…domáce násilie je téma, o ktorej treba hovoriť… Nečakané hudobné spojenie! Barb a Ronald Weedman v skladbe  “Pohľady”  upozorňujú na tému domáceho násilia!

Ronald Weedman debutoval na hudobnej scéne minulý rok s EP, ktorý nieslo názov “Lucky Chilldren”. Po menšej odmlke prináša skladbu rovno s videoklipom, ktorý podčiarkuje dôležitú tému, ku ktorej by spoločnosť nemala byť ľahostajná. Chytľavý song “Pohľady”   // obohatila svojim nezameniteľným hlasom na refrénoch Barbora “Barb” Hazuchová!

Ronald Weedman je raper pôvodom zo Záhoria. Nejde však o klasický streetový hip – hop, to už je zrejmé z prvého počutia. V jeho hudobnom štýle a rovnako tak i v jeho osobitnom prejave, je cítiť veľký vplyv žánru reggae. A ako sme zvyknutí na témy v reggae sú nadľahčené a ponúkajú fanúšikovi tohto štýlu hudobný pocit chill & relax, no v tomto prípade nejde ani o jednu z vyššie uvedených charakteristík. Jedna z najnáročnejších životných tém je fyzické násilie, súbežné s psychickým. Čím ďalej, tým viac sa ukazuje mnoho takýchto prípadov, preto aj v tracku “Pohľady” chcel Ronald nielen upozorniť, ale aj apelovať na všetkých, aby si uvedomili, že nezhody sa neriešia násilím a treba nato trochu iný pohľad na riešenie ako siahnuť po tejto nerozvážnosti. 

“Je to téma, o ktorej treba určite hovoriť. Deje sa to na bežnom poriadku, a to, bohužiaľ, úplne na celom svete. Ženy nie sú a nikdy nebudú menejcennejšie ako muži, aj keď sa stále nájdu jedinci, ktorí si myslia opak. Okrem toho ma už nebaví počúvať dookola tie plytké rapové texty o ničom. Riešme aj silné témy, hudba má moc a ľudia si to cez ňu vedia viac uvedomiť , keď sa ich to takto dotkne! Správny muž by mal byť v prvom rade žene oporou a ochrancom. Mal by poznať slovo kompromis a vedieť ženu rozosmiať či potešiť. A to nielen, keď má sviatok alebo zlý deň.  Som nesmierne rád, že mám v tomto songu ženu a ešte s takým hlasom, aký má Barb. Potreboval som do pesničky ženský pohľad a najmä trefný refrén, tak som ju oslovil a úplne to sadlo tak ako som si predstavoval”, opisuje skladbu Ronald.

O príbehový videoklip sa postaral clipmaker Adrián Kutný, v ktorom si zahrali herci Eva Kučíková a Matej Struhár. Okrem nich sa v klipe ukáže aj samotná speváčka Barb, ktorá aktuálne hviezdi svojimi coverami hitov ako Flowers od Miley Cyrus , či skladba od Weekenda a Shakiry.  A ako vzniklo toto nečakané spojenie s Ronaldom a čo hovorí samotná speváčka na domáce násilie?

“Spoloční známi nás dali dokopy. A som za to rada. Popravde, páčil sa mi jeho vibe. Jeho nadšenie pre hudbu a tvorbu. Má v sebe obrovský elán, ktorým ma oslovil. A chcela som vyskúšať niečo nové. A k tejto téme sa mi ťažko vyjadruje. Ešte som niečo také v živote nezažila, takže je jednoduché radiť, keď nechodíš v tých istých botách. Každopádne, nenechať si to! Povedať to okoliu, aj keď sa človek hanbí. Pretože NIKTO nemá právo oberať ťa o čokoľvek z tvojho života. Právo na to, im dávaš len ty. Ak si sa nechcene dostala do  situácie, kedy nie si šťastná a zažívaš bolesť (fyzickú či psychickú) partner ťa neľúbi a treba z toho vzťahu odísť. Inak by robil všetko preto, aby si sa cítila šťastná. Problémy sa majú riešiť komunikáciou, nijak inak., apeluje speváčka Barb.

Skladba “Pohľady” vznikla v spolupráci s Barb a v hudobnej produkcii Lukieho Forwarda. Týmto trackom však Ronald Weedman nekončí a svojim fanúšikom posiela ďalší odkaz.

“Ľudia sa môžu tešiť na ďalší track už teraz. Ja osobne som naň čakal celý život, teda odvtedy, čo som spoznal kapelu Medial Banana a samotného frontmana, veľkého dread reggae majstra Pokymana. Bol mojím vzorom a ďalší track bude, samozrejme, s ním. Bude to poriadny vizuál a obrovské roots reggae. Takže bude pohoda, klídek a tabáček”, uzatvára Ronald Weedman.

ORGANIZÁCIE POSKYTUJÚCE PORADENSTVO A PODPORU

Organizácie poskytujúce poradenstvo a podporu sú zariadeniami sociálnych služieb. Poradenské centrá poskytujú sociálne a právne poradenstvo, psychologickú podporu a nielen ženám, ale viaceré aj ich deťom. V ubytovacích zariadeniach je možné nájsť bezpečné ubytovanie, pričom špecializované Bezpečné ženské domy poskytujú komplexné služby pre klientky a ich deti – poradenstvo aj ubytovanie. Väčšina organizácií poskytuje aj telefonickú krízovú intervenciu na nižšie uvedených telefónnych číslach. Vyhľadať vhodnú a dostupnú podporu pomôžu aj poradkyne na non-stop Národnej linke pre ženy zažívajúce násilie, volanie na číslo 0800 212 212 je bezplatné.

https://www.instagram.com/ronaldweedman/
https://www.instagram.com/barbhazuchova/
https://www.instagram.com/adriankutny/

Zdroj: PR/BRAND MANAŽÉR JANA TRELLOVÁ