Divadelná Nitra 2017: Najdramatickejšie príbehy prináša naša minulosť.

Od 19. septembra až do 19. októbra sa aj Nitrania a účastníci festivalu Divadelná Nitra 2017 môžu zoznámiť s hlavnými aktivitami neziskovej organizácie Post Bellum SK. „Je pre nás veľkou cťou, že naše aktivity môžeme predstaviť aj počas Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra 2017, ktorý je svojou angažovanosťou na úrovni svetových divadelných festivalov. V Post Bellum SK vyhľadávame a  dokumentujeme príbehy pamätníkov dôležitých udalostí minulého storočia. Našou snahou je osloviť čo najviac ľudí, ktorí si pamätajú a nechcú zabúdať na nedemokratické režimy minulého storočia. Na ich príčiny aj následky.“ Hovorí riaditeľka organizácie Sandra Polovková. 

Od 19. septembra do 19. októbra bude Svätoplukovo námestie hostiť mobilnú výstavu Príbehy 20. storočia. Na štyroch panelových vežiach sa okoloidúci budú môcť zoznámiť s príbehmi 14 ľudí, ktorí prežili totalitné režimy na vlastnej koži. Patrí k nim aj príbeh vojenského pilota plukovníka Imricha Gablecha (1915 – 2016), ktorý so skupinou letcov uletel z Piešťan, z územia niekdajšieho Slovenského štátu, aby bojovali proti Hitlerovi. Ďalší z panelov patrí napríklad Valérii Slezákovej (1923), ktorá prežila koncentračné tábory Osvienčime aj Birkenau či Štefánii Lorándovej (1919 – 2012), ktorá výrobou falošných dokladov zachránila stovky ľudí. Všetky príbehy vznikli v rámci projektu Príbehy 20. storočia, ktorý je jednou z hlavných aktivít neziskovej organizácie Post Bellum SK.

Ďalšou dôležitou aktivitou, ktorú Post Bellum SK prinesie na Medzinárodný divadelný festival DivadelnáNitra 2017, je zážitkový workshop pre stredné školy Tak toto neprejde!. Študenti sa počas jedného vyučovacieho dňa budú venovať slobode slova, cenzúre, disentu, Charte 77, ale aj Anticharte. „Workshop bude trvať 4 až 6 hodín, počas ktorých saštudenti stanú postavami, ktorých charaktery a konanie vychádza z postáv reálnych ľudí. Budú pracovať s dobovým materiálom – fotografiami, textami, ktoré boli uverejnené v samizdatoch, dostanú sa do konfliktu s režimom, budú musieť robiť rozhodnutia, ktoré ovplyvnia ich život, život ich blízkych a ponesú za ne následky,“ vysvetľuje Sandra Polovková.  

Pevne veríme, že aktivity, ktorými sa Post Bellum SK na Medzinárodnom divadelnom festivale Divadelná Nitra 2017 predstaví, budú pre návštevníkov aj študentov rovnako inšpiratívne a prínosné ako celý festival.

Viac informácií o sprievodnom programe Medzinárodného divadelného festivalu Divadelná Nitra 2017 nájdete tu

Všetky informácie o Post Bellum SK

Zdroj: TS