií o Elizabeth Kopeckej sledujte jej Instagram, TikTok a Facebook.

Zdroj: TS