Džejár na Reaction Control 18: Asie mi zcela změnila život!

V sobotu 16. apríla na žilinskej Reaction Control vystúpi aj ústredná postava českej klubovej a festivalovej scény, dj a promotér Džejár. Na Slovensku zahrá po dlhej dobe a po pauze strávenej v Ázii. Petr pri tejto príležitosti poskytol zaujímavý rozhovor:

Ahoj Peťo, máš za sebou rušný rok a zaujímavý začiatok toho nového. Podnikol si cestu do Ázie, aké inšpirácie si odtiaľ prinesieš?
Čaute, rok 2015 byl pro mě z pracovního hlediska velmi silný a zároveň náročný. Pár posledních let vždy po Novém roce tak jezdím odpočívat do Asie. První měsíc cestuji a poznávám nové země a místní kulturu a pak si dávám dva měsíce pracovní relax v Thajsku. V Hongkongu jsem byl poprvé před 8 lety a pravidelně se tam vracím. Je to pro mě snad nejlepší místo na světě. Miluju ten hongkongský ruch velkoměsta spojený s nádhernou tropickou přírodou plnou blahodárné energie. Čína je oproti civilizovanému Hongkongu naprosto odlišná. Párkrát jsem již v minulosti  Čínu navštívil a vždy se rád vracím. Je to naprosto jiný svět. Tvrdě zde vládne politický systém, ale lidé jsou kouzelní. Nezkažení, nefalešní, jsou čistý! A jídlo je naprosto dokonalé!

A čo Thajsko?
Thajsko se za posledních 5 let hodně změnilo. Ale tak to prostě s přílivem turistů je. Mentalita lidí se pomalu a jistě mění v zavislosti na obchodu a turistickém ruchu. Na plážích a v ulicích si už připadáš jak na Mallorce či v Řecku. Už sem nejezdí jen cestovatelé s báglem, kteří přijeli poznávat místní kulturu. Ale furt je ještě možnost vypadnout do džungle, nebo najít místa u moře, kdy jsi sám a spojíš se s místní krajinou. Já osobně si vybírám místa, kde nejsou bílí turisté a místní neumí ani anglicky. To je pak téměř vždy jistota, že najdeš „neovlivněné a mnohdy i nezkažené místní“.

dzejar3

Philip TBC sa nám vyjadril, že do Ázie jazdí nabiť sa energiou a po návrate ho vždy utlmí európska realita, kde sme otrokmi „civilizovaného“ systému. Súhlasíš s ním?
Ano, mě Asie zcela změnila život. Jezdím si sem čistit hlavu i tělo. Východní filozofie je tolik odlišná od té západní. Je postavena na jiných principech a hodnotách, které mě osobně jsou hodně blízké. No a strava je zde pro tělo tak přínosná a zdravá. Ano, souhlasím s ním. Už jen zpáteční let tě vrací do smutné reality. Ale tak to prostě je. Každý máme šanci tvořit svůj vlastní příběh a upravovat tak nejen své životy, ale ovlivňovat tím i jiné…

Poďme k muzike. Je to už 13 rokov, odkedy si namiešal známy Technojapcomix, ktorý vyšiel v „zlatých rokoch“ techna. Aké zásadné zmeny v techne a na partyscéne vidíš dnes v porovnaní s vtedajškom?
Toto jsou otázky na pětihodinové odpovědi, takže jen krátce. Scéna šla zásadně dolů. Velký boom už dávno skončil. Od roku 2009 bylo obtížné držet eventy i hraní na úrovni, která doposud panovala. Nicméně poslední dva roky se vše pomalu a jistě zvedá a techno se vrací. Ti, co vydrželi a poctivě makali, teď sklízí zasloužené úspěchy.

Publikum Ťa pozná ako hlavného promotéra legendárneho festivalu Svojšice. Minulý rok to vyzeralo na posledný ročník, napokon sme však radi, že pokračuješ. V čom bude tento ročník iný oproti predchádzajúcim?
Do značky festivalu vstoupil nový silný partner, který stojí např. za Let It Roll eventem, takže přirozeně nakopneme DnB. Vše ostatní zachováme. Nicméně letos se vrátím k počátkům toho, jak jsem stavěl Svojšice v prvních ročnících. Pozvu techno producenty, kteří vydávají dobré desky a táhnou techno scénu kupředu, novým směrem.

Svoje hrania si citlivo vyberáš a tak sme veľmi radi, že si prijal naše pozvanie…
Ano, s ohledem na nedostatek času, který mám, si hraní vybírám pečlivě. Snažím se hrát pouze jedenkrát za týden.

Čo Ťa teda ako prvé napadlo, keď si napísal do diára „16.4. Žilina, Slovensko?“
O Žilině toho moc nevím, nicméně si jedu na Slovensko rád zahrát. Vždy když jsem v SK hrál, byla to pořádná jízda. A máte pěkné baby!

Budeš u nás dostávať do varu hlavné pódium spolu s Du´Artom. Na čo sa môžeme tešiť?
Když bude dobrý zvuk pro lidi i Dje, naložím vám!

Ďakujeme za rozhovor a tešíme sa!

https://soundcloud.com/roger_venzent/dzejar_christmas-party-2015

Džejára budeme môcť po dlhom čase naživo vidieť a počuť aj na Slovensku, a to v sobotu 16. apríla v Enjoyclube v Žiline, kde zahrá po boku portugalského Du´Arta. Sledujte náš web, pridajte sa k FB eventu a súťažte o free vstup na párty:

https://www.fb.com/events/156696764690573/

RC_18 - web

Zdroj: Reaction Control