Dubflex: Rozhovor s XKore UK!

V piatok trinásteho nás čaká dubstepový mayhem Dubflex v Bratislave. O veľký bassový štart v roku 2012 sa postará mimoriadne talentovaný a aktuálne rapídne stúpajúpci producent XKore z Anglicka. Mladý talentovaný producent z Anglicka XKore sa štýlom produkcie radí k hudobníkom ako Skrillex, Flux Pavilion, Genetix, Bare Noize či Document One.

Ahoj Matthew, povedz nám niečo o sebe.
Ahoj. Teší ma, volám sa Matthew Cavender aka XKore a robím dubstep, drumstep, moombahton, electro a v podstate všetky veci založené na bass music. Produkujem 4 roky, začal som, keď som mal 14. Vážne som do toho spadol pred  vyše pol rokom, no na obrátkach to nabralo až nedávno.


Za posledných pár mesiacov sa ti dostalo podpory od Skreama a Bengu, bol si hosťom v  ich šou na Radio 1, oni sami radi hrávajú tvoj Bass Cannon Drumstep Redux, objavil si sa na UKF a teraz to vyzerá tak, že aj Rob Swire z Knife Party fandí tvojej hudbe. Aký je to pocit?
Je to priam neskutočné. Pred šiestimi mesiacmi by som si ani nepomyslel, že budem spájaný  s týmito menami, ale niečo sa stalo a odvtedy sa ťahá šialená reťaz akcií, a vyzerá to, že aj bude pokračovať. Som veľmi vďačný za každého, kto si vybral a podporil práve moju hudbu.


Rok 2011 bol úžasný pre dubstep, hlavne v zmysle, že sa presadil pred obrovským publikom, votrel sa do mainstreamu, napríklad prostredníctvom Skrillexa… Ako to vidíš ty, kam sa v ďalších rokoch posunie dub/drumstep a dnb?
V Británii sa EDM (electronic dance music) stala normálnou vecou, pravidelne počuť z rádia dubstep a drum and bass, takisto sa pravidelne umiestňuje v chartoch. Myslím, že rovnaká vec sa stane aj v USA, hoci by to chcelo viac ako len Skrillexa.  Takže, dubstep vidím skôr v polohe drumstepu, okolo 100bpm a electrodubu.

Aký je tvoj názor na moombahton/core? Všimol som si, že si s týmito štýlmi experimentoval v tvojom tracku „Cool“
Moombahton je zaujímavý štýl. Zvyknú si ho vyberať tvrdší dubstepoví producenti, ale nemyslím, že patrí do ich setov kvôli rôznej energii a inému tempu, aké moombahton udáva. Predsa len, labely ako Mad Decent, ktorý je viac v polohe dutch a urban, to vedia robiť cestou, ktorá je prirodzenejšia k ich originálnemu zvuku. Mám taký pocit, že pre niektorých bude moombahton rovnako populárny ako dutch alebo electro house, no jeho smerovanie  je veľmi neisté, nakoľko je to mladý štýl. Producenti ako Dillon Francis alebo Dave Nada túto scénu postupne objavujú a robia veľmi dobre. Pýtal si sa aj na moje skúsenosti s moombahtonom. Myslím si, že je dobré experimentovať s novými nápadmi a zistiť, či v ňom môžete nabrať nejaký jedinečný smer. Nikdy neviete, či nebudete priekopníkom istého žánru, kým to nevyskúšate.


V čom si myslíš, že sa líši XKore ako producent a XKore ako DJ? Vyzerá to, že hrávaš veľa svojej vlastnej tvorby. Aké tracky od iných umelcov rád hrávaš?
Zvyknem hrávať kombináciu mojich trackov, tých čo práve vychádzajú, ale aj tracky od menej známych producentov, v ktorých verím. Moje sety obsahujú niekoľko temp. Pre mňa, ako umelca, ktorý sa venuje dubstepu, drumstepu, electro štýlom a moombahtonu je to však prirodzené. Takže v mojich setoch nájdete rôznorodosť štýlov a energie, ktorá cez ne prechádza.

Akí konkrétni umelci ťa inšpirujú a v čom? Ich vystúpenia, produkcia, workflow..?
Myslím, že obrovský vplyv má na mňa Rob Swire (Pendulum). Bol schopný produkovať dnb na úrovni už pred rokmi. Mnohí producenti sa ťažko dostanú niekam, no on pokračuje, a stále robí skvelé veci, tiež aj pod prezývkou Knife Party. To isté platí pre Prodigy. Predbehli svoju dobu a ich hudba znie tak, že robia to, čo chcú po svojom, a nie to, čo  robí každý. To je zárukou  značky a soundu Prodigy. Veľkou inšpiráciou je tiež Yoko Kanno. Mám rád, ako je jej hudba neviazaná na formu, robí to tak, ako to cíti. Zaujala ma jej hudba k soundtracku  Ghost of Shell. Tiež práca Harryho Gregsona Williamsa na soundtracku Metal Gear Solid je zvuk, ktorý môžem. Mix technických zvukov a klasických melódii.

Nedávno si absolvoval mini turné po USA, ako sa ti páčilo a čo považuješ za naj momenty?
Bola to dobrá zábava, náznak toho, čo očakávam, že príde v blízkej budúcnosti. Najlepšie boli tie prebdené noci, stretnutia so super ľuďmi a skvelé bolo, keď Figure zahral jeden z mojich trackov na párty, kde bol hlavnou hviezdou on.

Aký setup používaš momentálne pri svojej produkcii?
Momentálne robím len na softvéroch. Hlavne používam FL Studio, na laptope sa učím robiť s Abletonom. Synth robím na Massive, a väčšinou s pluginmi Waves, Sonnox a PSP.

Čo robíš, keď si doma a nepracuješ na ničom, čo má niečo spoločné s hudbou? Čomu sa venuješ, keď cítiš, že od hudby potrebuješ pauzu?
V prípadoch, keď nejem, nespím, necestujem, alebo nechilloutujem s priateľmi a rodinou, obvykle počúvam hudbu, alebo nejakú tvorím. Hudba je v zásade môj život.

XKO

Akému umelcovi by sme mali podľa teba ešte venovať pozornosť? Je nejaký, s ktorým by si chcel spolupracovať?
Myslím, že za povšimnutie stojí Killagraham. Jeho zvuk je veľmi klubový a komerčne životaschopný, pôsobí neobjavene v porovnaní s kvalitou trackov, ktoré produkuje. Určite by som sa zmienil aj o Space Laces, ktorý momentálne len sleduje scénu z úzadia, ale na ceste má veľké tracky a s najväčšou pravdepodobnosťou  exploduje z ničoho nič. Moji chlapci Centra a Emperor vykročili smerom k dnb a dubstepovej scéne, tiež budú čoskoro hrávať na veľmi dobrej úrovni. Syrebral má tiež veľmi unikátny, životaschopný zvuk, je veľmi proaktívny, pracuje na sebe.

Je nejaká hudba, ktorú počúvaš a nikto by to o tebe nepovedal?
Snažím sa počúvať všetku hudbu a v každej nájsť niečo zaujímavé. Takže áno, počúval som aj country, pop, gangsta rap, disco zo 70. rokov a jazz.

Preklad interview, ktoré pripravil GPS pre web Freshwetpaint.com. Za preklad ďakujeme Tinke. https://freshwetpaint.com/2011/12/an-interview-with-xkore

xrk

Zdroj: Dubshoock djs
Publikoval: Redakcia GREGI.NET