Dokumentárna komédia o „superdedine“ Spišský Hrhov mieri k divákom.

Väčšina z tamojších Rómov pracuje, ich deti nosia zo školy dobré známky, v obci nieto jedinej chatrče ani čiernej stavby, krádeže sú neznámy pojem, „bieli“ a „čierni“ žijú v susedskej zhode.

Keď dokumentaristka Vladislava Sárkány počúvala mnohých básniť o „superdedine“ Spišský Hrhov so svojráznym starostom, ktorý jej vyše dvoch desaťročí úspešne vládne metódou “cukor a bič”, šla sa tam pozrieť. Po piatich rokoch nakrúcania prináša sondu do fungovania „ideálnej spoločnosti“ vo svojom novom filme To ta monarchia.

Po prvýkrát si ho diváci budú môcť pozrieť v online premiére na Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Jeden svet 8. novembra 2020. Projekciu bude sprevádzať špeciálna diskusia Obec s láskou: diskusia zo Spišského Hrhova, ktorá bude streamovaná online.

Pôvodne sa mala pre 1600 občanov dediny uskutočniť veľká spoločná festivalová premiéra naživo v Spišskom Hrhove, lockdown krajiny však zatvoril aj Hrhovčanov doma a tak si snímku pozrú zo svojich obývačiek.

Meno najznámejšej dediny na Slovensku sa objavilo aj v prestížnych amerických novinách The New York Times a Svetová banka dala obec neďaleko Levoče za príklad skvelého spolunažívania väčšiny s menšinou. Prečo chýr o Spišskom Hrhove prekročil hranice Slovenska? A je komunita ľudí v tejto obci naozaj taká harmonická, ako sa všade píše a hovorí?

Ľudia sú ako včely – majú med i žihadlo, tak znie podtitul dokumentárnej komédie To ta monarchia, v ktorej režisérka Vladislava Sárkány ponúka kolektívny portrét obyvateľov dediny Spišský Hrhov na čele s jej starostom, Vladimírom Ledeckým. Jeho hlavným cieľom bolo vybudovať miesto, kde sa žije všetkým lepšie – bielej majorite, Rómom, novousadlíkom, dôchodcom. Kým jeho vášeň pre včelárstvo stmeľuje usilovný hmyz v úľoch, jeho rola osvieteného starostu – novodobého monarchu, je omnoho komplikovanejšia.

Podobenstvo dokonalého včelieho spoločenstva sa vinie celým filmom ako silný vizuálny i myšlienkový motív. Je vôbec možné takúto ideálnu spoločnosť vytvoriť aj medzi ľuďmi?

„Okrem paraboly motívu dokonalého včelieho kráľovstva sú hrdinovia filmu konfrontovaní s večnými témami ako ľudská malosť, pohodlnosť, pretvárka, hnev i závisť, ale aj osobná angažovanosť a snaha o lepší svet, nezištná pomoc a zdieľanie myšlienok a skúseností. Je to sonda do príbehu obce, ktorá dosiahla svoj vrchol vďaka silnej komunite zaujímavých ľudí na čele so starostom,“ hovorí režisérka, scenáristka a producentka filmu Vladislava Sárkány.

„Zaujala ma miestna klíma tak odlišných ľudí, ktorých spájalo čosi veľmi človečenské – úprimná viera v dobro a osobná snaha zmeniť stav vecí. Vo filme však víťazoslávnu odpoveď  na otázku: ´Aká by mala byť ideálna ľudská spoločnosť?´ neprinášam, nechávam divákov uvažovať samých,“ dodáva. Snímku nakrúcala časozberným záznamom v priebehu rokov 2015 až 2019.

Dokumentárna komédia To ta monarchia sa bude uchádzať o hlavnú cenu festivalu Jeden svet v rámci súťažnej sekcie Slovensko a Česko za ľudské práva. Do slovenských kín by sa mala dostať na jar 2021 vďaka Asociácii slovenských filmových klubov.

Festivalová premiéra: 8.11. 2020 FF Jeden svet
Krajina pôvodu: Slovenská republika
Rok výroby: 2020
Stopáž: 80 min
Jazyky: slovenský, anglický, nemecký
Žáner: dokumentárna komédia
Prístupnosť: mládeži prístupné
Distribúcia: Asociácia slovenských filmových klubov
Producent: Vladislava Sárkány
Koproducent: Rozhlas a televízia Slovenska
Film bol podporený Audiovizuálnym fondom.
Réžia a scenár: Vladislava Sárkány
Kamera: Ivo Miko
Strih: Zuzana Cséplő
Hudba: Michal Smetanka
Vystupujú: Vladimír Ledecký, Michal Smetanka, Pavol Urda a obyvatelia Spišského Hrhova

VLADISLAVA SÁRKÁNY

Vladislava Sárkány (Plančíková) debutovala dokumentárnym filmom Felvidék – Horná zem (2014), v ktorom prepojila dokumentárny a animovaný prístup, osudy svojich predkov s pohľadom na život menšín v ich najrôznejších podobách. Jej snahou je dostať sa za plagátové heslá a rozkryť spoločenské pohyby, ktoré neponúkajú jednoduché odpovede a nie sú väčšinovo obľúbené.  Ako režisérka na voľnej nohe spolupracuje na rozmanitých dokumentárnych projektoch pre RTVS: Fetiše socializmu I., II., Fetiše Slovenskej televízie, Fetiše Nežnej revolúcie, Hranica v srdci, Večera s Havranom a už desaťročie na relácii pre ľudí so zdravotným znevýhodnením Cesta. Pracuje aj so združeniami tretieho sektora ako Návrat, Úsmev ako dar, OMD – Asistujem teda som. Vo vlastnej produkcii vyrobila tiež dielo Andrej Hlinka – otec národa? (2018).

Zdroj: Jeden Svet