DOBRODRUŽSTVO NA VÁS ČAKÁ NA RED BULL TV.

5 DOKUMENTOV A SÉRIÍ, KTORÉ BUDETE SLEDOVAŤ SO ZATAJENÝM DYCHOM

Red Bull TV vás zoberie do tých najzaujímavejších a často nepreskúmaných častí našej planéty. Predstaví vámšportovcov a dobrodruhov zo všetkých kútov sveta, ktorí si plnia sny a posúvajú hranice ľudských možností. Nasvojich výpravách niektorí z nich upozorňujú aj na ochranu životného prostredia a aktuálne problémy, ktorými trpia na prvý pohľad nedotknuté lokality.

Surfing na jednej z najväčších vĺn, lezenie pod zamrznutý povrch Grónska, nepreskúmaná kalifornská divočina, alebo  skok  zo  stratosféry?  Zadarmo  a bez  registrácie  si  môžete  užiť  prístup  k stovkám dobrodružných filmov a sérií. Všetky sú k dispozícii s anglickými titulkami, niektoré majú aj českú verziu titulkov. Tak sa pohodlneusaďte, stiahnite si aplikáciu Red Bull TV a pozrite si nasledujúce dokumenty. Jediné čo potrebujete je internetové pripojenie. Viac info nájdete aj na webe RedBull.sk, kde sa cez ponuku v menu dostanete priamo na TV.

BENEATH THE ICE
17 MIN. | ANGLICKÉ TITULKY

Kanadský ľadolezec Will Gadd vás zoberie pod zamrznutý povrch Grónska. Pozrite si výpravu, ktorá bola zameraná na výskum ľadovcových riek. Tie sú neustále väčšie, čo má na svedomí globálne otepľovanie. Rieky výrazne menia rýchlosť, ktorou sa kusy ľadovcov uvoľňujú a následne ovplyvňujú výšku hladín oceánov. Cieľom expedície bolo lepšie pochopiť pohyb vody v ľadovcoch a nazrieť do útrob otvorov v ľade, cez ktoré voda vstupuje dovnútra, do tzv. moulins. Prostredníctvom tohto dokumentu sa pozriete na skryté miesta pod povrchom, ktoré z hlavy nevie dostať ani sám Will.

Will Gadd climbing in Greenland on October 14, 2018 // Christian Pondella/Red Bull Content Pool // AP-1YQGGF6F91W11 // Usage for editorial use only //

DISTANCE BETWEEN DREAMS
60 MIN. | ANGLICKÉ TITULKY

Jaws (Čeľuste), to nie je iba názov legendárneho filmu. Jaws je aj pomenovanie jednej z najznámejších gigantických vĺn, o ktorej so zatajeným dychom sníva celý surfový svet. V havajčine sa jej hovorí Pe’ahi a nájdete ju pri ostrove Maui. Klimatický fenomén El Niño ovplyvňuje jej intenzitu a set vĺn môže na tomto miestedosahovať výšku až 24 metrov, čo sa dá prirovnať k sedemposchodovej budove.

V dokumente Distance Between Dreams si môžete pozrieť, ako vyzerá náročná príprava športovca Iana Walsha a jeho troch bratov, ktorí surfujú spoločne s Johnom Johnom Florencom či Gregom Longom. Uvidíte, že to nie je iba o náročnej fyzickej príprave, ale aj o mentálnej rovnováhe. Tento film vám odhalí zákulisie tzv. big wavesurfingu, ktorý funguje aj vďaka premyslenému záchranárskemu systému a vzájomnej dôvere všetkých na vode aj pod hladinou.

