Dokument o výnimočných učiteľoch v premiére na Dvojke.

Nový slovenský dokumentárny film Pánovi učiteľovi – Doddy a Juraj predstavuje dvoch slovenských učiteľov, ktorí sa neuspokojili s konvenčnými pedagogickými metódami.

Svoj postoj k životu, nasadenie pre vyučovací proces demonštrujú aj mimo brány školy. Juraj je rebelujúci občiansky aktivista a ochranár, ktorý aktívne učí na gymnáziu v Považskej Bystrici dejepis a geografiu. Doddy je slobodný človek, motorkár a učiteľ fyziky, geografie a informatiky. Obaja sú vo svojich postojoch nekompromisní a predstavujú pre žiakov alternatívnu pedagogickú, ľudskú aj morálnu autoritu.

Režisér Jaro Vojtek je známy predovšetkým svojím príklonom k sociálnym témam, film Pánovi učiteľovi – Doddy a Juraj v tomto smere netvorí výnimku. Portrét dvojice protagonistov zasadzuje pevne do spoločenského kontextu a nevyhýba sa aktuálnym otázkam krízy slovenského školstva. Kto je dnes učiteľ a aká je dnes škola? Akú váhu a opodstatnenie majú protesty pedagogických pracovníkov? Je učiteľstvo povolaním alebo poslaním?

Snímka vznikla v koprodukcii spoločnosti HITCHHIKER Cinema, s. r. o.RTVS ako pilotný diel cyklu autorských dokumentov. HITCHHIKER Cinema, s. r. o. v súčasnosti pracuje na vývoji nasledujúcich častí, ktorých realizácie by sa mali zhostiť ďalší významní slovenskí dokumentaristi. Pilotnú časť uvedie RTVS na Dvojke v premiére v stredu 27. 3. 201320:55 a v repríze o deň neskôr, vo štvrtok 28. 3. 201314:45.

Film Pánovi učiteľovi – Doddy a Juraj na webstránke RTVS: https://www.stv.sk/relacieaz/dvojka/panovi-ucitelovi/

Zdroj: HITCHHIKER Cinema, s.r.o.