Divokej Bill: Hudba je celý náš život!

Čaute chalani. Konečne ste na vlastnom slovenskom turné. Aké sú vaše prvé dojmy zo samotných koncertov a fanúšikov, ste spokojní?

Sme nadšení! Bolo to výborné, zatiaľ sme hrali v Košiciach a v Šali. Košický klub Koloseum by som špeciálne zdôraznil, veľmi sa nám tam páčilo, vystupovali sme tu už pred rokom so skupinou Polemic. Klub bol úžasný, organizácia bola skvelá, koncert sa vydaril bola aj veľká párty, takže slovenské turné je odštartované a tešíme sa na ďalšie akcie. S fanúšikmi máme len príjemné zážitky, všetci sme si to naplno užili, hráme 21 pesničiek, hodinu a pol, bolo to úžasné, sme spokojní.


Pripravili ste si pre Bratislavu niečo špeciálne?
Konkrétne pre Bratislavu nie ale pre celé toto slovenské turné hráme vlastne našu Best of-ku, ktorá vznikla výberom od našich fanúšikov, my sme k tomu pridali ďalšie dve-tri plus máme jeden nový song, čiže to je naša akoby novinka.

Divokej Bill

A aký je u vás momentálny stav? Vedie harmonika alebo harmonikár?
No on síce utrpel celkom vážnejší úraz, počas takej dedinskej lige mu v boji zlomili kľúčnu kosť. Mysleli sme, že už s nami ani nepôjde, vyzeralo to veľmi zle, začali sme zháňať aj nového harmonikára, ozvalo sa nám zopár harmonikárov, že by do toho išli ale náš to nakoniec zvládol, nejak mu to tam zafixovali špeciálnou bandážou ho posťahovali a funguje s nami normálne na celom tomto turné. Vždycky ho to začne bolieť až hodinu po koncerte. (smiech)

Vy máte už aj nejaké tie skúsenosti so zahraničím. Vystupovali ste už aj v Anglicku. Ako by ste to porovnali. V čom sú tie koncerty iné?
No… asi je to hlavne o tom jazyku pretože, nie že by sme nemali v Anglicku úspech, úspech bol veliký ale najväčšie odozvy sme mali asi na pesničku Alkohol, ktorá je v medzinárodnej reči, alkoholu rozumel každí. Slováci nám rozumejú čo je veľká výhoda a niekedy je to až vtipné, napríklad pri pesničke Svätá pravda, ono… je vidieť že tu pusu máte trošku inak naučenú, je to zábava, sme radi.

Divokej Bill


Neláka vás okúsiť aj iný hudobný štýl? Veľa kapiel teraz začína využívať viac tej elektroniky, tým-pádom to zmení celé znenie tej hudby.
Nie, to určite nie, my máme skrátka svoj štýl a hrajeme ako hrajeme, to sme proste my takže vždycky z toho nakoniec vznikne Divkej Bill. Určite sa nesnažíme niečo meniť násilím, pretože musím si zaklopať, zatiaľ všetko klape, takto to máme radi. Žiadne funky, žiadna elektronika, v podstate celú našu kapelu určite meniť nebudeme.


Chystáte sa v blízkej budúcnosti aj s niekým spolupracovať?
No máme rozbehnuté spolupráce s mnohými kapelami, niektoré sa budu určite ja opakovať. Išli sme už dvakrát turné s kapelou Tři sestry, ktoré sa volá „turné pre radosť“ a to už chystáme dva roky, tie prípravy sú veľmi zdåhavé, treba to veľmi včasne dopredu zorganizovať, čiže v tomto sa budeme o dva roky opakovať. Takisto chystáme niečo s Čechomor-om, s ktorými sme tiež už hrali a malo to fakt úspech a inak skúšame niečo s každým kto ide okolo, pretože je to pre kapelu vždy príjemné prevzdušnenie a nové skúsenosti. Dokonca teraz hľadáme týpka čo by nám zremixoval nejak naše pesničky, chceli by sme proste niekoho šikovného, skúseného kto to vie s mašinkami aby tie naše pecky dostal trochu do tanečna.

Divokej Bill


Vedeli by ste si predstaviť život bez hudby? Čo by ste robili keby jej nebolo?
Pánboh zaplať, že je! (smiech) Nikdy som nad tým nepremýšľal, neviem si to ani len predstaviť. Robím to čo robím, čo ma baví a som vďačný za to, že to mám. Naša kapela funguje už z čias keď sme chodili ešte na gymnázium, je to už dobrých 14 rokov určite, takže by som to povedal jednoducho tak, že hudba je celý náš život.

Super, ďakujem za rozhovor.
To my ďakujeme, diky moc.

Len pre informáciu, skupina Divokej Bill sa znovu ukáže v Bratislave 23. 11. 2011 v spoločenskej sále Bernolák na Beánii Stavbárov. Ak ste ich naposledy nestihli, určite si túto príležitosť nenechajte újsť.

Otázky kládla: Zuphy
Foto: Zuphy
Publikoval: Redakcia GREGI.NET