Ian Walsh at Jaws at Peahi, Hawaii on January 15 2016 // Zak Noyle/Red Bull Content Pool // AP-1Q697T9YN1W11 // Usage for editorial use only //

ODE TO MUIR: THE HIGH SIERRA
58 MIN. | ČESKÉ TITULKY

„Hory volajú a ja musím ísť.“ Asi všetci milovníci prírody poznajú tento citát a mnohí z vás ho možno nosia aj natričku či ruksaku. Viete, kto je autorom tejto myšlienky? Prírodovedec, spisovateľ, dobrodruh a aktivista John Muir, v USA známy aj ako „Otec národných parkov.“ Práve jeho meno nesie nádherný a nedotknutý kus kalifornskej divočiny v pohorí Sierra Nevada. John Muir Wilderness (Divočina Johna Muira) je ústrednou témou dokumentu samerickým snowboardistom Jeremym Jonesom. Ten sa spolu s Elenou Hight vyberie na kopce, na ktorých pred nimi ešte nikto nejazdil.

Nečakajte žiadne helikoptéry ani obrovský filmový štáb. Jeremy je zakladateľom iniciatívy POW (Protect Our Winters) a aktívnym ochrancom prírody. Tento film je okrem iného aj výzvou, aby sme si ako ľudia a športovci začali viac vážiť hory. Dokument silne inšpirovaný Muirom, ktorý bojoval za ochranu lesov a vyhlásenie národných parkov, vás prevedie nádhernou krajinou, ktorá sa zásadne mení vplyvom otepľovania. Ode to Muir neponúka iba krásne zábery a jazdenie, ale predstaví vám aj súčasný ohrozený stav americkej divočiny.

Ode to Muir

MISSION TO THE EDGE OF SPACE
123 MIN. | ANGLICKÉ TITULKY

Písal sa 15. október 2012. Deň, kedy prvý človek prekonal rýchlosť zvuku. Deň, kedy sa rakúsky basejumperFelix Baumgartner stal legendou. Misia Red Bull Stratos bola splnená. Live stream z vesmíru v ten deň sledovalo viac ako 8 miliónov ľudí na celom svete.

Felix zoskočil voľným pádom zo stratosféry iba v skafandri z výšky takmer 39 km, dosiahol rýchlosť 1357,643 km/h a týmto kúskom posunul hranice ľudských možností. Dokument Mission to the Edge of Space vám ukáže,čo všetko historickému zoskoku predchádzalo. Komplikácie, strach, technické limity, vplyvy počasia a v neposlednom rade aj silné emócie ovplyvňovali tento projekt od prvého emailu až po úspešné finále. A aj napriek tomu, že rekord bol v roku 2014 prekonaný, keď Alan Eustace skočil  z výšky takmer 41,5 km, Felix Baumgartner ostáva tým, kto prepísal dejiny ako prvý.

Pilot Felix Baumgartner of Austria steps out from the capsule during the second manned test flight for Red Bull Stratos in Roswell, New Mexico, USA on July 25, 2012. Red Bull Stratos is a mission to the edge of space to an altitude of 37.000 meters to break several records including the sound of speed in freefall.

EXPLORERS: ADVENTURES OF THE CENTURY
5 SÉRIÍ | 24 – 52 MIN. | ANGLICKÉ TITULKY

V piatich sériách na vás čakajú desiatky veľkých dobrodružstiev. Či už je to zostup do aktívneho vulkánu v extrémnom teple, kde sú zvedavosť a sen o pohľade na lávové jazero silnejšie ako strach. Alebo riskantný splav rozbúrenej a divokej rieky Zambezi juhoafrickým kajakárom Stevom Fisherom. Pozrieť si môžete aj lyžovanie na panenských kopcoch v ťažko dostupnej Antarktíde, alebo zdolanie vrcholov na Aljaške či v Patagónii, ktoré absolvovali svetoví horolezci. Na svoje si prídu aj fanúšikovia lietania – Argentínčan Hernán Pitocco a Španiel Horacio Llorens vám ukážu, ako môže vyzerať paragliding s kondormi nad Andami. V tejto sérii si každý lezec, kajakár, lyžiar, horal či dobrodruh nájde svoj obľúbený diel.

Nouria Newman and Ben Stookesberry are seen scouting the Rio Balboa Falls in Patagonia, Chile on February 10, 2019 // Erik Boomer / Red Bull Content Pool // AP-21KB96SK91W12 // Usage for editorial use only //

KOMPLETNÚ PONUKU FILMOV Z RED BULL TV NÁJDETE TU.

Zdroj: Red Bull