DPOH oslávi MDŽ čítaním hejtov známym a neznámym ženám

Odrežem ti hlavu! je názov scénického čítania hejtov, ktoré uvedie Divadlo Pavla Országha Hviezdoslava 8. marca o 19.00. Hejty, ktoré boli napísané a zaslané známym i neznámym ženám, budú na javisku v réžii Valerie Schulczovej čítať, sociológ Michal Vašečka a herci Michal Rovňák a Juraj Vilikovský. Vyznanie lásky z konšpiračného pekla si za ženy, ktorým boli hejty určené, vypočuje herečka Broňa Kováčiková.

Medzinárodný deň žien si DPOH pre scénické čítanie hejtu nevybralo náhodou. Mnohí mocní muži tejto krajiny budú v tento deň ženám rozdávať červené karafiáty. Bez rešpektu a bez skutočnej úcty.

V DPOH budú znieť hejty. Odkazy a správy, ktoré podobní muži a niekedy aj ženy napísali z hĺbky svojich sŕdc verejne známym ale aj neznámym ženám. DPOH ich poskytli novinárky, političky či ženy z oblasti kultúry. Obsahujú odporúčania, aby objekty ich nenávisti zmizli, vyhrážky smrťou, výzvy na znásilnenia. Ide o verbálne útoky na ženy, ktoré vo svojich životoch čosi dosiahli, zastupujú inštitúcie a práva nás všetkých, sú pevné vo svojich názoroch a postojoch. Bývajú aj konfrontačné, ale hlavne je ich vidieť a počuť. Vstupujú do verejného priestoru a preto čelia nenávisti ale aj obdivu. Verbálny útok je často predzvesťou útoku fyzického. Pri násilných trestných činoch býva postupné posúvanie hranice od slov k útoku bežné. Hovorme nahlas o tom, že násilie existuje a je medzi nami v rôznych podobách. Online nenávisť má v realite svoju konkrétnu tvár.

Traja herci a jeden sociológ nechajú divákov nazrieť do konšpiračného temna, ktoré si mnohí zamieňajú so slobodou slova. Ide o demokraciu v jej odvrátenej podobe. Slušnosť dostáva na frak, ale nevzdáva sa. V scénickom čítaní online nenávisti sa tvorcovia pokúsia o miernu iróniu, zvláštny čierny humor, pretože hodinové počúvanie nebezpečných, surových a hlavne skutočných vyhrážok, nadávok a urážok neprospeje nikomu. Nejde však o zľahčovanie hejtu, ale o pokus vyjadriť zlobu a hlúposť kričiacej menšiny.

Michal Vašečka, Michal Rovňák a Juraj Vilikovský prežili svoje detstvo a mladosť v divadle Ludus, v ktorom hrali inscenáciu o troch hlúpych a zlých ľuďoch s názvom Gebuliaci. Ich miera sebakritiky bola nulová. Ich sebavedomie bezhraničné. Títo traja myslitelia sa znovu po rokoch stretnú, aby prečítali hejty tých, ktorí sa im v realite tak veľmi podobajú. 

Scénické čítanie je súčasťou vznikajúcej platformy, založenej prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou, ktorej cieľom je eliminovať páchanie násilia na ženách a dievčatách v akejkoľvek forme.

https://vstupenky.dpoh.sk/event-detail/65dda3eea2ec3d17c8e34a2a/?lang=sk_SK

Autori: Hejteri
Réžia: Valeria Schulczová  
Hrajú: Bronislava Kováčiková, Michal Rovňák, Michal Vašečka, Juraj Vilikovský

Repertoár Divadla P.O. Hviezdoslava: https://dpoh.sk/repertoar/
Online predaj vstupeniek na predstavenia: https://vstupenky.dpoh.sk/
Pokladnica Divadla P.O. Hviezdoslava – Kiosk DPOH: Laurinská 20, Bratislava
Pondelok až piatok od 14.00 do 18.00 a hodinu pred predstavením. 
www.dpoh.sk  /  FB/IG – DPOH

Zdroj: TS