Divoký death metal prohnaný Paganinim, Mozartem i Beethovenem

Koncertů symfonických kapel moc neděláme, takže když už se do něčeho takového vrhneme, musí to opravdu stát za to. A řekněte, nebude snad koncert FLESHGOD APOCALYPSE s poslední deskou „Veleno“, která posunula hranice extremity symfonické hudby v metalu zas o kus dál, přesně takový typ události? Rozhodně ano!

V souvislosti s těmito italskými mistry by možná bylo vhodnější nazývat je orchestrálními než symfonickými. Přece jen jejich zvuk není doplněn klasickým klávesovým „fidláním“, ale skutečně plnohodnotnými orchestracemi, které vedle hostujících hudebníků nahrálo smyčcové kvarteto, perkusionista nebo barokní sbor. A hlavně, FLESHGOD APOCALYPSE na „Veleno“ odblokováním předchozího skladatelského procesu a volným proudem inspirací mnohem lépe své hudební vize prolnuli.

Povedlo se tu zachovat nejen tvrdost a energii death metalu a multibarevný a dynamický zvuk orchestru, zároveň však zachovali spontánnost, což při tom, jak obě složky jejich hudby jsou žánrově oddělené, poslechu dodává uvěřitelnost a lehkost. „Veleno“ je skutečně mistrovské dílo.

Frontman, multiinstrumentalista a mastermind Francesco říká: „To, co uslyšíte, je sklizeň tří let potu, revolucí, intenzivních emocí a extrémních výzev. Pohrdáme kompromisy a nastavujeme laťku výš, ať se děje, co se děje. Každá píseň je jedinečným dílem, doslova živým a dýchajícím.

S italskými obdivovateli Bacha, Paganiniho, Mozarta a Beethovena přijedou finští melodici OMNIUM GATHERUM. Pro sextet z Kotky je oproti jejich žánrovým melo-deathovým rivalům příznačná intenzivnost a velmi živelné koncerty. Lídr kapely Markus Vanhala, jinak též člen Insomnium, se totiž se svou kapelou nebojí šlápnout na plyn nebo použít progresivnější pasáž, čímž spolu s neomšelými, ale pro Finy opět signifikantními melodiemi neopakují vyřčené, ale objevují v melodickém death metalu neprošlapané cesty i se zachováním vlastního rozpoznatelného rukopisu.

Celé turné budou otevírat DENIGRATE, druzí Fini v sestavě turné. Jejich hudba je melodická, melancholická, tesknivá, má gotický podtón, ale samozřejmě kouzlí melodie a pohlcující atmosféru.

FLESHGOD APOCALYPSE, OMNIUM GATHERUM, DENIGRATE
24.10. 2022 – Praha, Futurum
FB event: https://fb.me/e/3FmJjSxaA
e-TICKET: https://obscure.cz/cs/tickets/detail/id/335

Zdroj: Obscure Promotion