Divadlo hudby vstupuje do novej sezóny štyrmi premiérami a kalendárom nabitým predstaveniami.

Už do svojej piatej sezóny vstupuje košické Divadlo hudby, jediné hudobné (muzikálové) divadlo pre deti a mládež Slovensku. „Počas predchádzajúcich štyroch sezón sme odohrali skoro 400 predstavení a mali 15 premiér“, bilancuje riaditeľ divadelnej sekcie Divadla hudby Michal Kováčik.

„Naša divadelná sekcia pripravila do novej sezóny dve premiéry detských muzikálov, oba autora Miňa Mojžiša. Dvanásteho novembra bude mať v Átrium klube na košickej Terase premiéru Medovníkový domček. Klasickú rozprávku o Janíčkovi, Marienke a ježibabe z domčeka v hlbokom lese sme ale poňali inak, ako ju všetci poznáme. Hlavný dôraz sme dali viac na ten dej pred cestou k domčeku a počas nej ako na to, čo sa udeje u ježibaby. Náš Medovníkový domček bude o tom, ako sa Janíčko a Marienka stratia v lese, pretože si chcú skrátiť cestu cez les a vystúpia o zastávku skôr . Ich ujo poľovník a stará mama pre nich vymyslia trest, aby už viac nechodili sami po lese. Pošlú po nich vlka a medveďa a v domčeku ich bude čakať ježibaba, v našej verzii to bude prezlečený ujo poľovník“, vraví Michal Kováčik, pre ktorého bude Medovníkový domček jeho prvou samostatnou réžiou v Divadle hudby. V rozprávke účinkujú Cynthia Sajková & Alexandra Ondová (obe v alternácii Starej mamy a Marienky), Michal Baluch (Janíčko), Igor Žovtík (vlk), Michal Kováčik (medveď a horár). Druhou muzikálovou premiérou bude Máša a medveď: Na návšteve u slovenských kamarátov pripravovaná na január – február. Podľa slov Michala Kováčika sa deti môžu tešiť na zábavné predstavenie plné hudby. „S Mášou sa deti budú učiť nielen  detské ľudové pesničky ale aj pôvodné, ktoré odzneli v muzikáloch Divadla hudby“, pozýva Mišo Kováčik na ďalšiu premiéru.

Pri Divadle hudby vzniká aj jeho nová scéna, nazvaná Rock opera Košice. O jej plánoch na novú sezónu nám porozprával riaditeľ hudobnej sekcie divadla Michal Baluch. „Táto novovzniknutá scéna nášho divadla pripravuje na január – február premiéru barokovej opery Večer u baronessy Q. Zaznejú v nej skladby barokových skladateľov ako Giovanni Battista Pergolesi, Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Händel, Tomaso Giovanni Albinoni, Giacomo Carisimi, ale aj neznámych barokových skladateľov upravené pre rockovú kapelu Music Theater Orchestra, sláčikový orchester a hoboj. Spievať budú operní speváci. Zatiaľ prezradím len jedno meno účinkujúcej. Bude to sólistka z Stadttheatre Wiener Neustadt Gabriela Marett“, hovorí Michal Baluch. Udalosť, ktorej sa v divadle všetko podriadilo je príprava rockovej opery Matej Korvín. „Celé divadlo žije v duchu príprav na toto monumentálne dielo. Bude to veľmi náročné. Je to veľký projekt, preto máme v tejto sezóne aj menej premiér ako v tých predchádzajúcich, ale viacej muzikálových a hudobných predstavení. Okrem hercov nášho divadla budú v tejto opere účinkovať aj skupiny historického šermu, historickej hudby, folklórny súbor a samozrejme známi hostia, lebo každé veľké dielo potrebuje mená… Premiéra Mateja Korvína sa uskutoční v septembri 2018 na hrade Ľupča pri Slovenskej Ľupči. Pre divákov sme pripravili aj špeciálny darček – kto príde na predstavenie v dobovom oblečení, má vstup zdarma“, prezrádza Michal podrobnosti o tom najväčšom projekte, aký Divadlo hudby kedy robilo. Do hudobnej časti divadla patrí aj nové hudobné trio Baluch – Koľvek – Mojžiš, hrajúce len inštrumentálnu hudbu, občas s nejakými spievajúcimi hosťami. „Okrem toho stále máme v repertoári Cyrana z predmestia. Toho teraz hráme v unplugged verzii spravenej vo zvláštnom štýle. Piesne sme prepojili rozprávačom – Miňom Mojžišom a nosnými piesňami a časťami  muzikáloveho libreta.“ Koncertovať bude aj legendárna košická skupina Exact. Svoj koncertný program si zostavila z piesní z rockového muzikálu, ktorý Miňo Mojžiš napísal na motívy monodrámy Karla Horáka Prachy, žúr a svetlo večné. „Počas sezóny 2017/2018 budeme samozrejme hrať aj ďalšie rozprávky, ako Psíček a mačička, Včielka Maja, Maťko a Kubko, Môj macko, Červená čiapočka, Koza odratá a jež, Kubo…“, uzatvára Michal Baluch činnosť hudobnej sekcie divadla.  

Prezident Divadla hudby Miňo Mojžiš pomaly postupne odovzdáva svoju štafetu novej, mladej generácií hercov a manažérov. „Učím ich tak, že ich nechávam voľne pracovať. Sledujem, ako im to ide a občas poradím. Ak urobia chybu, nerobím z toho veľký problém. Zo svojej dlhoročnej praxe viem, že  na vlastných chybách sa najlepšie učí. Sú veľmi šikovní, a chcú naše divadlo rozvíjať k spokojnosti divákov, ale aj vlastnej. Niet nad pocit, že robíte niečo z lásky a spokojnosti. A divák, najmä ten detský, to cíti a vie to náležite oceniť“..

Zdroj: Natália Novotná
Autor foto: Peter Reefe Kováč (foto Michala Kováčika)
Autor foto: Maroš Goga (foto Michala Balucha)