Druhý deň výročného Art Film Festu je za nami!

Druhý festivalový deň odštartoval z tlačovými konferenciami. Ako prvý prišiel na radu kameraman Dodo Šimončič, ktorý sa podielal na významných Slovenských filmoch ako Perinbaba či Ľalie poľné. Hneď po ňom nasledoval ďalší kameraman a režisér Andrej Končalovskij, ten si uviedol v Kinostane aj svoj film Dom bláznov(2002). 
Ide o romantickú satiru na spoločnosť, kde sa vojnový konflikt Ruska proti Čečensku preženie cez psychiatrický ústav, príbeh ukáže ako sa práve vojaci prispôsobujú situácii medzi bláznami a nie práve naopak, kde by zneužívali svoju silu. 
Emmanuelle Beárt
Tretia v poradí mala konferenciu herečka Emmanuelle Béart, vo svojich odpovediach zhrnula svoje pôsobenie a samotné začiatky vo filmovom priemysle. V podvečer v Kinostane uviedla svoj slávny film 8 žien, kde svoj talent predviedla aj v spontánnej choreografii tanca, ktorý sa režisérovi hneď na prvý krát natoľko zapáčil, že nemusel už robiť žiadne opakovania tejto scény.

V kinách prišlo dokonca aj na prednes Shakespeara v dráme Cézar musí zomrieť, kde sa do ťažkého prednesu opreli „ťažký“ väzni, z neľahkého príbehu nakoniec vysvitlo že tieto okolnosti sa aj stali a napomohli zúčastnením v hlbší životný rozhľad svojho bytia. 



Armoféra - Art Film Fest


Nedeľa sa predovšetkým niesla vo veľkom záujme filmových nadšencov, okolie festivalu kde sú kiná v Trenčianskych Tepliciach obkolesené veľkým parkom a neďalekou pešou zónou, boli doslova preplnené na prasknutie. Za tento veľký záujem môže aj udelenie ocenenia Hercova misia pre Emmanuelle Béart, ktorá mala tu česť si pripevniť tabuľku na Moste Slávy. 



Jej slová pritom čo si upevňovala tabuľku za asistencie Petra Hledíka „Moja stará mama mi hovorila: Je dobre mať chlapa aj keď je slamený“, na pódiu vyhlásila: „Moje najväčšie dielo boli moje tri deti“, keď dostávala množstvo gratulácii a kvetov s úsmevom dodala: „Je to lepšie ako keď som sa vydávala.“



Emmanuelle Beárt


A to jej herecká dráha nezačala zrovna jednoducho, veď prvý film videla až ako 15ročná, lebo jej vtedajší život na vidieku toto potešenie z pohyblivých obrázkov vôbec nevyžadoval. K samotnému filmu ako herečka sa tiež dostala viac menej len náhodou, lebo za jej vstup na veľké strieborné plátno môže hlavne fotograf Hamilton, ktorý jej pôvab objavil na jednej z párty v Montreale a dal jej nádej že má na to aby zažiarila vo filmovom priemysle. 

Napísal: Matúš Gajdošech
Foto: Martin Magál – Maggi
Publikova: Redakcia GREGI.NET