Ďuďo z Hexu vytvoril novú zvučku Veľkých Novín televízie Joj!

Kapela Hex je skutočne všestranná skupina hudobníkov! Nestačí im, že v rádiách znie hexácky hit „Keď sme sami“! Najnovšie sa spevák Peter Ďuďo Dudák pustil do zvučky relácie Televízie JOJ Veľké Noviny.  A to veľmi úspešne. Okrem rádií tak Hex okupujú každodenne aj televízne obrazovky!

Skupina Hex je na hudobnej scéne vyše 20 rokov a na konte má množstvo hitov. Jej aktuálny úspešný singel „Keď sme sami“ je druhou najhranejšou slovenskou skladbou v radiách. Hexáci majú však okrem domovskej skupiny aj iné hudobné ambície. Najnovšie sa spevákovi Petrovi Dudákovi podarilo preniknúť na televíznu obrazovku. Pre Televíziu JOJ zložil zvučky relácie Veľké Noviny!

„Už dlhšie robím okrem pesničiek Hexu aj iný druh hudby. Napríklad rádiovú zvukovú grafiku, hudbu do reklám,  občas do filmu alebo seriálu. Takže už mám skúsenosti, ktoré sú v tejto práci dôležité. Veľké Noviny televízie JOJ tvoril celý balík rôznych zvučiek. Okrem hlavných novín aj zvučky Krimi novín, Športových novín a Počasia, takže to vznikalo dlhší čas.“ Vysvetľuje Peter Dudák.

DSC03044

Ďuďo sa k spravodajstvu Jojky dostal cez kolegu hudobníka Martina Zimanyiho známeho zo skupín O.B.D. alebo Slobodnej Európy. Spolu vytvárali novú zvukovú grafiku relácie Veľké Noviny.

„V rámci nových projektov Televízia JOJ rada siaha po tvorbe slovenských umelcov. Sme presvedčení, že na Slovensku pôsobí mnoho kvalitných muzikantov, ktorých tvorba má častokrát umeleckú úroveňl zahraničnej špičky. Inak tomu nie je ani v prípade speváka Petra Dudáka zo skupiny Hex.“ Dodáva na margo výberu a spolupráce Michal Pilip, PR manažér JOJ Group.

Pre Jojku už Ďuďo napísal viacero hudobných titulov. Je autorom hudby ku kultovému seriálu  Mafstory,  zvučky Súdnej siene a iných.

„V skratke sa  tvorivý proces dá zhrnúť tak, že  sa musím v danom čase dostať pomocou žiadanej inštrumentácie z bodu A do bodu B. Výsledkom má byť vopred zadefinovaný typ emócie. Konkrétne pri Veľkých novinách TV JOJ bola inšpiráciou mierne dramatická filmová atmosféra.“ Opisuje proces tvorby Peter Dudák.

DSC03059

Každý z hudobníkov z Hexu má vlastné pracovné projekty. Bratislavská skupina však pre všetkých zostáva najobľúbenejšou aktivitou!

„Hudba na objednávku vždy slúži konkrétnemu cieľu, príbehu alebo obrazu. Nesmie poslucháča vyrušovať, má predlohu v predstave režiséra a tým pádom nie je voľná. Pesničky pre Hex sú slobodná tvorba, osobná hudobná výpoveď silno zviazaná s Fefeho textami, kde si môžem dovoliť v podstate čokoľvek. Hex je nám tým vzácnejší a je to vlastne taká dovolenka od inej práce, ktorú si užívame hlavne na koncertoch.“ Konštatuje s úsmevom Ďuďo.

Najbližšie si Hexáci Peter „Ďuďo“ Dudák, Tomáš „Yxo“ Dohňanský, Martin „Fefe“ Žuži a Tibor „Tÿbÿke“ Szabados pre fanúšikov pripravili lahôdku v podobe výberového albumu. Bude obsahovať hit „Keď sme sami“a bonusové CD, ktoré nahrajú spriatelené skupiny Para, Vidiek, Le Payaco alebo Polemic.

Zdroj: Propaganda House s.r.o.
Foto: Tibor Szabados