Dlho očakávaný album speváčky Lenny vychádza 22. mája.

Autorka a speváčka Lenny vynikajúca charakterom a svojráznosťou vydáva dlho očakávaný album, na ktorom pracovala štyri roky. Nový album  Weird & Wonderful srší žánrovú pestrosťou, jedinečným spracovaním a produkčnými vychytávkami Ondřeje Fiedlera, ktorý má na svedomí už druhý autorkin album.

Red Bull Music Studio London x Lenny

Čo Lenny od nového albumu očakáva? Debut Hearts jej otvoril cestu na európsky hudobný trh, a tak je zvedavá, kam sa ďalej posunie s novinkou Weird & Wonderful. Opäť sa držala svojho osvedčeného tímu, ale zabrúsila aj do zahraničia, kde pod krídlami producentov Clinta Murphyho a Marcusa Trana vznikol jej už druhý duet s Marpom. Veľmi detailne sa sama Lenny venovala tiež vizuálnej stránke albumu, čím dokonale uzavrela jeho tvorbu. Album Weird & Wonderful vychádza 22. mája v Universal Music.

Najčastejšie otázky ohľadne druhého albumu sú na jeho nadväznosť na úspech debutového Hearts. „Zní to skoro jako nějaké prokletí debutového alba! Debutová deska Hearts mi do života vnesla strašně moc pozitiv, spoustu zážitků a otevřela mi cestu na evropský hudební trh. To je to očekávání, které od nové desky mám já – kam dál mě tohle všechno posune,“ komentuje Lenny. Ondřej Fiedler, producent albumu,  o druhom hovorí, že je oproti tomu prvému temnejší a zároveň uletenejší. „Od okolí jsem cítil tlak, s čím přijdeme, ale snažili jsme se neřešit, jestli se to bude někomu líbit nebo ne. Na desce jsme já i Lenny nechali velký kus sami sebe,“ odhaluje Ondřej Fiedler a dodáva, že sa zvukovo nechali inšpirovať deväťdesiatymi rokmi. „Celá tahle éra se vrací, já jsem na tom vyrostl, takže jsem toho využil, oživil jsem staré nahrávky, které jsem měl rád a k tomu si naposlouchal, co frčí,“ komentuje.

Album vznikal naozaj dlho a tentoraz práce na ňom prebiehali oddelene. „První demosnímek jsem měla připravený v říjnu roku 2016 a poslední píseň dokonce vznikla necelý týden před odevzdáním alba,“ hovorí Lenny a potvrdzuje, že dosku tvorila celé štyri roky. Počas toho triedila a zahadzovala nápady, pretvárala melódie, pracovala na singloch a videonahrávkach, a v kooperácii s producentami dávala priechod kreativite, ktorá sa na pestrom albume perfektne odráža. „Miluji, když se propojí všechny stránky práce i příprav, a hudbu, grafiku i koncerty spojuje emoční, ale i vizuální tématika. To je dle mého názoru to, co činí interpreta skutečně charakteristickým,“ komentuje svoju prácu Lenny.

 Novinkou je tiež zahraničný mix, ktorý takmer k celému albumu vznikol v Anglicku. Ďalšie zahraničné tendencie a chuť experimentovať mala Lenny aj s producentami. Očakávala, že by mohli priniesť nový smer a nádych. Nakoniec to dopadlo úsmevne a autorka zostala pri svojom tíme. „Krásným příkladem tomu je píseň Home, kterou jsem původně napsala v Berlíně s mým novozelandským kamarádem a písničkářem Chesterem Travisem a švédským skladatelem Kimem Wennerstromem. Když se mi ale z pod rukou německého producenta vrátila v podobě jakési disko ‚tucárny‘, bylo mi to odstrašujícím příkladem,“ dodáva s úsmevom Lenny.

Red Bull Music Studio London x Lenny

 V rámci štúdiových prác mala Lenny u ruky speváka Marcela Prechádzku alias Marcella, „který mi byl skvělým rádcem při mojí studiové práci s vokály. Společně jsme také vyrazili do Red Bull Studios London nahrát aktuální singl Wake Up. To byl náš jediný zahraniční výlet,“ vysvetľuje autorka.

 Čo sa týka vizuálnej stránky, na tej si Lenny potrpí a venuje jej veľa času, energie a aj extra peniaze. „Hodiny strávím nejen nad muzikou, ale i nad grafikou, kdy hledám inspiraci, vytvářím moodboardy, vystřihávám fotky, lepím dohromady různé koláže a sepisuji nekonečně dlouhé emaily, abych co nejkonkrétněji svému týmu popsala, co mám v hlavě za představu.“ Popisuje Lenny svoju prácu na albume a pozýva na počúvanie žánrovo nespútanej dosky, ktorá bude k „live“ počúvaniu 4. decembra na koncerte v O2 Universum.

http://lennymusic.net
https://www.instagram.com/lennyfilipova/
https://www.facebook.com/lennymusicofficial
https://twitter.com/lennymusiccz

Zdroj: TS