Dobrý festival: Na festival má každý dvere otvorené…

„Na Dobrý festival má každý dvere otvorené,“ za touto vetou jeho organizátora Mira Táslera sa skrýva viac, ako len pozvanie na 20. – 21. júna do prešovského amfiteátra.

Dobrý festival sa počas siedmich rokov stal otvoreným priestorom nielen pre rôzne formy umenia, či športu v podobe bojových umení, ale predovšetkým je miestom, kde sa akékoľvek rozdiely medzi ľuďmi absolútne strácajú.

DF-foto-IV

V spolupráci s Občianskym združením Oco, mama a ja a Občiansky združením Milan Štefánik bude opäť v rámci Dobrého festivalu pripravený Detský kútik pre mentálne a zdravotne postihnuté deti zo zariadení domovov sociálnych služieb, detských domovov a špeciálnych základných škôl. V exkluzívnom svete hier a tvorivých dielní sa môžu všetci – najmenší, malí, veľkí, zdraví aj handicapovaní, počas obidvoch dní zabávať bez akýchkoľvek obmedzení a bariér. „Tieto deti od nás nepotrebujú peniaze, lebo ich hodnotu nepoznajú. Najväčšou odmenou je pre nich zážitok a radosť z toho, že sa môžu zabávať spolu s nami. Každý rok sa svojich učiteliek a vychovávateliek pýtajú, či opäť pôjdu na Dobrý festival. Sme radi, že sa z toho stala takáto pekná tradícia i kvôli tomu, lebo majú krásny vlastný svet a my ich vždy radi pozývame, aby svojou bezprostrednou úprimnosťou skrášlili aj ten náš,“ vysvetľoval Miro Tásler.

Posolstvom je pripraviť zdravotne a mentálne postihnutým deťom príležitosť, aby mali k radosti a nezabudnuteľným zážitkom rovnako blízko, ako ich zdraví rovesníci. Magickým slovom je v tomto prípade integrácia. Vďaka úprimnej snahe a nasadeniu celého organizačného tímu sa túto filozofiu darí už päť rokov napĺňať v dokonalej harmónii. „Na normálnom koncerte sa nevedia a nemôžu postaviť do davu, v ktorom to žije, až vrie. My sme im vyčlenili samostatný priestor vedľa pódia, kde sa o nich starajú profesionálni vychovávatelia. Keďže práve hudbu vnímajú veľmi citlivo a intenzívne, môžu sa blázniť bez akýchkoľvek obmedzení,“ uviedol M. Tásler.

DF-foto-III

Tohtoročný program v stane OZ Oco, mama a ja bude viac ako bohatý. Návštevníci Detského kútika sa môžu tešiť na obľúbené techniky spojené s maľovaním na drevo, sklo, tvár a telo…, výrobu šperkov, origami – skladanie z papiera, detskú ZUMBU s Aničkou, detské tance a aerobik, spevo-tanečný workshop, čítanie rozprávok, kurz prvej pomoci so Samaritánmi, fotografovanie, či ozdobovanie koláčikov.

Okrem toho predvedú ukážky svojej práce záchranne zložky a nemenej zaujímavé bude lanové centrum s lanovkou medzi stromami, pavúčia sieť, nafukovadlá, hrad, šmýkačka, trampolína, mobilný paintbal, krivé zrkadlá a remeslá (hrnčiar, kováč, krasličiari, slamienkári, rezbári, košikári…). „Všimli sme si, že tieto deti veľmi baví príroda, sú ňou fascinovaní. Preto sme priamo na amfiteátri vyčlenili políčka, aby mohli pestovať rôzne byliny, a nazvali sme to Dobrou záhradou. Keď vidia, ako ich záhony postupne rastú a kvitnú, tešia sa a cítia obrovský pocit zadosťučinenia. Najväčšou odmenou pre nás je, ak sa k zážitkom z festivalu vracajú ešte niekoľko mesiacov po jeho skončení a zároveň sa počas celého roka s nadšením pripravujú na ďalší ročník,“ dodal M. Tásler.

Program  workshopov je nasledovný: 

Piatok – 20.6.2014
14.00-15.00 Aby sme v hlade neostali: Zdobenie muffinov
15.00-16.00 Hýbem sa, hýbeš sa, hýbeme sa: Zumba s Aničkou
16.00-17.00 Prvá pomoc, náučný workshop prvej pomoci: Asociácia Samaritánov
17.00-18.00 Letný detský aerobik – Babyaerobik Prešov
18.00-19.00 Spievame a tancujeme pre prírodu: Pohybovo tanečný workshop s CVČ Ebony
19.00 – 20.00  Fotíme s láskou – Škola fotenia pre rodičov a deti

Sobota – 21.6.2014
14.00-15.00 Prvá pomoc, náučný workshop prvej pomoci: Asociácia Samaritánov
15.00-16.00 Hýbem sa, hýbeš sa, hýbeme sa: Zumba s Aničkou
16.00-17.00 Spievame a tancujeme pre prírodu:  Pohybovo tanečný workshop s VČ Ebony
17.00-18.00 Letný detský aerobik – Babyaerobik Prešov
18.00-19.00 Fotíme s láskou -Škola fotenia pre rodičov a deti
19.-20.30 Tradičný rituál oslavy letného slnovratu – Oco, mama a ja

DF Dobry Festival 2014

Zdroj: GRAND STUDIO, s.r.o.
Foto: Paly Clancy Dráb, Vladimír Kuric, Katarína Orešanská
VIDEO: Igor Kolesár